Back to top

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által Vasszécsenyben szervezett gazdatájékoztató fórumán méltatta a vasi gazdák teljesítményét. A legjobbakat, az immár ötödik alkalommal megrendezett Vas megyei Búzatermelési Verseny dobogós helyezettjeit külön is elismerte.

Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Fotó: P.E.
Az eredményekben nagy szerepe volt annak a több éve tartó tudatos fejlődésnek, amely során a NAK Vas megyei elnökségének ösztönzésére

igyekeznek a gazdálkodók a legújabb genetikájú növényfajták fémzárolt vetőmagját vetni, okszerű és célszerű növényvédelmet, illetve tápanyag-utánpótlást folytatni, kiemelt hangsúlyt helyezni a talajok meszezésére.

Nagy István kifejtette: tudatosságra és elszántságra van szükség az eredményes gazdálkodáshoz. Tanulni kell másoktól, alkalmazni kell a kipróbált technológiákat, és nem átallni tanácsot kérni. Ebben segít a jól szervezettség és együttműködés, ami a Vas megyei gazdálkodóknál tetten érhető.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy Európában egy szélsőséges réteg erősödése tapasztalható, amely egészséges élelmiszert szeretne fogyasztani kiváló minőségben, ugyanakkor tiltakozik az állatok levágása, ivartalanítása, ketreces tartása, a permetezés és mindazon, a város ember „gyomrának nem befogadható” műveletek ellen, amelyek szükségesek az élelmiszer megtermeléséhez. A város és a vidék között hatalmas elszakadás tapasztalható, aminek a következményeivel naponta szembesülünk, hívta föl a figyelmet a miniszter.

A gazdatársadalomnak, a gazdák civil szervezeteinek kell az ellensúlyt, a normalitást képviselniük, ész érveket fölsorakoztatniuk a szélsőséges nézetekkel szemben, tanítani, párbeszédet kezdeményezni a vidéki valóságtól elszakadt emberekkel.

Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Fotó: P.E.
Nagy István hangsúlyozta: ha a gazdák ezt nem teszik meg, akkor Európában a mezőgazdasági termelés a háttérbe szorul, és csupán egy kiváltságos réteg számára lesz hozzáférhető a jó minőségű, egészséges élelmiszer. Mindeközben a valóság az, hogy 2050-re a világ mezőgazdaságának 10 milliárd embert kell etetnie, ami csakis korszerű, intenzív technológiákkal lehetséges.

Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Fotó: P.E.
A vasszécsenyi gazdafórumon tájékoztatást kaphattak a gazdák a mezőgazdasági adózás tervezett átalakításáról, a permetező gépek műszaki felülvizsgálatának gyakorlati kérdéseiről, a NAK intézkedésiről a magyar agrártermelés környezeti kihívásaira, valamint megismerhették azokat a technológiákat, amelyekkel a Vas megyei gazdák ilyen kimagasló teljesítményeket értek el.

Az esemény záróakkordjaként kiosztották az 5. Vas megyei Búza Termelési Verseny első három helyezettjének díjait.

Az idén az étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett, aki a KWS Magic fajtával 9,34 tonna/hektáros átlagtermést ért el versenyterületén. Takarmánybúza kategóriában az idén Vizi Márton, hegyfalui gazda lett az első helyezett, 9,77 t/ha átlageredménnyel, Potenzial fajtával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Nem lesz nagy termés, mégis lefelé megy a gabona ára – miért?

Európai szemszögből érthetetlen, miért lefelé megy a gabona ára, miközben a kontinens egészén kicsik a hozamok. A világ legnagyobb gabonatermelő országaiban azonban éppen fordított a helyzet, az oroszországi termésbecslést például épp a minap korrigálták ismét felfelé. És a dollárral, illetve rubellel szemben masszívan erősödő euró sem kedvez az itteni gazdáknak – mutat rá az agrarhetute.com cikke.

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Nemzeti öntözési mintaprogram

A klímaváltozás jelentős hatással van a mezőgazdaságra, például az egyenetlen csapadékeloszlás miatt a legnagyobb összeget aszálykárra fizetik ki a kárenyhítési alapból – hangzott el a minap egy agrárkonferencián. Emellett közismert, hogy az agrártárca 2024-ig százezer hektárral kívánja növelni a jelenleg öntözhető területek nagyságát.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Csökkenő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!