0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.

Mitől olyan különleges az aszú?

Egy-egy igazán szép palack aszú ára néha meghökkentő lehet. Azonban ha tudjuk, hogy sok tényező szükséges ahhoz, hogy egészséges aszúszemek alakuljanak ki, ráadásul a Tokaji borvidéken még annak speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú, mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni.

A tokaji aszú nem a hétköznapok bora, viszont felejthetetlen élményt tud nyújtani, amikor kibontjuk egy-egy különleges alkalomra.

Karácsonyi gasztrotippek

Mindenki kedvenc ünnepe, a karácsony pont ilyen alkalom. Egy palack aszúnak pedig minden karácsonyi asztalon ott a helye. A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket.

Már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük, kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral, chutneyval és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával.

Még a főételek mellett is próbára tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.

Ha teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi sütemények, a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns, francia crème brûlée vagy egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy egy palack aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni egy palackkal, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére.

Ha az ünnepek során tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

 

Forrás: wineglass communication