0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Reménysugár banánfronton

Elég komoly pánik tört ki a közelmúltban a banánból élő régiókban annak hallatán, hogy Latin-Amerikát is elérte a banán hírhedt betegsége. Eddig teljesen eszköztelenek voltak ellene a termesztők, óriási hír tehát, hogy bejelentettek egy ellenállónak mutatkozó fajtát a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Egy dél-afrikai cég, a Du Roi Laboratory a közelmúltban védette le a Formosana banánfajtát, amely – az első tesztek alapján legalábbis –

ellenállónak tűnik a banán rettegett Panama-betegségét okozó talajlakó gomba, a Fusarium oxysporum TR4 rassza ellen.

Egyúttal együttműködési megállapodást írt alá a tajvani banánkutató-intézettel, hogy közösen vizsgálják a fajta termesztésbe vonásának lehetőségeit Afrika bizonyos régióiban, valamint Közép- és Dél-Amerikában. Mindkét intézmény azzal a szándékkal vág neki a közös munkának, hogy ha sikerrel járnak a kísérletek, kereskedelmi fajtává válhasson a Formosana.

Mind a két partnerintézmény első embere – a tajvani kutatóintézetet vezető Chih-Ping Chao, valamint a dél-afrikai Du Roi Laboratory ügyvezetője, Suné Wiltshire – örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán, és

reményének adott hangot, hogy gyümölcsöző lesz a kontinenseken átívelő közös munka, és valódi megoldást adhatnak a termesztők kezébe.

A tajvani banánkutató-intézet szaktanácsadójaként dolgozó Agustin Molina pedig elmondta, hogy a Fülöp-szigeteken és Mozambikon beállított kísérletek nagyon meggyőzőek a Formosana banánfajta fuzáriumrezisztenciáját illetően – számolt be róla a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelem szakportálja, a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruchthandel.de