0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek – Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.

Az egyhetes kiállítás a mezőgazdaság legnagyobb kihívásaira – a produktivitás növelésére, a klímavédelemre, a környezet és a természeti erőforrások megóvására – fókuszált, emellett kiemelt szerepet kapott a digitalizáció, az automatizáció és a robotizálás.

Az Agritechnica a gépgyártók és gépforgalmazók számára az egyik legfontosabb helyszín a mezőgazdaságnak szánt új gépeik, eszközeik és szolgáltatásaik bemutatására. A gyártók erre a novemberi kiállításokra időzítik legújabb fejlesztéseik premierjét, mert ez a világhírű szakmai találkozó jó alkalom a technikák megismertetésére és nemzetközi piacokra való bevezetésére, és így a gyártók és a felhasználók közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebben és sokoldalúbban lehet fejleszteni. Az információ hatalom – éppen ezért a kiállítás szakmai előadásai a várható trendeket és elvárásokat is taglalták.

Szakmai szemmel nézve az Agritechnicát, az a tanulság vonható le, hogy a látogatók száma évek óta ugyanolyan magas.

A kiállítást megtekintők 30 százaléka idén külföldről érkezett, ami jelzi, hogy az esemény az agrárszakemberek globális találkozóhelye.

A látogatók közül a német farmerek, bérvállalkozók és gépkörök tagjai kétévente elzarándokolnak Hannoverbe, hogy képet kapjanak a piaci helyzetről és tájékozódjanak az újdonságokról. A farmerek is kihasználják az alkalmat, hogy információt szerezzenek a jövő lehetőségeiről és a bizonytalan körülmények között is sikeresen alkalmazható stratégiákról.

A sajtóközpont tájékoztatása szerint az idén több mint 130 ezer külföldi látogató érkezett 152 országból Alsó-Szászország szövetségi tartományának fővárosába. A legtöbben Hollandiából, Dániából, Ausztriából, Olaszországból, Oroszországból, Svájcból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból keresték fel a kiállítást. A legnagyobb növekedés az orosz, az olasz, a lengyel, az ukrán és az amerikai látogatók esetében volt megfigyelhető. Az egyéni érdeklődőkön kívül számos állami és kereskedelmi delegáció is eljött az Agritechnicára.

Az 53 ország 2820 kiállítója között megtalálhatók a vezető mezőgépgyártók, akik traktorokat, munkagépeket, kiegészítő és részegységeket mutattak be. A látogatók felmérése azt mutatja, hogy a körülmények változásai ellenére a következő 2 évben komoly beruházásokra lehet számítani.

A kiegészítő és részegységek gyártói külön pavilonban mutatták be fejlesztéseiket, gyártmányaikat. A beszállítóipar különösen nagy érdeklődést mutatott az alternatív hajtóanyagok és a hibridhajtások iránt.

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) külön területet szentelt a környezetvédelmi és high-tech megoldásoknak, és most első alkalommal a mezőgazdasági start-up-oknak (DLG-AgrifutureLab), a fórumszínpadon felszólaló szakemberek új ötleteket mutattak be az agrárágazatban érdekelteknek. A kiállítás megszokott társrendezvénye a LandTechnik-AgEng konferencia, amelyen idén több mint 1100 fejlesztő és kutató vett részt.

A kiállítás résztvevői már most beírhatták határidőnaplójukba a következő Agritechnica időpontját: 2021. november 14–20.

Az idei kiállításon tizenegy kiállító reprezentálta a magyar mezőgazdasági gépgyártást. A megjelent cégek számos, a világpiacon is versenyképes termékkel jelentek meg, amelyek mindegyike jelentős innovációt testesít meg.

Látható volt az is, hogy a Magyarországon működő multinacionális cégek leányvállalatai nem összeszerelő üzemek, és nem is csupán alkatrészgyártó beszállítók. Ezekben a gyárakban a komplett gépek, gépegységek gyártása mellett jelentős fejlesztő és önálló mérnöki munkát végeznek, szabadalmak, új megoldások születnek. Örvendetes, hogy egyre több magyar tulajdonú, a kkv-körbe tartozó vállalat is eredményesen vesz részt a kiállításon. Mindegyik újdonságra jellemző volt a korszerű elektronikus megoldások, a digitális technika alkalmazása. Több magyar cég az információtechnológia területén ért el nemzetközi szinten mérhető eredményeket.

Az AgroVIR Kft. – folyamatosan fejlődő AgroVIR Global vezetői információs rendszere mellett – idén VisibleFarm megoldását mutatta be. A VisibleFarm API egy felhőalapú adatfeldolgozó, adatintegrátor szolgáltató és fejlesztői könyvtár, amely a mezőgazdasági szoftverfejlesztőket támogatja alkalmazások létrehozásában egy szabványosított és normalizált adatmodellel, amely bármely platformon összekapcsolja és összevonja az adatokat.

A Busa Bt. az elmúlt 2 év intenzív fejlesztésének eredményeiből adott ízelítőt. Forgókapás művelőelemmel szerelt 12 soros kultivátoruk új váza hidraulikusan záródik, lehetővé téve a közúti szállítás követelményeinek teljesítését, a munkagép szélessége így 2,7, magassága 4 méter. A stand másik gépe egy forgókapás magágykészítő volt, melyet szintén folyamatosan fejlesztenek, alkalmazkodva az új talajművelési irányzatokhoz. Ez a gép Magyarországon már megszokott, máshol azonban nagy újdonságot jelentenek szélsőséges körülmények közt is megbízhatóan működő funkciói.

A BPW-Hungária Kft. az utóbbi években kidolgozott futómű-technológiai megoldásait mutatta be, amelyek Magyarországon fejlesztett „intelligens mezőgazdasági futóművel” rendelkeznek.

