Back to top

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Fotó: AREFLH
Az AREFLH lehetőséget nyújt tagjainak megismerni egymás gondjait és jó gyakorlatait, közös projekteket indíthatnak és együtt szerveznek piacot. A szövetség három fő területen igyekszik befolyásolni az európai uniós döntéshozatalt: a közös agrárpolitika kialakítása és a termelői szervezetek szabályozása terén, a kutatás-fejlesztésben, valamint a zöldség-gyümölcs promóció és az egészségre nevelés terén.

Ennek érdekében 2014-ben kutatói csoportot hoztak létre a zöldség-gyümölcs termelésben legfontosabb kutatás-fejlesztési témák azonosítására. Javaslatukat eljuttatták a Bizottsághoz, és beépült a Horizon 2020 programba. Részt vettek az Euvrin, az európai zöldségkutató intézetek hálózata létrehozásában, valamint közreműködnek az EIP-Agri keretében működő tematikus csoport, az Eufruit munkájában, és a tápanyag-utánpótlás jó gyakorlatait közreadó Nutriman projektben.

A zöldség-gyümölcs termelés a teljes európai uniós mezőgazdasági termelési érték több mint ötödét adja, a termőterület 3 százalékán.

Több mint 1,4 millió gazdaság foglalkozik vele és körülbelül 50 milliárd eurós értéket állítanak elő. A Közös Agrárpolitika költségvetéséből 3,5 százalékkal részesedik az ágazat.

Radikális változás nem várható a Közös Agrárpolitikában, mondta Andrea Tivoli, de a tagállamok rugalmasabban használhatják ki a lehetőségeket, azon az áron, hogy mindenkinek saját stratégiai tervet kell készíteni, vagyis 23 különböző KAP lesz. Még szigorúbb környezetvédelmi feltételek várhatók, és a Bizottság 10 milliárd eurót szán kutatás-fejlesztésre.

Többet kell költeni klímahatások elleni védelemre
Fotó: Horváth Csilla
A termelői szerveztek operatív programjait az országok stratégiájához kell majd igazítani, és a tagállamok kötelezően intervenciós programot kell alkossanak bizonyos termékekre. Az első pillérből 3 százalékig lehet finanszírozni a termelői szervezetek működését. Jó hír, hogy várhatóan nyitott költségvetés lesz zöldség-gyümölcsre. Több támogatást kaphatnak az országos és nemzetközi termelői társulások. Szigorodik a környezetvédelmi fejezet, viszont az eddig katasztrófahelyzetre elkülönített 0,5 százalékot klímahatást kivédő intézkedésekre, környezetvédelemre vagy fogyasztásélénkítésre is lehet fordítani.

Az AREFLH szerint erősíteni kell a válságkezelést, valamint a tészek szerepét a tisztességtelen kereskedelemről szóló irányelv betartatásában.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a piaci viszonyokra is jobban kell figyelni, nem csak a környezetvédelemre, reálisabb megosztásra van szükség a két terület finanszírozásában.

Fotó: Pixabay
Fontosnak tartják, hogy a jelenlegi intézkedések tovább éljenek a KAP-ban.

Nem reális az a terv, hogy az operatív programból 20 százalékot fordítsanak a termelői szervezetek környezetvédelemre és ötöt kutatás-fejlesztésre. A szövetség 15 százalékos arányt javasol, ami a jelenlegi francia szint. A tisztességes kereskedelemhez minimum standardok előírása szükséges, amit mérettől és eredettől függetlenül mindenkinek be kell tartani, vagyis a harmadik országból érkező termékekre is alkalmazni kell.

Egy év átmeneti időszak biztosan várható, a termelői szervezeteknek 2021 szeptember 15-ig kell módosítani az operatív programjaikat, de egyelőre nincs kész az a rendelet, amihez igazodniuk kellene. Nagy a bizonytalanság a Brexit miatt is, hiszen az befolyásolja a KAP költségvetését, úgyhogy

optimista számítás szerint 2023-ban indulhat az új KAP.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Varga Mihály: a magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül - mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.