Back to top

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Itt adják át a magazin által harmadszor meghirdetett Pannon Borrégió Top5 elismeréseket, amelyeket az olvasók szavazatai alapján a térség kedvenc pincészetei, éttermei és szálláshelyei kapnak meg. Az Adventi Borszalon részeként valósul meg a második Zé Feszt, a pécsi nemesítésű zé-szőlőfajták éves találkozója, amelyre tucatnyi bortermelő érkezését várják az ország minden régiójából.

A célunk, hogy minden év adventi időszakában legyen egy olyan hely, egy olyan esemény, ahol kiemelkedő borok és finomságok, jó hangulat, kellemes élő zene mellett tudunk egy kicsit egymásra, barátainkra figyelni, beszélgetni, vagy épp új ismeretségeket szerezni, kicsit ráhangolódni a közelgő ünnepekre. A mi olvasatunkban ez az Adventi Borszalon – foglalta össze a rendezvény esszenciáját Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin főszerkesztője.

Az Adventi Borszalonra a Pannon Borrégió, Magyarország és Közép-Európa borászatait hívják meg, idén hat országból (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Románia és természetesen Magyarország) több mint hatvan pincészetének kétszáznál is több bora kerülhet a vendégek poharába. Ezt a kínálatot egészíti ki a pálinkák, sajtok, hústermékek, kekszek, csokoládék és más finomságok bő választéka.

A Pécsi Borozó idén harmadik alkalommal hirdette meg szavazását, az olvasók és a szerkesztőség munkatársainak véleménye alapján alakult ki a régiós kedvencek listája, pincészetek, éttermek és szálláshelyek kategóriában.

Több mint ötszázan voksoltak, a közönségkedvencek díjait december 7-én, 14 órakor adják át az Adventi Borszalon színpadán.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tavaly rendezte meg először a Zé Fesztet, aminek idei folytatását a borszalon keretein belül tartják. A Zé Feszt annak a Pécsett induló nemesítési folyamatnak állít emléket, amely során Király Ferenc megalkotta a Zenit, Zefír, Zéta, Zengő és Zeusz nevű fajtákat. Az ország számos borvidékéről érkeznek termelők, akik bemutatják zé-boraikat.

A Pécsi Borozó Adventi Borszalonját nem titkolt szándékkal a legjelentősebb vidéki, beltéri boros rendezvénnyé kívánjuk fejleszteni

– mondta Győrffy Zoltán.

 

Forrás: 
pécsi borozó

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

Egy kiemelkedő borsor a DiBonistól

Kevés olyan borbemutatón vehettünk idáig részt, ahol az első tételtől az utolsóig csak elismeréssel tudtunk szólni. Ilyen kivételes élményben volt részünk a Vajdaságból érkező DiBonis Borászatnak köszönhetően, akik a Magyar Sommelier Szövetség meghívására mutatkoztak be a Stex Házban, Budapesten.

Az idén hatodik alkalommal adják át az év agrárembere díjat

Az idén hatodik alkalommal adják át az év agrárembere díjat, amelyre az elmúlt években összesen több mint 500 embert jelöltek - közölte az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Hat fiatalt díjazott az agrárkutatási központ a nemzeti agrártehetségek versenyén

Egyenként másfél millió forinttal három doktoranduszt és három fiatal kutatót díjazott a 2019 őszén meghirdetett agrártehetségek versenyén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) - mondta Gyuricza Csaba főigazgató hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Erősödik az állami bormarketing tevékenység

Ez év elejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel, míg az Agrárminisztérium (AM) irányítása alatt működő Agrármarketing Centrum (AMC) a közösségi bormarketing állami feladatait látja el.

Bőséges szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen.

Marasztaló magyar táj

Nem vagyok egyéb – csak ahogy természetben is szükségszerű –, alkalmazkodásra ítélt polgár, egy lavírozó sikló a városi sásban – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.