Back to top

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. Ezt tekintik a legfinomabb narancsfajtának, amelyet

Washington Navel-nek neveznek. Röviden Navel-nek hívják, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

A gyümölcs Brazíliából került Európába, termelik Görögországban és Olaszországban is.

Több fajta, több célra

Természetesen narancsból is több fajta létezik, vásároljunk aszerint, hogy mire szeretnénk használni. Nyersen fogyasztani a már említett Navel a legjobb. De ha narancslevet szeretnénk készíteni, akkor a Valencia fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle.  

A Shamouti a Földközi-tengeri országokból származó nagy, ovális gyümölcs. Nagyon vastag héja miatt nem tartják gazdaságosnak, pedig az íze kellemes, édes és nincsenek benne magok.

A héja kandírozásra kiváló, így cukrozott narancshéjnak is kitűnő.

Amit még érdemes figyelni

A "köldök" puszta jelenléte még nem garantálja azt, hogy a gyümölcs ízletes lesz. A narancs kiválasztásakor vizsgáljuk meg a héját is, aminek ideális esetben szép, intenzív színűnek kell lennie.  A héjon lévő zöldes elszíneződés azt jelzi, hogy még nem érett meg teljesen a narancs, ezért savanyú és kevésbé ízletes. A héjon ne legyenek foltok, vagy más elszíneződések, mert ez a romlás jele.

A kiválasztott citrus akkor jó, ha a héja ruganyos, nem túl kemény és nem is nagyon puha.

Ha a bőr ráncosodott és laza szerkezetű, a gyümölcshús valószínűleg nem túl lédús és nem kellemesen roppanós.

A dudorok a gyümölcsön azt mutatják, hogy a narancs héja vastag lesz. Érdemes kézben is méregetni a gyümölcsöt, mert a nehezebb lesz a szaftosabb.

Ha a narancsot savanyúnak, éretlennek találjuk, már nincs mit tenni.  Nem érdemes arra várni, hogy majd beérik, hamarabb romlik meg, minthogy egy picit is megédesedne.

Halvány legyen, vagy élénk narancssárga?

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termőhelyről ad némi információt.

Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről, péládul  a Brazíliából vagy Floridából származó narancsok halvány sárgák, akár enyhén zöldek is lehetnek.

Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérsékletingadozás jellemző, például Spanyolországban, ott inkább mély, pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.