0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.

Az agrárminiszter beszédében arra emlékeztetett, hogy a tárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti. A pályázati időszak 2020 év márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart majd. Hozzátette:

a hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e. Nagy István elmondta, mindkét fejlesztési területre 6-6 millió eurót szánnak, hogy növeljék a magyar borok értékesítését.

Kifejtette: a kezdeményezés Európai Uniós szabályokban meghatározott fő célja: a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése a fogyasztókkal. A tárcavezető kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem 400 kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőlő-bor ágazat számára 2019. december 31-ig kamat- és költségmentes hitel érhető el az Agrár Széchenyi Kártya keretében. Az ültetvényeik után hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig az Agrárminisztérium 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást nyújt a 2019. december 31-ig hatályba lépő hitelszerződések után- sorolta a tárcavezető.

Az eseményen felavatták a Tornai Pincészet új feldolgozóüzemét is. A fejlesztés kapcsán Nagy István kiemelte, a beruházás példaértékűen mutatja be, hogy miként lehet a helyi viszonyokhoz leginkább illeszkedő technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket. A családi pincészet által kiépített, saját fejlesztésű technológia – a szőlőszemek kíméletes feldolgozása, a hűtött héjon áztatás – tudományos eredményekből és piaci trendekből egyszerre táplálkozó átfogó megoldás. A rendezvényen zárásaként átadták a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat.

 

Forrás: AM Sajtóiroda