Back to top

Washington állam szőlőtermesztőinek szembe kell nézni a filoxérával

A washingtoni Walla Walla völgy szőlőtermesztői az idén ősszel vették észre, hogy a növények gyökerén hemzsegnek a gyökértetvek. Az állami egyetem szaktanácsadója szerint csak most akadtak rá a kártevőre, de valószínűleg már évek óta károsít. Michelle Moyer arra biztatja a szőlőtermesztőket, hogy keressék a karantén kártevőt, mert csak az ellen lehet védekezni, amit ismerünk.

A szőlőgyökéren élő filoxéra okozta hanyatlás hosszú folyamat, és közben a termés minősége nem romlik, de végül a sajátgyökerű szőlők pusztulásához vezet. Washingtonban már 100 éve megtalálták, de elszórtan és főként Concord környékén, ahol nem okozott gazdasági kárt.

A világon mindenütt megoldották a problémát azzal, hogy filoxéraellenálló alanyokra oltják a szőlőt, ám Washingtonban még az ültetvények saját gyökéren állnak, mert nem volt jelen a kártevő.

Az erősen homokos talajban védett a szőlő, de a kötöttebb területeken már nem.

Most, hogy megtalálták a kártevőt, a további széthurcolását igyekeznek megakadályozni, ugyanis földdel, az emberek lábbelijén vagy a járművekkel is új területekre juthat.

Valószínű, hogy már évek, ha nem évtizedek óta megtelepedett a Walla Walla völgyben, csak még nem keresték, véli Michelle Moyer, a Washington Állami Egyetem szőlészeti szaktanácsadója. Sőt, másutt is előfordulhat, ezért egész Washington államban érdemes ellenőrizni a gyengén fejlődő állományokat. Aktív szőlőgyökeret kell kiásni ehhez, és keresni rajta a szőlő-gyökértetűt vagy a szívogatása nyomán képződő gubacsokat.

Egyszerű kézi nagyítóval is láthatók a sárgás, levéltetűhöz hasonló gyökértetvek.

Most ősszel csak kisebb felmérést végeznek az állami mezőgazdasági minisztérium megbízásából, de szükség lesz egy átfogó vizsgálatra, amihez még keresik a forrásokat, és a termesztők anyagi támogatására is számítanak. A szőlőtermesztőknek nem kell félni a karantén miatt, mert az az ágazat érdekeit szolgálja, és kimerül abban, hogy a hatóság által előírt módszereket kell alkalmazni az ültetvényben.

 

A Washington Állami Egyetemen pedig arra készülnek, hogy talajtérképet állítanak össze, amin a termesztők láthatják, mennyire veszélyezteti őket a kártevő.

Az állam területén sok a homoktalaj, ahol nem él meg a filoxéra, de már egy kis agyagtartalom is elég, hogy kockázatosnak minősüljön a terület.

Hosszú távon Wahingtonban is az oltványszőlők telepítése lesz a megoldás, mint a világ legtöbb borvidékén, de ez időbe telik, és nagyon sokba kerül. Addig is gondosan meg kell tisztítani a földtől a szüretelőedények alját, a dolgozók cipőjét és a járművek kerekeit. A filoxéra ellen javasolt legjobb gyakorlatok listája az ausztrál javaslatokra épül, ahol szigorú intézkedéseket hoznak a filoxéra behurcolásának megelőzésére.

Ahol újratelepítésre lesz szükség, rövid távon plusz öntözéssel és nitrogéntrágyázással serkenthetik erősebb növekedésre a szőlőt, ezzel késleltetve a tőkék leromlását. Őszi rovarölő szeres kezelést is javasolnak, azt azonban nem ajánlják, hogy kihúzzák a filoxérás tőkéket, mert az segítené a kártevő terjedését.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Illatos fehérek Villányból

Az elmúlt időszakban a korábbinál is többször említették Günzer Tamás villányi borász nevét. Ennek az az oka, hogy az idén neki ítélte a több szakmai szervezetből álló grémium Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Pedig ő a saját szavaival élve „gyárilag” nem is borász.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

A bor, a sokarcú ital

A bornak rengeteg arca van, és minden alkalomhoz, hangulathoz, társasághoz, ételhez, mi több, évszakhoz jól illik. Ehhez adott a széles választék, vallja Pampetrics Milán. A borkereskedőként tevékenykedő keszthelyi fiatalember már tizenévesen elkezdett ismerkedni a borokkal, majd Svájcban bővítette tudását. Ennek köszönhetően a nemes ital egész világpiacára rálátása van.