Back to top

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.

Az idei első három negyedévben a forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, ami 3,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése alapján. A teljes mennyiség 85 százalékát a tíz legnagyobb forgalmazó adta, szemben a 2018. január–szeptemberi 84 százalékkal, vagyis további koncentráció figyelhető meg a kereskedelemben.

Az egykomponensűek közül a nitrogénműtrágyák forgalma 12,5, a káliumműtrágyáké 15,2 százalékkal nőtt, a foszfor értékesítése több mint másfélszeresére emelkedett.

Az összetett műtrágyák forgalma 2 százalékkal csökkent 2019 első három negyedévében. Pedig a harmadik negyedévben az utóbbiak értékesítése került előtérbe, míg az első és második negyedévet az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozta meg.

Az első fél évben az értékesített összes műtrágya 85 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya, és csak 15 százaléka összetett műtrágya. A harmadik negyedévben azonban az értékesítés 53 százalékát az összetett műtrágyák adták, de az egyszerű foszfor-, valamint az egyszerű káliumműtrágyák iránti kereslet is élénkebb volt.

A mezőgazdasági termeléshez szükséges ráfordítások átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek szep­tember végéig – miközben a termelői árak növekedése 5,8 százalékos volt –, de a műtrágyaárak ennél lényegesen nagyobb ütemben, 11,9 százalékkal nőttek.

A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele így 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értéknél. A növényvédő szerek 3,2, az állatgyógyászati készítmények 5,2, a takarmányok ára pedig 4,8 százalékkal nőtt, míg a vetőmagoké változatlan maradt. A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.