Back to top

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.

A program sűrű volt, nem mondhatni, hogy volt idő unatkozásra: díjugrató verseny, fogatható világkupa és egy világpremier, az Arany ló legendája lovas show-műsor is a porondra került.

De ne vágtázzunk mindjárt a közepébe! A három nap során napközben a lovassportok Forma 1-ének számító Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti állomásának futamait rendezték meg, ahol a legjobb fogathajtók mérettettek meg egymással. A tíz állomásból álló versenysorozat ötödik fordulója volt a hazai, ahol a svájci Jérôme Voutaz, a 2017-es Világkupa ezüstérmese, továbbá a holland apa-fia páros, a négyszeres világbajnok Ijsbrand Chardon és fia, Bram Chardon versenyeznek egymás ellen. De a magyar szurkolóknak sem lehetett hiányérzetük, az indulók között a többszörös magyar bajnok, Dobrovitz József is a startvonalra állt.

Magyarországon először 2007-ben szerveztek az Arénában egyfajta „próbaversenyt”, és minekután az sikeresnek bizonyult, így Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába.

A Magyar Lovas Szövetség elnöke, Lázár Vilmos ezt gyújtópontnak nevezte a hazai lovas élet történetében. „A sikeresen megrendezett európai rangú rendezvényünk új lendületet hozott a lovas ágazatba. A kreativitás és a közös gondolkodás felhívta a figyelmet a lovassport színvonalára, amely érdemes a támogatásra. Mindez új szemléletet indított el, a nemzetközi színvonal elérésnek igényével. Ezért a Világkupa programját úgy állítottuk össze, hogy nemcsak a lovasok és szakemberek érezzék jól magukat, hanem a sportélet mellett a könnyed kikapcsolódásra érkezők számára is szórakoztató legyen” – fejtette ki Lázár Vilmos.

Fotó: Somogyvári Anett

Nem mehetünk el azonban a rendezvény sportrészének másik eseménye felett, ugyanis a díjugrató világkupa-sorozat is megrendezésre került a sportarénában. Több év kihagyás után idén kilenc versenyszámban mérték össze tudásukat a díjugratók, többek között az osztrák Gerfried Puck, a korábban ukrán, most német színekben lovagló Björn Nagel és Csehország legjobbja, Ales Opartny. A Nagydíjon négyen teljesítették a 145 centiméteres akadályokkal teli pályát hibátlanul. Közülük végül az osztrák Peter Englbrecht állt a dobogó első fokára, míg a legjobb eredményt Faluhelyi Ádám nyerte el harmadik helyezésével.

A vasárnapi fogathajtó döntőt kitüntetett figyelemmel kísérték a szakmaibeliek és az érdeklődők egyaránt, különös tekintettel arra, hogy Dobrovitz József által magyar vonatkozása is lett a döntőnek, szólt tehát a „Papp Lászlóban” a hazai buzdítás. Hagyományosan a tíz legjobb négyesfogat-hajtó versenyezhet a fedeles világkupa-sorozatban, ahol majd az első hat vehet részt a döntőben, február 7-9. között Bordeaux-ban.

Szorosnak bizonyult a futam, ám végül a 13-szoros holland világbajnok, Ijsbrand Chardon nyerte a vasárnapi versenyt, mögötte fia, Bram Chardon végzett, Dobrovitz József pedig a harmadik helyen zárt.

Fotó: Somogyvári Anett

A kettős holland siker után a lovas show folytatódott, ugyanis egy világpremierrel készültek a rendezők, amelyben az Arany ló legendáját dolgozták fel és tűzték színpadra lovasok és lovas kaszkadőrök közreműködésével. A műsorban fellépett a világhírű Oszét Dzsigit Show -- a Vihar lovasai, a főszerepben pedig Kassai Lajos lovas íjász került rivaldafénybe. Emellett több mint 100 szereplő, 70 ló és lovas íjász is szerepet kapott az előadásban, a Kulturtaj harcosai, a Nemzeti Lovas Díszegység tagjai, továbbá Tóth Szilárd vezetésével a Győri Ördöglovasok, valamint a színészlegenda, Mécs Károly is a műsor részesei lehettek.

