Back to top

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Messze meghaladja a kínálatot a kereslet, emiatt emelkednek az árak, és még egy hétig drágulás várható. Annyira nincs elegendő bárány, hogy szinte minőségi kifogás nélkül mindent elvisznek a kereskedők - ismertette a helyzetet Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban. Hozzátette:

egész Európában bárányhiány van, mert még nem érkeztek meg a harmadik országok beszállításai, illetőleg a belső országok termelése is kötött a tavaszi-nyári szezonhoz, és ilyenkor viszonylag kevés a bárány.

A hazai termelők nagy része a húsvétra koncentrál, annak ellenére, hogy a terméktanács 30 éve próbálja bebizonyítani, hogy ilyenkor karácsonykor is van kereslet, tudnának jó üzletet csinálni - számolt be az igazgató.

A bárányhús az egyik legdrágább állati fehérje - szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy egy élő állat ára kilónként 1100-1150 forint körül mozog, ami megduplázódik, ha ebből húst csinálnak.

Ez bárányonként 22-23 ezer forintot jelent a termelőknek.

Ilyenkor 80-100 ezer állatot lehetne eladni, de ennyit a terméktanácsi elnök szerint még sosem sikerült, néhány éve is csak 60-65 ezerig jutottak. Az értékesítési lehetőségekhez képest ez alacsony szint.

Sok termelőnek nagyon kevés állata van, ezért nem tudja szétszedni az állományát úgy, hogy mindhárom főszezonban tudjon értékesíteni. A nagyobb termelők kihasználják ezt a lehetőséget.

Az elmúlt két évben azt tapasztalták, hogy - főként a városlakók körében - növekszik a bárányhús iránti kereslet, részben azért, mert egyre több étteremben lehet vele találkozni. Az ilyen éttermek közelében található piacokról például felvásárolták a bárányhúst.

A lakosság számára bárány-programot hirdetnek: tavaly karácsony előtt volt promóció, jövőre tavasszal lesz, de megpróbálnak egyet őszre is megszervezni.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.