Back to top

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által Vasszécsenyben szervezett gazdatájékoztató fórumán méltatta a vasi gazdák teljesítményét. A legjobbakat, az immár ötödik alkalommal megrendezett Vas megyei Búzatermelési Verseny dobogós helyezettjeit külön is elismerte.

Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Fotó: P.E.
Az eredményekben nagy szerepe volt annak a több éve tartó tudatos fejlődésnek, amely során a NAK Vas megyei elnökségének ösztönzésére

igyekeznek a gazdálkodók a legújabb genetikájú növényfajták fémzárolt vetőmagját vetni, okszerű és célszerű növényvédelmet, illetve tápanyag-utánpótlást folytatni, kiemelt hangsúlyt helyezni a talajok meszezésére.

Nagy István kifejtette: tudatosságra és elszántságra van szükség az eredményes gazdálkodáshoz. Tanulni kell másoktól, alkalmazni kell a kipróbált technológiákat, és nem átallni tanácsot kérni. Ebben segít a jól szervezettség és együttműködés, ami a Vas megyei gazdálkodóknál tetten érhető.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy Európában egy szélsőséges réteg erősödése tapasztalható, amely egészséges élelmiszert szeretne fogyasztani kiváló minőségben, ugyanakkor tiltakozik az állatok levágása, ivartalanítása, ketreces tartása, a permetezés és mindazon, a város ember „gyomrának nem befogadható” műveletek ellen, amelyek szükségesek az élelmiszer megtermeléséhez. A város és a vidék között hatalmas elszakadás tapasztalható, aminek a következményeivel naponta szembesülünk, hívta föl a figyelmet a miniszter.

A gazdatársadalomnak, a gazdák civil szervezeteinek kell az ellensúlyt, a normalitást képviselniük, ész érveket fölsorakoztatniuk a szélsőséges nézetekkel szemben, tanítani, párbeszédet kezdeményezni a vidéki valóságtól elszakadt emberekkel.

Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Fotó: P.E.
Nagy István hangsúlyozta: ha a gazdák ezt nem teszik meg, akkor Európában a mezőgazdasági termelés a háttérbe szorul, és csupán egy kiváltságos réteg számára lesz hozzáférhető a jó minőségű, egészséges élelmiszer. Mindeközben a valóság az, hogy 2050-re a világ mezőgazdaságának 10 milliárd embert kell etetnie, ami csakis korszerű, intenzív technológiákkal lehetséges.

Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Fotó: P.E.
A vasszécsenyi gazdafórumon tájékoztatást kaphattak a gazdák a mezőgazdasági adózás tervezett átalakításáról, a permetező gépek műszaki felülvizsgálatának gyakorlati kérdéseiről, a NAK intézkedésiről a magyar agrártermelés környezeti kihívásaira, valamint megismerhették azokat a technológiákat, amelyekkel a Vas megyei gazdák ilyen kimagasló teljesítményeket értek el.

Az esemény záróakkordjaként kiosztották az 5. Vas megyei Búza Termelési Verseny első három helyezettjének díjait.

Az idén az étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett, aki a KWS Magic fajtával 9,34 tonna/hektáros átlagtermést ért el versenyterületén. Takarmánybúza kategóriában az idén Vizi Márton, hegyfalui gazda lett az első helyezett, 9,77 t/ha átlageredménnyel, Potenzial fajtával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.

Felpörgő öntözési pályázatok

A fel nem használt, így „visszahulló” pénzek kihelyezése folyamatos, és még mindig vannak nyitott pályázatok, de a Vidékfejlesztési Program nagyobb része már a megvalósítás fázisában van, nyilatkozta lapunknak Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint 2020-ban megélénkül az érdeklődés az öntözésfejlesztés iránt.