0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.
Tíz évre szóló, 2020-tól 2030-ig tartó programot indít az Agrárminisztérium a generációváltás elősegítésére azzal a céllal, hogy támogassák a mezőgazdaságban a sikeres fiatalítást

– jelentette be Bagdán Boglárka pénteken az Agrya U20 – Tiétek a jövő című konferencián. A szaktárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára kijelentette a tíz évre szóló kezdeményezés kifejezetten gyakorlati lépéseket tenne annak érdekében, hogy a fiatalokat megnyerje a mezőgazdaságnak, illetve megtartsa őket a pályán. A munkában a minisztérium számít az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségére és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK) is.

Bagdán Boglárka hozzátette: jelenleg a magyar mezőgazdaságban az 55 év felettiek aránya több mint ötven százalék, a vezetők körében pedig még kevesebb a fiatal.

A sikeres generációváltás ugyanakkor kulcsfontosságú lenne a mezőgazdaság megújulása szempontjából, sőt, amennyiben ez nem, vagy nem jól zajlik le, az a hazai élelmiszertermelést is veszélyeztetheti.

Az eseményen beszédet mondott Mikula Lajos, az Agrya elnöke is, aki ismertette az Agrya U20 programot, amely a fiatalok pályán való megtartását szolgálja. Mint elmondta, a középfokú agrárképzés után nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre a fiatalok mezőgazdasági pályán maradásának elősegítésére. Ennek megoldására a szakképzésből kikerült tanulók szervezett utánkövetését kezdeményezi az Agrya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu