Back to top

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

Ne legyenek illúzióink, a közös uniós agrárpolitika tervezése mindenkit érint, függetlenül attól, hogy az Európai Unió valamelyik országában, vagy azon kívül él. A mai kiélezett versenyhelyzetben létkérdés tisztában lenni a főbb európai irányokkal. A széles körű információhoz való jutás biztosítása, a szolgáltatási konstrukciók fejlesztése, továbbra is alapvető feladat, hangsúlyozták a résztvevők.

Az öreg kontinensen a teljes agrárágazat megítélése ma már messze nem egységes, kezdte vitaindító előadását Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Vannak, akik továbbra is megbecsülik a földművesek és állattartók korántsem könnyű és nem kevés kockázattal járó munkáját. Miközben

a városi lakosság jelentős hányada azzal sincs tisztában, hogy miként készülnek az alapvető élelmiszerek, aközben ez a réteg készségesen elhiszi, hogy a műtrágya az első számú közellenségünkké lépett elő, amely környezetében mindent elpusztít.

Nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük a tisztességes agrártermelőket ezektől a nemtelen támadásoktól. Az eredményeket számba véve az elnök emlékeztetett rá: már látszik, hogy szerte a Kárpát-medence magyarlakta térségeiben, ahol több mint 750 falugazdász tevékenykedik, a naprakész tudás mennyire jelen van.

Az egyeztető fórumon a sikeres gazdálkodásról esett a legtöbb szó
Az egyeztető fórumon a sikeres gazdálkodásról esett a legtöbb szó
Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Most ott tartózkodunk, ahol a legnagyobb a szükség, utalt a kárpátaljai helyszínre Jakab István, a Magosz elnöke. A Magyarok Kenyere kapcsán örömmel nyugtázhatjuk, hogy a Kárpát-medencei magyar társadalom összefogásból és szolidaritásból egyaránt jól vizsgázott.

Mind Európa egészét, mind Ukrajnát tekintve érzékeny időszak elé nézünk, folytatta az elnök, hisz az Európai Unióban a 2020 utáni agrártámogatások rendszere, annak kidolgozása, legnagyobb keleti szomszédunknál pedig a termőföld eladásának engedélyezésére vonatkozó szándék teremt új helyzetet.

Ám bármi is történjen, az egységes tudásbázis, annak folyamatos fejlesztése, a gyors információáramoltatás az eredményes gazdálkodás fontos feltétele marad.

Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vál­lalkozók Szövetségének elnöke arról az általuk szervezett nagyszabású búzavetőmag-akcióról számolt be, melynek eredményeként 340 helyi gazda jutott kiváló minőségű szaporítóanyaghoz. Annak kivédésére pedig, folytatta az elnök, hogy ne kelljen a termelőknek minden évben potom pénzért a kombájn alól eladni gabonájukat, a magyarlakta vidékeken terménytárolókat vásárolnak fel, és azokba szárítóberendezéseket telepítenek.

Csomortányi István (Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete) beszámolt róla, hogy a részvételükkel Kolozsvárott és Nagyváradon szervezett kézműves vásároknak nagyon jó a fogadtatásuk, s ezen felbátorodva a kincses városban nemrég mintaboltot nyitottak.

Nagy Miklós (Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége) azzal a javaslattal fordult a fórum felé, hogy adjanak mind több lehetőséget a Kárpát-medence különböző térségeiben működő falugazdászoknak az egymással való közvetlen találkozásokra, mert ezek az alkalmak eddig jól mutatták, hogy ily módon rengeteg tapasztalatot tudnak egymásnak átadni.

Patasi Ilona (Szlovákiai Agrárkamara) elmondta, hogy igyekeznek hallatni a hangjukat minden olyan bizottságban, amely befolyással bír Szlovákiának az Európai Unió újonnan kidolgozásra kerülő agrárpolitikájára.

Az ülésen többen felvetették, és igencsak aktuálissá vált, hogy az agrárkamara égi­sze alatt mihamarabb hozzanak létre egy agrárbiztosító társaságot.

Ugyanis ez egy olyan speciális szolgáltatás, amely nem minden esetben illeszhető be egy általános biztosítási rendszerbe, mivel megvannak a speciális szempontjai és folyamatos fejlesztést igényel.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.