Back to top

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

A BBC cikke szerint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egyelőre nem véglegesített adatai szerint 2019 a második vagy a harmadik legmelegebb évként vonulhat be a történelembe. Ugyanakkor, ha ezek a számok az év végéig megmaradnak, a 2015 és 2019 közötti időszak lesz a legmelegebb 5 év, amit a szakértők valaha mértek.

A szervezet 2019. évi, a globális éghajlat állapotáról szóló jelentése ez év októberéig terjed ki, ennek az időszaknak a globális átlaghőmérséklete 1,1 Celsius fokkal volt magasabb, mint az 1850-ben mért „alapszint".

A világ sok részén tapasztaltak szokatlanul magas hőmérsékletet ebben az évben. Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában melegebb volt mint korábban, míg Észak-Amerika sok részén hidegebb volt a megszokotthoz képest.

Két nagy kánikula sújtotta Európát ez év júniusában és júliusában, Franciaországban június 28-án új országos rekord született 46 Celsius fokkal. Szintén megdőlt az országos melegrekord Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban. Dél-Amerikában pedig a futótűz 2010 óta idén volt a legpusztítóbb.

A WMO egyértelműen összekapcsolja az elmúlt évtized rekord hőmérsékleteit az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátásával, amik olyan emberi tevékenységekből származnak, mint például a gépjárművezetés és az erdőirtás.

2018-ban a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentráció szintén rekordot döntött.

A WMO szerint az elmúlt évtizedben tapasztalt felmelegedés hatással van a természeti világra. A jég a Föld mindkét pólusán olvad, és a tenger szintjének emelkedése felgyorsult a műholdas mérések 1993. évi kezdete óta. Az üvegházhatású gázok kibocsátása által generált hő nagy része az óceánokba kerül, mondja a WMO. Ennek eredményeként a vizek savasabbá váltak.

A növekvő hőmérséklet amellett, hogy kárt tesz a természetben, az emberi szervezetre is hatást fejt ki, a kánikulák főképp az idősebb korosztályra jelentenek veszélyt.

"A kánikulák és az áradások, amelyek korábban évszázadonként előforduló események voltak, egyre rendszeresebbek. A Bahamától Japánig és Mozambikig terjedő országokat pusztító trópusi ciklonok sújtották. Ausztráliában tűzvész pusztított" – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Az 1980-as évek óta minden egymást követő évtized melegebb volt, mint az azt megelőző.

A jelentést a globális éghajlat értékelő eseményén hozták napvilágra, Madridban. A sokkoló adatok láttán a szakértők két hetes tanácskozásba kezdtek azzal a céllal, hogy javítsanak a világ elkötelezettségén a probléma kapcsán.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.