Back to top

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.

Immár hagyomány, hogy november végén, december elején rendezi meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetsége nemzeti kiállítását, mely idén második alkalommal a Hungexpo területén zajlott.

Már a kiállított állatok mennyisége is lenyűgöző volt, hiszen csak galambból több mint 1700 példányt hoztak el tenyésztőik,

díszbaromfiból is mintegy 350 egyedet láthattunk. A kiállított állatok minősége is kiváló volt, egytől egyig életerős, szemet gyönyörködtető példányai voltak fajtáiknak. Az érdekességeket, ritkaságokat kedvelőknek különösen nagy élményben volt részük. Például a baromfikollekcióban olyan különlegességeket láthattunk, mint a mechelenit, a Rajna-vidékit vagy a pinta asturianat, sőt a dánok nemzeti büszkeségét, régi tyúkfajtájukat, a dán parlagi tyúkot is. Örvendetes, hogy a világfajták, mint például a brahma és a kokin mellett különösen sok magyar díszbaromfit vonultattak fel a tenyésztők, így a magyar tyúk, a Zsippó szépe, a nyuszkanyakú palóc tyúk is jelentős számban szerepelt. A kopasznyakú tyúknál a törpeváltozatot is láthattuk, nem is akármilyen tollazattal: a fekete és a fehér mellett kékszegélyezett és barna porcelán színekben is

A hazai tenyésztésű toulouse-i ludak nem véletlenül kapták meg a nemzeti győztes kitüntető címet

– minden bizonnyal bárhol máshol is a világon hasonló megmérettetésen kiváló eredménnyel szerepelnének.

A kiállított nyulak közül különösen a bemutatott igen ígéretes fekete magyar óriásnyulak dobogtatták meg sok látogató szívét, de legalább ilyen jó volt látni a székely nyulakat. Ez utóbbi fajtánál különösen örvendetes nyomon követni azt a nagy lendületet, szakmai hozzáértést, mellyel a tenyésztők ezeket a gyönyörű állatokat nemesítik a fajtaleírás alapján. Természetesen a különféle törpenyulak sem hiányozhattak a nemzeti megmérettetésről. Többek közt láthattunk sok törpe rexet és törpe kosorrút is.

Fotó: Tóth Zsigmond
Galambokból tovább tart az a trend, hogy hazai tenyésztésű fajtákat választanak a hazai tenyésztők: ezek között vannak igazi sztárok. Ilyen például a budapesti magasröptű keringő, melyből több mint 100 egyeddel neveztek, vagy a szegedi magasszálló keringő, melyből 140 egyedet láthattunk. Elmondhatjuk például azt is, hogy egyre közkedveltebb az alföldi dudoros posta, a magyar díszposta, a székesfehérvári bukó… és hosszasan folytathatnánk a sort. Külföldi fajták közül ritkasága miatt megemlíthetjük a mookee keringőt, a prágai rövidcsőrűt, valamint az angol kiállítási postát.

A díszmadár-kollekcióban pedig talán a legizgalmasabb bemutatott egyed egy nagytestű ezüstcsőrű pinty volt. Sztenderd és színhullámos papagájokból is egyértelmű, hogy világszínvonalon álljunk, de szín- és alakkanári-tenyésztésünk éppúgy megállja helyét a nagyvilágban, mint standard zebrapintyállományunk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

A minimalista stílus a tyúkólba is beköltözött

Dél-Dakotában a Black Hills tanya húsz kifinomult csirkéje egy csodás tyúkólban él, a madarak lakhelyét ugyanis minimalista stílusban, a modern formatervezés alapján tervezték és kivitelezték.

„Több elismerést a gazdáknak!“

„A gazdák joggal várnak több elismerést mindazért az erőfeszítésért, amit a környezet- és természetvédelemért, a biodiverzifikálásért és állatjólétért tesznek“, figyelmeztetett Joachim Rukwied, a Német Paraszt-szövetség (DBV) elnöke a Passauer Neue Presse napilapnak adott nyilatkozatában, néhány nappal a Nemzetközi Zöld Hét megnyitása (és a vásár előtt tartott szokásos tüntetések) előtt.

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza

Egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma január 14-én. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Az oregánó illóolaja csökkenti az antibiotikumok elleni rezisztenciát

Kutatók kimutatták, hogy a negyedik generációs cefalosporinokra rezisztens E. coli baktériumok szintje jelentős mértékben csökkenthető a borjak takarmányába kevert oregánóból származó illóolajjal.

Madárinfluenza: nincs szó újabb esetekről

Egyelőre Komárom-Esztergom megyében elszigetelt esetet jelent az Ács melletti nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban feltűnt madárinfluenza. Azok a termelők, akiknél nincs fertőzés, nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne is legyen – egy sor higiéniai, járványvédelmi előírás betartásával ugyanis megvédhető az állomány.