0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.

Immár hagyomány, hogy november végén, december elején rendezi meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetsége nemzeti kiállítását, mely idén második alkalommal a Hungexpo területén zajlott.

Már a kiállított állatok mennyisége is lenyűgöző volt, hiszen csak galambból több mint 1700 példányt hoztak el tenyésztőik,

díszbaromfiból is mintegy 350 egyedet láthattunk. A kiállított állatok minősége is kiváló volt, egytől egyig életerős, szemet gyönyörködtető példányai voltak fajtáiknak. Az érdekességeket, ritkaságokat kedvelőknek különösen nagy élményben volt részük. Például a baromfikollekcióban olyan különlegességeket láthattunk, mint a mechelenit, a Rajna-vidékit vagy a pinta asturianat, sőt a dánok nemzeti büszkeségét, régi tyúkfajtájukat, a dán parlagi tyúkot is. Örvendetes, hogy a világfajták, mint például a brahma és a kokin mellett különösen sok magyar díszbaromfit vonultattak fel a tenyésztők, így a magyar tyúk, a Zsippó szépe, a nyuszkanyakú palóc tyúk is jelentős számban szerepelt. A kopasznyakú tyúknál a törpeváltozatot is láthattuk, nem is akármilyen tollazattal: a fekete és a fehér mellett kékszegélyezett és barna porcelán színekben is

A hazai tenyésztésű toulouse-i ludak nem véletlenül kapták meg a nemzeti győztes kitüntető címet

– minden bizonnyal bárhol máshol is a világon hasonló megmérettetésen kiváló eredménnyel szerepelnének.

A kiállított nyulak közül különösen a bemutatott igen ígéretes fekete magyar óriásnyulak dobogtatták meg sok látogató szívét, de legalább ilyen jó volt látni a székely nyulakat. Ez utóbbi fajtánál különösen örvendetes nyomon követni azt a nagy lendületet, szakmai hozzáértést, mellyel a tenyésztők ezeket a gyönyörű állatokat nemesítik a fajtaleírás alapján. Természetesen a különféle törpenyulak sem hiányozhattak a nemzeti megmérettetésről. Többek közt láthattunk sok törpe rexet és törpe kosorrút is.

Galambokból tovább tart az a trend, hogy hazai tenyésztésű fajtákat választanak a hazai tenyésztők: ezek között vannak igazi sztárok. Ilyen például a budapesti magasröptű keringő, melyből több mint 100 egyeddel neveztek, vagy a szegedi magasszálló keringő, melyből 140 egyedet láthattunk. Elmondhatjuk például azt is, hogy egyre közkedveltebb az alföldi dudoros posta, a magyar díszposta, a székesfehérvári bukó… és hosszasan folytathatnánk a sort. Külföldi fajták közül ritkasága miatt megemlíthetjük a mookee keringőt, a prágai rövidcsőrűt, valamint az angol kiállítási postát.

A díszmadár-kollekcióban pedig talán a legizgalmasabb bemutatott egyed egy nagytestű ezüstcsőrű pinty volt. Sztenderd és színhullámos papagájokból is egyértelmű, hogy világszínvonalon álljunk, de szín- és alakkanári-tenyésztésünk éppúgy megállja helyét a nagyvilágban, mint standard zebrapintyállományunk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság