0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Itt adják át a magazin által harmadszor meghirdetett Pannon Borrégió Top5 elismeréseket, amelyeket az olvasók szavazatai alapján a térség kedvenc pincészetei, éttermei és szálláshelyei kapnak meg. Az Adventi Borszalon részeként valósul meg a második Zé Feszt, a pécsi nemesítésű zé-szőlőfajták éves találkozója, amelyre tucatnyi bortermelő érkezését várják az ország minden régiójából.

A célunk, hogy minden év adventi időszakában legyen egy olyan hely, egy olyan esemény, ahol kiemelkedő borok és finomságok, jó hangulat, kellemes élő zene mellett tudunk egy kicsit egymásra, barátainkra figyelni, beszélgetni, vagy épp új ismeretségeket szerezni, kicsit ráhangolódni a közelgő ünnepekre. A mi olvasatunkban ez az Adventi Borszalon – foglalta össze a rendezvény esszenciáját Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin főszerkesztője.

Az Adventi Borszalonra a Pannon Borrégió, Magyarország és Közép-Európa borászatait hívják meg, idén hat országból (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Románia és természetesen Magyarország) több mint hatvan pincészetének kétszáznál is több bora kerülhet a vendégek poharába. Ezt a kínálatot egészíti ki a pálinkák, sajtok, hústermékek, kekszek, csokoládék és más finomságok bő választéka.

A Pécsi Borozó idén harmadik alkalommal hirdette meg szavazását, az olvasók és a szerkesztőség munkatársainak véleménye alapján alakult ki a régiós kedvencek listája, pincészetek, éttermek és szálláshelyek kategóriában.

Több mint ötszázan voksoltak, a közönségkedvencek díjait december 7-én, 14 órakor adják át az Adventi Borszalon színpadán.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tavaly rendezte meg először a Zé Fesztet, aminek idei folytatását a borszalon keretein belül tartják. A Zé Feszt annak a Pécsett induló nemesítési folyamatnak állít emléket, amely során Király Ferenc megalkotta a Zenit, Zefír, Zéta, Zengő és Zeusz nevű fajtákat. Az ország számos borvidékéről érkeznek termelők, akik bemutatják zé-boraikat.

A Pécsi Borozó Adventi Borszalonját nem titkolt szándékkal a legjelentősebb vidéki, beltéri boros rendezvénnyé kívánjuk fejleszteni

– mondta Győrffy Zoltán.

 

Forrás: pécsi borozó