Back to top

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.

Az idei első három negyedévben a forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, ami 3,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése alapján. A teljes mennyiség 85 százalékát a tíz legnagyobb forgalmazó adta, szemben a 2018. január–szeptemberi 84 százalékkal, vagyis további koncentráció figyelhető meg a kereskedelemben.

Az egykomponensűek közül a nitrogénműtrágyák forgalma 12,5, a káliumműtrágyáké 15,2 százalékkal nőtt, a foszfor értékesítése több mint másfélszeresére emelkedett.

Az összetett műtrágyák forgalma 2 százalékkal csökkent 2019 első három negyedévében. Pedig a harmadik negyedévben az utóbbiak értékesítése került előtérbe, míg az első és második negyedévet az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozta meg.

Az első fél évben az értékesített összes műtrágya 85 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya, és csak 15 százaléka összetett műtrágya. A harmadik negyedévben azonban az értékesítés 53 százalékát az összetett műtrágyák adták, de az egyszerű foszfor-, valamint az egyszerű káliumműtrágyák iránti kereslet is élénkebb volt.

A mezőgazdasági termeléshez szükséges ráfordítások átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek szep­tember végéig – miközben a termelői árak növekedése 5,8 százalékos volt –, de a műtrágyaárak ennél lényegesen nagyobb ütemben, 11,9 százalékkal nőttek.

A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele így 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értéknél. A növényvédő szerek 3,2, az állatgyógyászati készítmények 5,2, a takarmányok ára pedig 4,8 százalékkal nőtt, míg a vetőmagoké változatlan maradt. A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

A vírusfertőzés miatt el kell pusztítani egy Máramaros megyei tyúkfarm állományát

A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen – közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza

Egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma január 14-én. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Madárinfluenza: nincs szó újabb esetekről

Egyelőre Komárom-Esztergom megyében elszigetelt esetet jelent az Ács melletti nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban feltűnt madárinfluenza. Azok a termelők, akiknél nincs fertőzés, nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne is legyen – egy sor higiéniai, járványvédelmi előírás betartásával ugyanis megvédhető az állomány.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Hamarosan drágul a liszt és a kenyér

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett az ASP-járvány miatt 3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.