Back to top

Washington állam szőlőtermesztőinek szembe kell nézni a filoxérával

A washingtoni Walla Walla völgy szőlőtermesztői az idén ősszel vették észre, hogy a növények gyökerén hemzsegnek a gyökértetvek. Az állami egyetem szaktanácsadója szerint csak most akadtak rá a kártevőre, de valószínűleg már évek óta károsít. Michelle Moyer arra biztatja a szőlőtermesztőket, hogy keressék a karantén kártevőt, mert csak az ellen lehet védekezni, amit ismerünk.

A szőlőgyökéren élő filoxéra okozta hanyatlás hosszú folyamat, és közben a termés minősége nem romlik, de végül a sajátgyökerű szőlők pusztulásához vezet. Washingtonban már 100 éve megtalálták, de elszórtan és főként Concord környékén, ahol nem okozott gazdasági kárt.

A világon mindenütt megoldották a problémát azzal, hogy filoxéraellenálló alanyokra oltják a szőlőt, ám Washingtonban még az ültetvények saját gyökéren állnak, mert nem volt jelen a kártevő.

Az erősen homokos talajban védett a szőlő, de a kötöttebb területeken már nem.

Most, hogy megtalálták a kártevőt, a további széthurcolását igyekeznek megakadályozni, ugyanis földdel, az emberek lábbelijén vagy a járművekkel is új területekre juthat.

Valószínű, hogy már évek, ha nem évtizedek óta megtelepedett a Walla Walla völgyben, csak még nem keresték, véli Michelle Moyer, a Washington Állami Egyetem szőlészeti szaktanácsadója. Sőt, másutt is előfordulhat, ezért egész Washington államban érdemes ellenőrizni a gyengén fejlődő állományokat. Aktív szőlőgyökeret kell kiásni ehhez, és keresni rajta a szőlő-gyökértetűt vagy a szívogatása nyomán képződő gubacsokat.

Egyszerű kézi nagyítóval is láthatók a sárgás, levéltetűhöz hasonló gyökértetvek.

Most ősszel csak kisebb felmérést végeznek az állami mezőgazdasági minisztérium megbízásából, de szükség lesz egy átfogó vizsgálatra, amihez még keresik a forrásokat, és a termesztők anyagi támogatására is számítanak. A szőlőtermesztőknek nem kell félni a karantén miatt, mert az az ágazat érdekeit szolgálja, és kimerül abban, hogy a hatóság által előírt módszereket kell alkalmazni az ültetvényben.

 

A Washington Állami Egyetemen pedig arra készülnek, hogy talajtérképet állítanak össze, amin a termesztők láthatják, mennyire veszélyezteti őket a kártevő.

Az állam területén sok a homoktalaj, ahol nem él meg a filoxéra, de már egy kis agyagtartalom is elég, hogy kockázatosnak minősüljön a terület.

Hosszú távon Wahingtonban is az oltványszőlők telepítése lesz a megoldás, mint a világ legtöbb borvidékén, de ez időbe telik, és nagyon sokba kerül. Addig is gondosan meg kell tisztítani a földtől a szüretelőedények alját, a dolgozók cipőjét és a járművek kerekeit. A filoxéra ellen javasolt legjobb gyakorlatok listája az ausztrál javaslatokra épül, ahol szigorú intézkedéseket hoznak a filoxéra behurcolásának megelőzésére.

Ahol újratelepítésre lesz szükség, rövid távon plusz öntözéssel és nitrogéntrágyázással serkenthetik erősebb növekedésre a szőlőt, ezzel késleltetve a tőkék leromlását. Őszi rovarölő szeres kezelést is javasolnak, azt azonban nem ajánlják, hogy kihúzzák a filoxérás tőkéket, mert az segítené a kártevő terjedését.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak, és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

Megkíméli a kezet a hámozástól és a ragacsoktól

A „Peel-A-Ton” nevű hámozógép több mint húsz féle terméktípushoz alkalmazható, legyen az gyümölcs, úgy mint narancs, grépfrút, citrom és kivi, vagy épp zöldség, mint például paradicsom, burgonya és répa.

Határ menti szőlőhegyek várják a turistákat

Elnéptelenedő, funkcióját vesztett kis présházak, pincék, szőlők turisztikai hasznosításán dolgoznak a Weinidylle bor élményrégió osztrák és magyar résztvevői. Uniós segítséggel igyekeznek megmutatni a szőlőhegyek békés világát, hagyományait. Az Interreg Ausztria-Magyarország együttműködési program keretében közel egymillió euróból lehet turisztikai célú fejlesztésbe vonni a két határ menti régió tradicionális borospincéit.

Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.

Májusra várható a végrehajtási rendelet az öntözésfejlesztésről

A közös agrárpolitika stratégiai tervezésének jelenlegi helyzetéről, a támogatások várható változásáról, a vásárlási szokásokról, valamint a mezőgazdasági adózásban, az öntözésfejlesztésben és a növényvédelemben tervezett lépésekről is hallhattak a résztvevők a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2020 címmel rendezett évnyitó konferenciáján.

Nem csak bor készül a szőlőből

A szüret után a szőlőkből származó hulladékot újrahasznosítják: kozmetikai és gyógyászati termékeket gyártanak belőle a BestMedGrape európai projektnek köszönhetően, amely összegyűjti a szőlészeket, kutatókat és vállalkozókat a mediterrán térség több országából.

Védett lesz a zerge Romániában

A román Környezetvédelmi Minisztérium februári sajtótájékoztatóján a mezei pacsirta és a zerge védetté nyilvánításáról volt szó. Eddig Románia mindkét emblematikus faját korlátozás nélkül lehetett vadászni (mezei pacsirta Románia nemzeti szimbóluma), azonban mostantól életbe lépő védettsége közvetve a magyar vadászokat is érintheti.

Választani kell: mogyoró vagy szarvasgomba?

Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot rendezett Gödöllőn a gyumolcs.org csapata. Mint az előadásokból kiderült, eltérő környezeti igényeik miatt sajnos nem lehet gazdaságosan együtt termeszteni a két kultúrát.

Hasít az uniós tejipar

Jó évet zártak az Európai Unió tejfeldolgozói és az európai tejipari exportőrök többsége, hiszen 2019-ben több árut tudtak eladni harmadik országokban, mint az előző évben. A legkeresettebb a sovány tejpor és a sajt.

Gyümölcs ágazat: a termesztőtől a kutatóig egy nyelvet kell beszélni

Olyan szakértőkre van szükség, akik megértik a gyümölcstermesztők problémáit, közvetítik a tudományos kutatók és a háttéripari cégek felé, valamint lefordítják és kommunikálják a válaszokat. Így az információk körbeérnek, és mindenki egy nyelven beszél. Ezzel a céllal szervezett szakmai konferenciát a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft. és a Tész-Ész Nonprofit Kft. Érd-Elvirán.