Back to top

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

Kíváncsi és izgatott futtatók, trénerek, valamint lókedvelő érdeklődők gyülekeztek a Dióspusztai Angol Telivér Ménes főépülete előtt, ahol idén 24 másféléves lovat vezettek fel. Ez alkalommal a bemutatott lovakat bérbe lehetett venni vagy meg lehetett vásárolni.

A felvezetett lovak között hét utód képviselte a Szlovákiában eredményesen futott Move Your Visiont, akinek a legnagyobb vonzerejét az jelenti, hogy Galileo, azaz a világ jelenlegi legeredményesebb örökítőjének a fia. A mostani yearlingek a Dióspusztán állomásozó mén első évjáratából származnak, így jövőre, 2020-ban mutatkozhatnak be a versenypályán.

Ez minden tenyésztő számára az egyik legizgalmasabb időszak, hiszen kiderül, hogy a hosszú évek befektetése a ménbe, a fedeztetésbe, a csikók felnevelésébe mennyire volt jó döntés.

A másik Dióspusztán felállított méntől, Bully Pulpittól hat utód vonult fel a nézők előtt. A ménes harmadik, néhány évig „kölcsönzött” ménjétől, Simplextől pedig két yearlinget láthattak az érdeklődők. Rajtuk kívül külföldi, elsősorban franciaországi (Stormy River, Anodin, Penny’s Picnic, George Vancouver), valamint cseh (Chardonnay Tcheque) fedeztetések eredményeként született másfélévesek szerepeltek még a nyílt napon.

Ritka lehetőségek

Ez utóbbiak igazán érdekesek lehettek a futtatók számára is, hiszen például Anodin utódai egyre nagyobb sikereket érnek el a francia pályákon, így a Haras du Quesnay a fedeztetési díját 15 ezer euróra (4,9 millió forintra) emelte. Valamivel kevesebbet, de a magyar pénztárcához mérve még így is sokat, 6 ezer eurót (csaknem 2 millió forintot) kellene fizetni egy fedeztetésért George Vancouver esetében is.

Tavaly nagy sikert hozott a yearlingfelvezetés, hiszen a helyszínen vagy az azt követő hetekben, napokban csaknem minden másfél éves gazdára talált, ami elsősorban az itt született és nevelt Esti Fény Derby-győzelmének volt köszönhető.

A bérlők és vásárlók érdeklődése azonban idén némileg elmaradt a tavalyitól és a nyílt napon végül kilenc másféléves talált új gazdára, illetve bérlőre. Bizonyára több komoly érdeklődőt vonzott volna az esemény, ha a ménes legsikeresbb lovának a teljes vagy féltestvérei is a kínálatban szerepeltek volna.

Ígéretes csikók

Jövőre viszont már Esti Fény kishúga, az Anabaa Blue apaságú Esti Szél is a yearlingek között lehet. Őt egyelőre a 28 idei születésű kiscsikó között láthatták a látogatók. A ménes 2018-ban legtöbbet foglalkoztatott ménje az idén már 21 éves Anabaa Blue volt, akitől 2019-ben 13 utód született.

A mén versenylóként a jó származása mellett a Francia Derby, a Prix du Jockey Club megnyerésével tűnt ki.

Fedezőménként ennél jóval kevésbé bizonyult sikeresnek, de a magyar ménesben azért remélik, hogy jó utódokat tud adni, illetve anyakanca-reproduktorként is számítanak rá. Rajta kívül Dióspuszta másik két ménjétől, Bully Pulpittől és Move Your Visiontől származik a legtöbb idei csikó. Az újdonságok között pedig a magyar közönség által is jól ismert Akaba első két utódját is megnézték az érdeklődők. Az egyetlen külföldi fedeztetésből származó apróság a Németországban álló Isfahantól született.

A látogatók a fedezőménekkel is találkozhattak, akik között az igazi újdonságot a tavaly megvásárolt gyönyörű Silver Frost jelentette, illetve a tavalyi nyílt napon még Anabaa Blue-t sem láthatták az érdeklődők.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

A minimalista stílus a tyúkólba is beköltözött

Dél-Dakotában a Black Hills tanya húsz kifinomult csirkéje egy csodás tyúkólban él, a madarak lakhelyét ugyanis minimalista stílusban, a modern formatervezés alapján tervezték és kivitelezték.