Back to top

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. Ezt tekintik a legfinomabb narancsfajtának, amelyet

Washington Navel-nek neveznek. Röviden Navel-nek hívják, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

A gyümölcs Brazíliából került Európába, termelik Görögországban és Olaszországban is.

Több fajta, több célra

Természetesen narancsból is több fajta létezik, vásároljunk aszerint, hogy mire szeretnénk használni. Nyersen fogyasztani a már említett Navel a legjobb. De ha narancslevet szeretnénk készíteni, akkor a Valencia fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle.  

A Shamouti a Földközi-tengeri országokból származó nagy, ovális gyümölcs. Nagyon vastag héja miatt nem tartják gazdaságosnak, pedig az íze kellemes, édes és nincsenek benne magok.

A héja kandírozásra kiváló, így cukrozott narancshéjnak is kitűnő.

Amit még érdemes figyelni

A "köldök" puszta jelenléte még nem garantálja azt, hogy a gyümölcs ízletes lesz. A narancs kiválasztásakor vizsgáljuk meg a héját is, aminek ideális esetben szép, intenzív színűnek kell lennie.  A héjon lévő zöldes elszíneződés azt jelzi, hogy még nem érett meg teljesen a narancs, ezért savanyú és kevésbé ízletes. A héjon ne legyenek foltok, vagy más elszíneződések, mert ez a romlás jele.

A kiválasztott citrus akkor jó, ha a héja ruganyos, nem túl kemény és nem is nagyon puha.

Ha a bőr ráncosodott és laza szerkezetű, a gyümölcshús valószínűleg nem túl lédús és nem kellemesen roppanós.

A dudorok a gyümölcsön azt mutatják, hogy a narancs héja vastag lesz. Érdemes kézben is méregetni a gyümölcsöt, mert a nehezebb lesz a szaftosabb.

Ha a narancsot savanyúnak, éretlennek találjuk, már nincs mit tenni.  Nem érdemes arra várni, hogy majd beérik, hamarabb romlik meg, minthogy egy picit is megédesedne.

Halvány legyen, vagy élénk narancssárga?

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termőhelyről ad némi információt.

Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről, péládul  a Brazíliából vagy Floridából származó narancsok halvány sárgák, akár enyhén zöldek is lehetnek.

Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérsékletingadozás jellemző, például Spanyolországban, ott inkább mély, pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.