0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A robotok sem mindenhatók

A növényházi kultúrák termesztőinek mindössze mindössze 11 százalékának üzemében dolgoznak robotok, csaknem 3 százalékkal többen, mint 2018-ban, derül ki az AgriDirect agrármarketing cég mintegy 1400 holland növényházi kertész körében végzett körvélemény-kutatásból. A robottechnika leginkább a feldolgozóipari terményeknél válthatja ki a kézimunkaerőt

A robotokat használó növényházi kertészetek csaknem negyede permetezésre használja ezeket az eszközöket, valamivel több mint 22 százalékuk ültetésre és dugványozásra, valamint betakarításra alkalmazza a robottechnikát. Az üzemek közel 12 százalékánál működnek csomagolórobotok, 3,7 százalékában pedig árumozgató robotok.

A megkérdezettek 2,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőbeni beruházásai során alkalmazni kívánja a robottechnikát.

A fölmérésből kiderül, hogy a növényházi termelők 23 százaléka gyakran szembesül munkaerőhiánnyal. A kérdés viszont az, hogy képes-e helyettesíteni a robottechnika az emberi munkát. Az ABN AMRO gazdasági elemző szervezet tanulmányából kiderül, hogy a gépesítés és az innováció egyre kevesebb munkaerőt igényel. A technika azonban nem minden ágazatban helyettesíti az emberi munkaerőt, így a kertészetben sem, mivel

a virág, a gyümölcs- és a zöldségfélék szedése sokkal nehezebben gépesíthető, mint például a szántóföldi növények betakarítása.

Az ABN AMRO szerint a robotizáció éppen ezért rövid távon nem jelent megoldás a munkaerőhiány pótlására. Bár a kertészeti termesztésben is számos innováció látott napvilágot, például kifejlesztettek olyan robotok, amelyek színérzékelő szenzorok segítségével fölismerik az érett zöldséget vagy gyümölcsöt, ám alkalmazásuk behatárolt és egyelőre nem költséghatékony.

A tanulmány szerint a robottechnika leginkább a feldolgozóipari terményeknél válthatja ki a kézimunkaerőt, de ott is csak hosszú távon.
Forrás: hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu