Back to top

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

A BBC cikke szerint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egyelőre nem véglegesített adatai szerint 2019 a második vagy a harmadik legmelegebb évként vonulhat be a történelembe. Ugyanakkor, ha ezek a számok az év végéig megmaradnak, a 2015 és 2019 közötti időszak lesz a legmelegebb 5 év, amit a szakértők valaha mértek.

A szervezet 2019. évi, a globális éghajlat állapotáról szóló jelentése ez év októberéig terjed ki, ennek az időszaknak a globális átlaghőmérséklete 1,1 Celsius fokkal volt magasabb, mint az 1850-ben mért „alapszint".

A világ sok részén tapasztaltak szokatlanul magas hőmérsékletet ebben az évben. Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában melegebb volt mint korábban, míg Észak-Amerika sok részén hidegebb volt a megszokotthoz képest.

Két nagy kánikula sújtotta Európát ez év júniusában és júliusában, Franciaországban június 28-án új országos rekord született 46 Celsius fokkal. Szintén megdőlt az országos melegrekord Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban. Dél-Amerikában pedig a futótűz 2010 óta idén volt a legpusztítóbb.

A WMO egyértelműen összekapcsolja az elmúlt évtized rekord hőmérsékleteit az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátásával, amik olyan emberi tevékenységekből származnak, mint például a gépjárművezetés és az erdőirtás.

2018-ban a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentráció szintén rekordot döntött.

A WMO szerint az elmúlt évtizedben tapasztalt felmelegedés hatással van a természeti világra. A jég a Föld mindkét pólusán olvad, és a tenger szintjének emelkedése felgyorsult a műholdas mérések 1993. évi kezdete óta. Az üvegházhatású gázok kibocsátása által generált hő nagy része az óceánokba kerül, mondja a WMO. Ennek eredményeként a vizek savasabbá váltak.

A növekvő hőmérséklet amellett, hogy kárt tesz a természetben, az emberi szervezetre is hatást fejt ki, a kánikulák főképp az idősebb korosztályra jelentenek veszélyt.

"A kánikulák és az áradások, amelyek korábban évszázadonként előforduló események voltak, egyre rendszeresebbek. A Bahamától Japánig és Mozambikig terjedő országokat pusztító trópusi ciklonok sújtották. Ausztráliában tűzvész pusztított" – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Az 1980-as évek óta minden egymást követő évtized melegebb volt, mint az azt megelőző.

A jelentést a globális éghajlat értékelő eseményén hozták napvilágra, Madridban. A sokkoló adatok láttán a szakértők két hetes tanácskozásba kezdtek azzal a céllal, hogy javítsanak a világ elkötelezettségén a probléma kapcsán.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.