Back to top

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

A Crunchy Cricket Loaf nevű termék összesen 336 darab tücsköt tartalmaz. Az előállításához a rovarokat először kiszárítják és lisztté őrlik, majd búzaliszttel és más gabonafélékkel összekeverve sütik ki.

Metro beszámolója szerint a tücsök kenyér több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos változat, ráadásul a forrása is fenntarthatóbb. Emellett egy nemrég megjelent tanulmány szerint a tücskök ötször akkora antioxidáns tartalommal rendelkeznek, mint a frissen facsart narancslé. Vagyis a rovarokból készült kenyér az egészséges táplálkozás részét képezheti, külön kiemelendő, hogy pozitív hatása lehet például a bélrendszerre.

Alison Ordonez, a cég innovációs vezetője szerint

a rovarok ízletesek, és remek hozzávalói lehetnek ételeinknek. Hozzátette azt is, hogy a tücsök alapú kenyerük kitűnő fehérjeforrás, és nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy a fogyasztók barátkozzanak a rovar alapú ételekkel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Roberts Bakery (@robertsbakeryuk) által megosztott bejegyzés,

A rovarfogyasztás elterjedtebb, mint gondolnánk, az ENSZ tavalyi becslései szerint legalább két milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, és több mint 1900 fajtát használnak fel valamilyen ételhez.

A rovarfogyasztás különösen népszerű azok körében, akik védeni akarják a környezetet, hiszen a rovarfarmok kevesebb föld, víz és élelem felhasználást igényelnek, mint a hagyományos gazdálkodások.

Forrás: 
metro.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Győztes kenyerek az új kenyér ünnepére

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér kategóriában. A kétkörös versenyben július elején tartották meg a döntőt, amelynek eredményét az augusztus 20-ai események tájékoztatóján jelentettek be.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.