Back to top

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

„Bár a hibrid kukoricák elterjedése általánossá vált, a régióban mégis mintegy 1,2 millió hektáron konstans fajtákat vetnek” - hívta fel a figyelmet Kiss Csaba, hogy Románia és Szerbia bizonyos részeire még nem jutott el a korszerű genetika. A kukorica üzletág Délkelet-Európai régióvezetője rámutatott, a környező országokban 263 munkatársuk dolgozik – ebből 54-en hazánkban -, s évi 600 millió eurós forgalmat bonyolítanak.

Kiss Csaba, Nicolás Wielandt és Pallós Mihály
Fotó: viniczai

Nicolás Wielandt, a KWS kukorica üzletág vezetője kiemelte, az európai piac mellett elsősorban Amerikára és távol-keletre koncentrálnak. A 160 éves anyacég első sikereit a cukorrépa nemesítésben érte el, de 1920-ban már megjelentek a gabonafélék is a portfóliójukban, 1955-től kezdődően a kukorica nemesítés kapott nagyobb hangsúlyt.

A mai napig családi tulajdonban lévő cég hetven országban van jelen, s mintegy 5500 szakember foglalkoztatnak, melynek harmada a kutatásban dolgozik.

Az elmúlt szezonban 1,113 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak, amelyből csak a németek 21,2 százalékkal veszik ki a részüket. A legfontosabb növénnyé a kukorica – 42,9 százalék – lépett elő, de a cukorrépához – 41,4 százalék – is hűek maradtak.

Az első húsz év együtt
Fotó: viniczai

Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, életükben jelentős előrelépést jelentett a 2002-ben, Muronyban megnyitott kukorica nemesítő állomásuk. Fontosnak tartják, hogy helyben, a helyi viszonyokra koncentráljanak, s a magyar illetve középkelet-európai körülmények figyelembe vételével folyjanak a kísérletek. Másik mérföldkő, hogy néhány év kihagyás után 2010-ben a KWS ismét ringbe szállt, és indította újra napraforgó nemesítési gépezetét. Ennek kiemelkedő részét képezte, amikor 2012-ben megnyitották új Napraforgó Nemesítő Állomásukat Kozármislenyben. A szakember kiemelte, az igényes magyar piacnak kell megfelelniük, ami újabb megoldásokra ösztönzi a cég nemesítőit.

Napjainkra nem csak a kutatás-fejlesztés zajlik hazánkban, de jelentős vetőmag előállítással is foglalkoznak. Ennek köszönhetően a régió önellátó KWS kukorica és napraforgó szaporítóanyagból.

A genetika komoly tartalékokkal rendelkezik – aminek felét sem tudjuk kihasználni -, de ez csak egy lehetőség. Nagy kérdés, hogy a nemesítésben tovább kell-e növelni ezt a potenciált, vagy inkább támogatni a növényt, hogy minél többet kihozhassunk belőle? Ehhez csávázási és tőszámkísérletek állnak rendelkezésre. Ma már minden új hibridjük ezzel az innovációval felvértezve kerül a termelők elé. Természetesen a gazdálkodóknak is hozzá kell tenniük a magukét, hiszen például precíziós vetőgép nélkül nem lehet pontos tőszámot beállítani.

Az idei szezon legsikeresebb KWS termelői
Fotó: viniczai

A Budapesten tartott ünnepi esemény végén a termésverseny díjátadására került sor, ahol 19 kategóriában – silókukorica, szemes kukorica, Kukorica Teszt Akadémia és Napraforgó Teszt Akadémia - jutalmazták legjobb termelőiket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Több mint nyolcszázmillió forintból termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftverekkel bővítette kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.