Back to top

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

„Bár a hibrid kukoricák elterjedése általánossá vált, a régióban mégis mintegy 1,2 millió hektáron konstans fajtákat vetnek” - hívta fel a figyelmet Kiss Csaba, hogy Románia és Szerbia bizonyos részeire még nem jutott el a korszerű genetika. A kukorica üzletág Délkelet-Európai régióvezetője rámutatott, a környező országokban 263 munkatársuk dolgozik – ebből 54-en hazánkban -, s évi 600 millió eurós forgalmat bonyolítanak.

Kiss Csaba, Nicolás Wielandt és Pallós Mihály
Fotó: viniczai

Nicolás Wielandt, a KWS kukorica üzletág vezetője kiemelte, az európai piac mellett elsősorban Amerikára és távol-keletre koncentrálnak. A 160 éves anyacég első sikereit a cukorrépa nemesítésben érte el, de 1920-ban már megjelentek a gabonafélék is a portfóliójukban, 1955-től kezdődően a kukorica nemesítés kapott nagyobb hangsúlyt.

A mai napig családi tulajdonban lévő cég hetven országban van jelen, s mintegy 5500 szakember foglalkoztatnak, melynek harmada a kutatásban dolgozik.

Az elmúlt szezonban 1,113 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak, amelyből csak a németek 21,2 százalékkal veszik ki a részüket. A legfontosabb növénnyé a kukorica – 42,9 százalék – lépett elő, de a cukorrépához – 41,4 százalék – is hűek maradtak.

Az első húsz év együtt
Fotó: viniczai

Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, életükben jelentős előrelépést jelentett a 2002-ben, Muronyban megnyitott kukorica nemesítő állomásuk. Fontosnak tartják, hogy helyben, a helyi viszonyokra koncentráljanak, s a magyar illetve középkelet-európai körülmények figyelembe vételével folyjanak a kísérletek. Másik mérföldkő, hogy néhány év kihagyás után 2010-ben a KWS ismét ringbe szállt, és indította újra napraforgó nemesítési gépezetét. Ennek kiemelkedő részét képezte, amikor 2012-ben megnyitották új Napraforgó Nemesítő Állomásukat Kozármislenyben. A szakember kiemelte, az igényes magyar piacnak kell megfelelniük, ami újabb megoldásokra ösztönzi a cég nemesítőit.

Napjainkra nem csak a kutatás-fejlesztés zajlik hazánkban, de jelentős vetőmag előállítással is foglalkoznak. Ennek köszönhetően a régió önellátó KWS kukorica és napraforgó szaporítóanyagból.

A genetika komoly tartalékokkal rendelkezik – aminek felét sem tudjuk kihasználni -, de ez csak egy lehetőség. Nagy kérdés, hogy a nemesítésben tovább kell-e növelni ezt a potenciált, vagy inkább támogatni a növényt, hogy minél többet kihozhassunk belőle? Ehhez csávázási és tőszámkísérletek állnak rendelkezésre. Ma már minden új hibridjük ezzel az innovációval felvértezve kerül a termelők elé. Természetesen a gazdálkodóknak is hozzá kell tenniük a magukét, hiszen például precíziós vetőgép nélkül nem lehet pontos tőszámot beállítani.

Az idei szezon legsikeresebb KWS termelői
Fotó: viniczai

A Budapesten tartott ünnepi esemény végén a termésverseny díjátadására került sor, ahol 19 kategóriában – silókukorica, szemes kukorica, Kukorica Teszt Akadémia és Napraforgó Teszt Akadémia - jutalmazták legjobb termelőiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

Élénkülhetnek az öntözési beruházások - évértékelő Feldman Zsolttal

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak – értékelte lapunknak az elmúlt évet Feldman Zsolt.

Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, ami megnehezítheti az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárását célzó várhatóan jövő héten aláírandó részmegállapodásban foglaltak teljesítését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

Átlagos év után idén már jó termésben bíznak

Bár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. A szántóföldi növénytermesztők és a zöldségtermesztők is idén optimális időjárásban és jó termésben bíznak.

Hóra és mínuszokra várnak a gazdák

Az előző évinél sokkal jobb képet mutatnak az őszi vetések, a kikelt növények szépen fejlődnek, de a termelők bíznak benne, hogy lesz még hótakaró, és beköszönt a kártevőket és a kórokozókat ritkító hideg - mondták a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.