Back to top

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.

Immár hagyomány, hogy november végén, december elején rendezi meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetsége nemzeti kiállítását, mely idén második alkalommal a Hungexpo területén zajlott.

Már a kiállított állatok mennyisége is lenyűgöző volt, hiszen csak galambból több mint 1700 példányt hoztak el tenyésztőik,

díszbaromfiból is mintegy 350 egyedet láthattunk. A kiállított állatok minősége is kiváló volt, egytől egyig életerős, szemet gyönyörködtető példányai voltak fajtáiknak. Az érdekességeket, ritkaságokat kedvelőknek különösen nagy élményben volt részük. Például a baromfikollekcióban olyan különlegességeket láthattunk, mint a mechelenit, a Rajna-vidékit vagy a pinta asturianat, sőt a dánok nemzeti büszkeségét, régi tyúkfajtájukat, a dán parlagi tyúkot is. Örvendetes, hogy a világfajták, mint például a brahma és a kokin mellett különösen sok magyar díszbaromfit vonultattak fel a tenyésztők, így a magyar tyúk, a Zsippó szépe, a nyuszkanyakú palóc tyúk is jelentős számban szerepelt. A kopasznyakú tyúknál a törpeváltozatot is láthattuk, nem is akármilyen tollazattal: a fekete és a fehér mellett kékszegélyezett és barna porcelán színekben is

A hazai tenyésztésű toulouse-i ludak nem véletlenül kapták meg a nemzeti győztes kitüntető címet

– minden bizonnyal bárhol máshol is a világon hasonló megmérettetésen kiváló eredménnyel szerepelnének.

A kiállított nyulak közül különösen a bemutatott igen ígéretes fekete magyar óriásnyulak dobogtatták meg sok látogató szívét, de legalább ilyen jó volt látni a székely nyulakat. Ez utóbbi fajtánál különösen örvendetes nyomon követni azt a nagy lendületet, szakmai hozzáértést, mellyel a tenyésztők ezeket a gyönyörű állatokat nemesítik a fajtaleírás alapján. Természetesen a különféle törpenyulak sem hiányozhattak a nemzeti megmérettetésről. Többek közt láthattunk sok törpe rexet és törpe kosorrút is.

Fotó: Tóth Zsigmond
Galambokból tovább tart az a trend, hogy hazai tenyésztésű fajtákat választanak a hazai tenyésztők: ezek között vannak igazi sztárok. Ilyen például a budapesti magasröptű keringő, melyből több mint 100 egyeddel neveztek, vagy a szegedi magasszálló keringő, melyből 140 egyedet láthattunk. Elmondhatjuk például azt is, hogy egyre közkedveltebb az alföldi dudoros posta, a magyar díszposta, a székesfehérvári bukó… és hosszasan folytathatnánk a sort. Külföldi fajták közül ritkasága miatt megemlíthetjük a mookee keringőt, a prágai rövidcsőrűt, valamint az angol kiállítási postát.

A díszmadár-kollekcióban pedig talán a legizgalmasabb bemutatott egyed egy nagytestű ezüstcsőrű pinty volt. Sztenderd és színhullámos papagájokból is egyértelmű, hogy világszínvonalon álljunk, de szín- és alakkanári-tenyésztésünk éppúgy megállja helyét a nagyvilágban, mint standard zebrapintyállományunk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.

Ultrahangos riasztó és a jog

Egy alföldi gazda állattartó telepet működtet. A telepével szomszédos ingatlan tulajdonosa, védendő saját ingatlanát, értékeit, ultrahangos állatriasztókat helyezett üzembe. Ezek a riasztók kétségkívül eredményesen működtek, mert távol tartották a kártevőket a szomszéd ingatlanától. Azonban a riasztók hatósugara túlterjedt a szomszéd ingatlanán.

Újra divat az ezüstcsőrű pinty

Az Afrikában honos ezüstcsőrű pintyet több mint egy évszázada tartják hazánkban kalitmadárként, de a díszpintyes röpdéknek is kiváló madara. Két alfaja ismeretes, melyek Észak-, illetve Kelet-Afrika szárazabb területeit népesítik be. Közeli rokona az Ázsiában előforduló malabári pinty, melyet elvileg fehér farkcsíkja és farokfedői alapján könnyen meg lehet különböztetni az ezüstcsőrű rokontól.

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.