Back to top

Nagy erőkkel támogatják a határon túli magyar gazdákat

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a határokon túli magyarság, különös tekintettel a külhoni gazdálkodói szervezetek és vállalkozások támogatására - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a budapesti Vajdahunyadvárban. Mint mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy versenyképessé tegye a Kárpát-medence magyar közösségeit.

Valamennyi határon túli, magyarok lakta régióból érkeztek gazdálkodók, köztük agrárágazati civil szervezetek képviselői a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra, mely az Agrárminisztérium szervezésében jött létre, s amelynek idén a Vajdahunyadvár, egészen pontosan a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és könyvtár díszterme adott otthont. A rendezvény megnyitóján Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a magyar kormány arra törekszik, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit. Ennek érdekében az elmúlt években jelentősen megemelték a külhoni támogatási összegeket, a magyar gazdaság fejlődésével párhuzamosan pedig egyre több határon túli gazdaságfejlesztő pályázatot írtak ki, melyek nagy része az agrárvállalkozásokat segíti.

A miniszter szavai szerint a szaktárca arra törekszik, hogy a magyar gazdatársadalom tagjai mindenütt tudják, senki sincs magára hagyva az esetleges gondjával, problémájával. „Ennek érdekében a tárca ma már mintegy ötven határon túli agrárszervezettel működik együtt, s tízezernél is több külhoni magyar gazdálkodót tud megszólítani” – hangsúlyozta Nagy István.

Mint mondta, a fenntartható gazdálkodás alapját a helyi közösségek jelentik, éppen ezért a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít azon programok támogatására, melyek az adott térség gazdáinak összefogásán alapulva hoznak létre értékteremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozásokat.

„Stratégiai szövetségesekként tekintünk a szomszédos országokra, ebben pedig az ott élő magyar nemzeti közösségek a legfőbb partnereink. Célunk, hogy a gazdasági feltételek javításával is hozzájáruljunk a külhoni magyarok nemzeti identitásának megerősítéséhez, szülőföldjükön történő boldogulásukhoz” – tette hozzá a miniszter, akinek szavai szerint a Kárpát-medencei összefogás fórumot is ennek jegyében indították útjára nyolc esztendővel ezelőtt.

A rendezvényen beszédet mondott Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki a szaktárca külhoni magyarságot támogató kezdeményezéseiről beszélt. Szót ejtett a két éve indított Falugazdász Programról, gyakornoki és ösztöndíj programokról, európai uniós fórumok koordinációjáról, illetve példaként említette az anyagilag támogatott szakmai programokat és rendezvényeket. is Utóbbiak közé sorolta a nagy sikerű Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt – az OMÉK-ot –, amely méltóképpen mutatja be a Kárpát-medence gasztronómiai sajátosságait. S ha már sajátosságok: a fórum résztvevőihez szólt Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is, rövid ismertetőt adva az 1896-ban elkészült épületben folyó munkáról.

„A Kárpát-medence egész területéről gyűjtjük a gazdálkodói lét, a vidéki élet szempontjából fontos tárgyakat” – hangsúlyozta. Elmondása szerint ez év őszén például Hargita megyéből szereztek be egy, a két világháború között, a MÁV gépgyárában készült cséplőgépet.

A főigazgató szavai szerint a Vajdahunyadvár a Kárpát-medence különböző tájainak jellegzetes stílusjegyeit magukon viselő épületrészeivel is a nemzeti összetartozást képviseli.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.

Nagyszabású fejlesztéssorozat indul a Dél-Alföldön

Több mint 20 milliárd forintos beruházás veszi kezdetét a Dél-Alföldön, a Homokhátságon – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Szegedi Nagybani Piacon tartott sajtótájékoztatóján. A prioritást az öntözésfejlesztés, a termelési feltételek biztosítása, illetve az infrastruktúra kialakítása kapja.

Leleplezték a gyulai kolbász megalkotója, Stéberl András szobrát Gyulán

A hagyományok és értékek őrzése és továbbvitele viheti sikerre a magyar mezőgazdaságot - mondta az agrárminiszter csütörtökön Gyulán, ahol leleplezte a gyulai kolbász megalkotójáról, Stéberl Andrásról készített szobrot.

A Közös Agrárpolitika zöld céljairól tárgyalt Brüsszelben az agrárminiszter

A mezőgazdaság akkor tud hatékonyan hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, ha a gyakorlatban reálisan végrehajtható célok kerülnek meghatározásra – közölte Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülése után.

25 ezer hektár állami földet adnak haszonbérbe a nemzeti park igazgatóságok

2020. augusztus 1-jétől összesen több, mint 25 ezer hektár állami tulajdonú földre vonatkozó haszonbérleti pályázatot írnak ki a nemzeti park igazgatóságok – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Nagy István: az agrárkormányzat kiáll a helyi piacok értékei mellett

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántó termelői piaca, a város központjában kétszáz millió forintból megépült létesítményt pénteken adták át.

Az első körben elkapkodták a pénzt a gazdálkodók

Sikeresen zárult a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program első üteme - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter. A szaktárca vezetője szerint a mintegy 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatások iránt jelentős érdeklődés mutatkozott.

Nagy István: lesz elegendő idénymunkás

Felkészülten várjuk a Covid–19-járvány esetleges újabb hullámát - nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.