A futóműre épített AGRO Hub rendszer méri a fontosabb üzemi jellemzőket, és képes kommunikálni. Nemcsak a jármű üzemi adatairól ad pontos információt, hanem hozzávetőleg 2 százalékos pontossággal leméri a rakomány súlyát – anélkül, hogy a járművel mérlegre kellene hajtani. ISOBUS-interfészen keresztül az összes adat közvetlenül a vontató járműbe, vagy Bluetooth-kapcsolattal vezeték nélkül továbbítható mobil készülékekbe. Az adatok elszámolás céljából kiértékelhetők, és grafikusan is elemezhetők.

A hazai mezőgépgyártók élmezőnyébe tartozó, törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. 1997 óta Magyarországon fejleszti, tervezi és gyártja a CLAAS vállalat kombájnjainak vágóasztalait. A magyar mérnökgárda legújabb vágóasztal-konstrukciója a Convio adapter, amelynek az a különlegessége, hogy a hagyományos behordócsiga helyett mindkét oldalról gumihevederek szállítják a levágott terményt középre, a bedobó hengerhez. A Convio Flex változatnál a hevederek vázszerkezete és a kaszasín flexibilis kialakítású. A CLAAS vágóasztalcsalád új tagjával mindenfajta nyári és többféle őszi érésű termény (kalászos gabona, repce, borsó, fűmag, rizs, szója stb.) nagy teljesítménnyel takarítható be, számottevően csökkentett adapterveszteség mellett.

A Digitroll Kft. a folyamatos innováció eredményeként kifejlesztett, kifinomult vetésellenőrző rendszert (XeedSystem és a hozzá kapcsolódó Flowsense szenzor) mutatta be, amely a pneumatikus gabonavetőgépeken képes pontosan számolni a vetőmagokat. A cég Seed-Eye szenzorait használja és mutatta be a Väderstad a kiállításon.

Az agrárlogisztikában vezető szerepet játszó Fliegl Abda Kft. nyolcféle hazai gyártású magyar termékkel jelent meg a Fliegl-cégcsoport standján. Látható volt a forgózsámolyos ZPW 120 bálaszállító és a DPW 210 BL keretes bálaszállító. Kiállították az új fejlesztésű ULW 40 átrakókocsit, gumihevederes járószerkezettel és 500 mm átmérőjű átrakócsigával. Helyet kapott a hagyományos TMK 273 teknős billentős kocsi, valamint a SKATE 15/12 méteres csigás terítőegység. Ez utóbbi különlegessége, hogy a szórási szélesség 15 és 12 méter között változtatható, ami különböző szélességű művelőutas technológiákban használható.

A Güttler Kft. magyar gyártású csúcstermékével, a Supermaxx kultivátorral hívta fel magára a szakemberek figyelmét, ami tulajdonképpen egy sokoldalúan változtatható talajművelőgép-rendszer. A talajművelési célnak, a környezeti feltételeknek (évszaknak) megfelelően lehet összeállítani a gépet, ami így egyaránt alkalmas lehet talajszellőztetésre, felületnövelésre, tarlóhántásra és köztes növények vetésére, vagy akár fagyos talajok művelésére.

A McHale Hungária Kft. hosszú évek óta ír anyavállalatával együttműködve jelenik meg a hannoveri Agritechnicán.

A Magyarországon készülő F5 sorozatú fix kamrás, illetve a V6 sorozatú változókamrás bálázók képviselték a hazai gyárat.

A nemzetközi nagyközönség előtt ezen a kiállításon mutatták be először a V6 sorozat megújult modellkínálatát.

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. napraforgó- és kukoricabetakarító adaptereivel vett részt az idei Agritechnicán, azonkívül a NAS típusú napraforgó- és az OptiCorn típusú szárzúzóval szerelt kukoricaadapterek széles választéka volt látható. A NAS adapterek fix, szárzúzós és csukható változatban készülnek, a ledőlt vagy beteg napraforgó is nagyon kis veszteséggel betakarítható velük. Az OptiCorn típusú kukoricaadapterek speciális, késes törőhengerei nagyobb haladási sebesség mellett is hatékony szárlehúzásról gondoskodnak.

Az OROS Divízió Linamar Hungary Zrt. által bemutatott OROS SUN+CHOP adapter különböző állományú napraforgó betakarítását és optimális szárzúzását teszi lehetővé egy menetben.

A kombájnfülkéből állítható szárzúzó egység alacsony tarlót hagy, megkönnyítve a talajművelő munkákat. A vezérléssel eltérő betakarítási magasságok esetén is tartható az optimális szárcsonkmagasság. Előredőlt állományban és különböző magasságban is biztosítható vele a professzionális szárzúzás, és minimalizálható a szemveszteség.

A vezérléstechnikával foglalkozó RoSYS Kft. a System&Com­ponents csarnokban mutatta be legújabb fejlesztéseit. A LogBox képes a gépek CANBUS és ISOBUS hálózatáról adatokat begyűjteni, és azokat online továbbítani az adatfeldolgozó szervereknek. A készülék az erőgépbe való bekötés után automatikusan felismeri a csatlakoztatott hálózatokat. A készülék az ISOBUS-kapcsolaton keresztül automatikusan összegyűjti a munkagépek és a művelés adatait, míg az erőgép diagnosztikai hálózatáról az üzemanyag-fogyasztást, üzemórákat és egyéb működési paramétereket gyűjti be. Jelenleg Magyarországon és Németországban gyártják. A vállalat partnereivel közösen, köztük több magyar mezőgépgyártóval is, folyamatosan bővíti a támogatott diagnosztikai és online kommunikációs protokollok számát.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság