Back to top

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

Ne legyenek illúzióink, a közös uniós agrárpolitika tervezése mindenkit érint, függetlenül attól, hogy az Európai Unió valamelyik országában, vagy azon kívül él. A mai kiélezett versenyhelyzetben létkérdés tisztában lenni a főbb európai irányokkal. A széles körű információhoz való jutás biztosítása, a szolgáltatási konstrukciók fejlesztése, továbbra is alapvető feladat, hangsúlyozták a résztvevők.

Az öreg kontinensen a teljes agrárágazat megítélése ma már messze nem egységes, kezdte vitaindító előadását Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Vannak, akik továbbra is megbecsülik a földművesek és állattartók korántsem könnyű és nem kevés kockázattal járó munkáját. Miközben

a városi lakosság jelentős hányada azzal sincs tisztában, hogy miként készülnek az alapvető élelmiszerek, aközben ez a réteg készségesen elhiszi, hogy a műtrágya az első számú közellenségünkké lépett elő, amely környezetében mindent elpusztít.

Nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük a tisztességes agrártermelőket ezektől a nemtelen támadásoktól. Az eredményeket számba véve az elnök emlékeztetett rá: már látszik, hogy szerte a Kárpát-medence magyarlakta térségeiben, ahol több mint 750 falugazdász tevékenykedik, a naprakész tudás mennyire jelen van.

Az egyeztető fórumon a sikeres gazdálkodásról esett a legtöbb szó
Az egyeztető fórumon a sikeres gazdálkodásról esett a legtöbb szó
Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Most ott tartózkodunk, ahol a legnagyobb a szükség, utalt a kárpátaljai helyszínre Jakab István, a Magosz elnöke. A Magyarok Kenyere kapcsán örömmel nyugtázhatjuk, hogy a Kárpát-medencei magyar társadalom összefogásból és szolidaritásból egyaránt jól vizsgázott.

Mind Európa egészét, mind Ukrajnát tekintve érzékeny időszak elé nézünk, folytatta az elnök, hisz az Európai Unióban a 2020 utáni agrártámogatások rendszere, annak kidolgozása, legnagyobb keleti szomszédunknál pedig a termőföld eladásának engedélyezésére vonatkozó szándék teremt új helyzetet.

Ám bármi is történjen, az egységes tudásbázis, annak folyamatos fejlesztése, a gyors információáramoltatás az eredményes gazdálkodás fontos feltétele marad.

Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vál­lalkozók Szövetségének elnöke arról az általuk szervezett nagyszabású búzavetőmag-akcióról számolt be, melynek eredményeként 340 helyi gazda jutott kiváló minőségű szaporítóanyaghoz. Annak kivédésére pedig, folytatta az elnök, hogy ne kelljen a termelőknek minden évben potom pénzért a kombájn alól eladni gabonájukat, a magyarlakta vidékeken terménytárolókat vásárolnak fel, és azokba szárítóberendezéseket telepítenek.

Csomortányi István (Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete) beszámolt róla, hogy a részvételükkel Kolozsvárott és Nagyváradon szervezett kézműves vásároknak nagyon jó a fogadtatásuk, s ezen felbátorodva a kincses városban nemrég mintaboltot nyitottak.

Nagy Miklós (Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége) azzal a javaslattal fordult a fórum felé, hogy adjanak mind több lehetőséget a Kárpát-medence különböző térségeiben működő falugazdászoknak az egymással való közvetlen találkozásokra, mert ezek az alkalmak eddig jól mutatták, hogy ily módon rengeteg tapasztalatot tudnak egymásnak átadni.

Patasi Ilona (Szlovákiai Agrárkamara) elmondta, hogy igyekeznek hallatni a hangjukat minden olyan bizottságban, amely befolyással bír Szlovákiának az Európai Unió újonnan kidolgozásra kerülő agrárpolitikájára.

Az ülésen többen felvetették, és igencsak aktuálissá vált, hogy az agrárkamara égi­sze alatt mihamarabb hozzanak létre egy agrárbiztosító társaságot.

Ugyanis ez egy olyan speciális szolgáltatás, amely nem minden esetben illeszhető be egy általános biztosítási rendszerbe, mivel megvannak a speciális szempontjai és folyamatos fejlesztést igényel.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Stabil pénzt ígért a miniszter

450 milliárd jut a gazdáknak terület és állat után, és újabb vidékfejlesztési pályázatok is lesznek 2020-ban – mondta el Nagy István agrárminiszter. Emellett 100 milliárd forintot jut saját költségvetésből agrártámogatásokra.

A lengyeleknél már tehén- és sertésjóléti program is van

A lengyel kormánynak annyira bejött a családok 500+ gyermektámogatási rendszere, hogy 600+ néven indította el új állatjóléti programját. A jelszó: a boldog tehén a jó tehén.

Újabb pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására

Megjelent "A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című kiemelt pályázati felhívás 1,5 milliárd forint keretösszeggel.