Back to top

Vége a korlátlan ételfogyasztásnak?

Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszerfogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.

Annak érdekében, hogy mérsékeljék az élelmiszerpazarlást, a Kimpton Hotel Monaco az Oregon állambéli Portlandben felhagyott az ingyen kenyér gyakorlatával. Korábban ugyanis minden ételhez korlátlanul lehetett kenyeret fogyasztani – írja a Skift.com. A négy hónapja tartó kísérlet során felmérték, hogy nagyjából 10 kilóval kevesebb kenyértészta fogy hetente, és mintegy 30 kiló vajat spórolnak meg egy hónapban. A kenyeret ezentúl is kínálják, de a vendégeknek kérniük kell.

Panasz nem igazán érkezett emiatt – teszi hozzá a cikk.

„Nem látunk különbséget a vendégek elégedettségében” – mondta el a lapnak Monica McBride, a WWF élelmiszerpazarlásért felelős témavezetője, aki szorgalmazta a váltást a hotelnél. Ráadásul a kenyereket helyben sütő alkalmazottak munkaidejének egy része felszabadult, így más, hasznosabb tevékenységet végezhetnek ezen idő alatt.

A gyakorlat egyre inkább terjed szerte a világon, mivel a szállodák felismerték: sem gazdaságilag, sem morálisan nem célravezető a korlátlanul kínált élelmiszer politikája.

Aktivisták már korábban is többször rámutattak, hogy az egyébként népszerű all-you-can-eat vendéglátás, vagyis az adott összegért korlátlan fogyasztást biztosító módszer rendkívül pazarló. Ennek részben az is az oka, hogy a szállodák és éttermek túlrendelnek, nehogy idő előtt elfogyjon az étel, valamint a lehetőséggel élve a vendégek is többet szednek a tányérjukra, mint amennyit végül elfogyasztanak.

Az élelmiszertermelés fenntarthatóságának egyik kulcsfontosságú eleme az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az utóbbi években. Világszerte egészen döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki annak az élelmiszermennyiségnek az értéke, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.

Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.
Forrás: 
Skift.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A cigánycsuk nyerte a 2021 év madara szavazást

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Több mint harmadával nőtt az online vásárlások összértéke egy felmérés szerint

A tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben 34 százalékkal nőtt, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derül ki a Jófogás internetes kereskedelmi portál, és a GKI Digital tanácsadó cég csütörtökön közölt összesítéséből.

Ételallergia, élelmiszeradományozás, higiénia - változik a szabályozás

Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A módosítások az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését célozzák, egyben támogatják a jótékony célú élelmiszer-adományozásokat. Ugyancsak cél az egyre gyakoribb ételallergiák elleni küzdelem, az élelmiszer-ellátási lánc során a keresztszennyeződések kiküszöbölése.

Nébih: szalmonella miatt visszahívja tojásait az Aranykorona Zrt.

Szalmonella kórokozó jelenléte miatt visszahívja az Aranykorona Zrt. a tojótyúk-tartó telepéről június 26. és július 24. között kikerült, 28 napos szavatossági időn belüli tojásokat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.