Back to top

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

„Napjaink egyik fő  célkitűzése megőrizni a már meglévő erdőket, s telepítésekkel növelni azt”- magyarázta Zambó Péter, hogy ezek egyike sem lenne megvalósítható, ha nincsen minőségi csemete. A szakember kiemelte,

az Országfásítási Program – mely november elején indult – keretében 80-130 százalékkal emelték meg a támogatások forrását, 2021 végéig még öt benyújtási határidő áll a gazdák rendelkezésére.

Ennek során a most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság saját területein több mint 550 hektár új erdőt telepít, 2 millió facsemetét és csaknem 120 tonna makkot felhasználva. Az őszi idénymunkát csak a kemény fagyok állíthatják meg, a befejezést 2020 április végére tervezik.

Fotó: Fekete István

Az erdészeti csemetetermesztés jelentősen eltér a kertészeti technológiától. Az erdészeknél legfeljebb négy évig nevelik a szaporítóanyagot, amelyek kisebbek, hiszen nagyöbb, összefüggő területek betelepítése a cél.

Az Agrárminisztérium ebben az évben megújította a szaporítóanyag előállítására vonatkozó rendeleteket, ezáltal például csökkent az adminisztráció. Ennek nyertesei az a 400 erdészeti faiskola, amelyek évente 152 millió– 113 millió egyéves és 39 millió többéves – csemetét értékesítenek telepítésre. Ezek mintegy 95 százaléka szabadgyökerűű, ám egyre többen próbálkoznak a földlabdás, fedett gyökerű növények előállításával, melynek köszönhetően kitolható a telepítési szezon. A szakember hozzátette, erdészeti csemetékből megfelelő a kínálat, s az idei évben jó makkterméssel számolnak az erdészek.

Fotó: Fekete István

„A facsemeték is csak hatósági ellenőrzést követően, származási igazolással kerülhetnek forgalomba”- hívta fel a figyelmet Zsigmond Richárd, hogy az ő felelősségük is, hogy 10-15 év múlva se érje meglepetés a gazdálkodókat. A hosszútávú gondolkodás a kutatásokban is megjelenik. A klímaváltozásra reagálva dél-kelet európai  országok – Montenegró, Albánia, Görögország – szakmai intézményeivel vették fel a kapcsolatot, hogy ,megismerjék az ottani, nálunk évtizedek múltán várható környezeti hatásokra miként reagálnak a növények.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.