Az Arany ló legendája egy népvándorlás kori történetet mesél el, melyben egy családi viszály és az apa-fia kapcsolat viszontagságos formáját láttató helyzetet mutatnak be drámai körítésben.
Az elbeszélés szerint Rajan vezér búcsúzni készül a trónról, helyét pedig a három fia közül csak egy kaphatja meg. Próbatételek elé állítja fiait, azonban a legidősebb sikertelen próbálkozásai után hátat fordít családjának, és az Arany lóval együtt elhagyja a törzset. Az érzelmi szálak magával ragadják a nézőt, eközben előtérbe kerül a testévi megbocsátás, miközben az édesapa a legkisebb fiát választja trónörökösként. A történet egyetlen fennálló kérdése, hogy az Arany ló, Rajan vezér lova, vajon elfogadja-e az új trónörököst, és felülhet a hátára.
Fotó: Somogyvári Anett
Ebben a lovas színházi előadásban a keleti lovas kultúra évezredes értékei és lovas szokásaink vegyülnek a XXI. század show-elemeivel. Csatajelenetek, vágtázó lovak, hasító sólymok, tűzeső és nyílzápor is megjelenik a műsorban, megelevenítve az Arany ló legendáját.

Három nap, három műsor. Lovassport és egy világpremier, amely ámulatba ejtette a nézőközönséget, felejthetetlen élményt adva a lovas ágazat szakmabelijeinek és a műkedvelő „civil” látogatóknak egyaránt.

„Sikerült létrehoznunk Magyarország legnagyobb fedeles lovas pályáját” -- meséli büszkén Ladányi Kovács Zoltán, a rendezvény fő szervezője. „Mindössze néhány nap alatt 700 tonna homokot helyeztünk el 4000 négyzetméteren, ahol a lovas előadások, mintegy élő Feszty-körkép jelennek meg a színpadon”. A szervező hozzátette, hogy sikerült megtölteniük az aréna nézőterét, ami a komoly marketingmunkának az eredménye, így közel 10 000 fő látogatta meg a két nap alatt a rendezvényt. „Az volt a célunk, hogy azokkal is megismertessük a lovassportot, akik amúgy nem mennének el egy lovas versenyre. Úgy látom ez minden tekintetben sikerült”.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.

Letaszították trónjáról 39 év után a kubai szupertejelő tehenet

Marília, egy brazil tehén fosztotta meg trónjától az eddigi rekordot tartó kubai királynőt, Fehér Tőgyet a tejelési versenyen, ezzel 39 éves Guinnes rekordot döntött meg.

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Kell a műhelymunka

Kemény munkával indult a február a Colonado Lovasiskolában. John Ledingham, az ír olimpikon, a Hickstead Derby és sok más legmagasabb szintű nemzetközi verseny győztese, aki több mint egy évtizeden keresztül volt az ír utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya és edzője, egynapos „villámkurzust” tartott a lovasklub 15 versenyzőjének.

Dadant-Blatt és ízesített mézek - A Popovics méhészet

Hajdú-Bihar megye és az Alföld északi peremén elhelyezkedő Hajdúnánáson látogattam meg Popovics Istvánt és feleségét, Csillát. Ismeretségünk onnan ered, hogy évek óta, szinte az ország minden részén vásárokban, kiállításokon találkozunk – én, mint vendég, ők, mint mézüket áruló termelők. A Popovics méhészetet mutatom be olvasóinknak.

Egy kancacsalád Tokajban - Négy generáció a lovak bűvöletében

A Kudri családot Tokajban, Tokaj környékén, sőt, a környező megyékben is jól ismerik lovas körökben. Kudri László nagyapja a II. világháborút lóháton járta meg, tenyésztett, dolgozott a lovakkal. Az ő fia is lótenyésztő volt, és a mezőgazdaságban használta a lovait, majd agrármérnök fia, Laci (igazából már ő is régen László…) fogathajtó versenyző, lótenyésztő, gazdálkodó, mérnöktanár lett.

1 a 20-hoz az esély, hogy spanyol utat nyer, aki indul

Sommelier-házibajnokság kezdőknek és amatőröknek: maximum 20 fő jelentkezését fogadják el a Fiesta de Vino spanyol boresemény szervezői, a 20-ból fele továbbjut a második fordulóra (amelyre már fizetést is kapnak a versenyzők), és a 10-ből egyvalaki megnyeri a 3 napos madridi borutazást.