Back to top

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Messze meghaladja a kínálatot a kereslet, emiatt emelkednek az árak, és még egy hétig drágulás várható. Annyira nincs elegendő bárány, hogy szinte minőségi kifogás nélkül mindent elvisznek a kereskedők - ismertette a helyzetet Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban. Hozzátette:

egész Európában bárányhiány van, mert még nem érkeztek meg a harmadik országok beszállításai, illetőleg a belső országok termelése is kötött a tavaszi-nyári szezonhoz, és ilyenkor viszonylag kevés a bárány.

A hazai termelők nagy része a húsvétra koncentrál, annak ellenére, hogy a terméktanács 30 éve próbálja bebizonyítani, hogy ilyenkor karácsonykor is van kereslet, tudnának jó üzletet csinálni - számolt be az igazgató.

A bárányhús az egyik legdrágább állati fehérje - szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy egy élő állat ára kilónként 1100-1150 forint körül mozog, ami megduplázódik, ha ebből húst csinálnak.

Ez bárányonként 22-23 ezer forintot jelent a termelőknek.

Ilyenkor 80-100 ezer állatot lehetne eladni, de ennyit a terméktanácsi elnök szerint még sosem sikerült, néhány éve is csak 60-65 ezerig jutottak. Az értékesítési lehetőségekhez képest ez alacsony szint.

Sok termelőnek nagyon kevés állata van, ezért nem tudja szétszedni az állományát úgy, hogy mindhárom főszezonban tudjon értékesíteni. A nagyobb termelők kihasználják ezt a lehetőséget.

Az elmúlt két évben azt tapasztalták, hogy - főként a városlakók körében - növekszik a bárányhús iránti kereslet, részben azért, mert egyre több étteremben lehet vele találkozni. Az ilyen éttermek közelében található piacokról például felvásárolták a bárányhúst.

A lakosság számára bárány-programot hirdetnek: tavaly karácsony előtt volt promóció, jövőre tavasszal lesz, de megpróbálnak egyet őszre is megszervezni.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.