Back to top

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

A legtöbb újbor a mai illatos, kedves, könnyed borok felé forduló divatnak megfelelően Irsai Olivér volt, a 64 benevezett tételből 8 kapott aranyérmet, Cserszegi fűszeresből 32-őt neveztek és 4 nyert, Chardonnay-ból 36-ból 5 aranyérmes bor lett. Nagy meglepetést okozott a Bianca, amiből a két benevezett tétel egyike aranyérmes lett. Megfelelő borászati technológiával nagyon szép borok születtek az idén, összegzett Kállay Miklós.

Tar István borász vette át a Champion díjat és az Agrárminisztérium különdíját a Pannonhalmi rozé elismeréseként. Mellette Ferenc Vilmos és Kállay Miklós
Fotó: Horváth Csilla
A megtisztelő 2019 legjobb újbora címet a következő borok érdemelték:

Szentpéteri Borpince - Néro rozé (válogatás), Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé,

Belward Pincészet - Sauvignon blanc,

Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi fűszeres, Geszler Családi Pincészet – Geszler rozé (Kékfrankos),

Koch Borászat – Premium Cserszegi fűszeres,

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Pinot noir rozé és Olasz rizling,

Fritz Borház – Szekszárdi Pinot párduc rozé (Pinot noir),

Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay,

Csányi Pincészet – Villányi Portugieser,

Kányavári Borbirtok - Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös,

Illés Borház – Chardonnay,

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres. A Lellei Cserszegi fűszeres egyben nagy aranyérmet nyert.

A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi rozé boráért, ami a másik nagy aranyérmet érdemelte ki.

Buzás Attila Sándor életműdíjat kapott sajtkészítő tevékenységéért
Fotó: Horváth Csilla
Bor és sajt kéz a kézben jár, a zsűrizés során nagy felismerések születtek, mondta a sajtokat bíráló bizottság elnöke, Kis Ferenc sajttermelő. Nem a sajtokat, hanem készítőiket értékelték a marketing, a sajtkészítés technológiája és a termékek íze alapján: a harmadik helyezett a Melis Testvérek, a második a Páter sajtmanufaktúra, az első pedig (nagy meglepetésre) a Szarvasi Agrár Zrt. lett. Ők egy teljesen új termékkel nyerték el a zsűri elismerését.

Olasz sajtkészítő mester segítségével fejlesztették ki a jövő februárban forgalomba kerülő Cervinus termékcsaládjukat, amelyben 30, 60, 90 és 180 napos érlelésű sajtok találhatók.

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első Újbor és sajtfesztiválon is részt vett és 15 évvel ezelőtt is elismerték a tevékenységét. Franciaországban tanulta meg a sajtkészítés minden csínját-bínját, jelenleg saját bajor barna fajtájú, 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti különlegességeit. Sót nem használ, csak tej és tejoltó kultúra

Végül a rendezvény szervezője, Ferenc Vilmos ismertette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken műveli Sziegl Balázs, a legszebb tőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Ezt az 500 éves szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni kell, ami több millió forintos kiadással jár. Ferenc Vilmos bejelentette, hogy alapítványt hoz létre ebből a célból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell egy kis pezsgés!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2021. május 7-én elindította „PEZSEGJ SZABADON!” kampányát, amellyel a minőségi magyar pezsgő tudatos és mértékkel való fogyasztására ösztönzi a fogyasztókat a Covid-19 utáni nyitást követően.

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

A peterakást kell megelőzni – Növényvédelmi előrejelzés 19. hét

A cserebogárpajor kártételét leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, ha megakadályozzuk a most rajzó bogarak peterakását. Intenzíven rajzik ezenkívül az almamoly is, csapdázással kövessük nyomon, hogy optimális időpontban kezdődhessük a védekezést. A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás egyelőre gátat szab.

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.