Back to top

Nagy erőkkel támogatják a határon túli magyar gazdákat

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a határokon túli magyarság, különös tekintettel a külhoni gazdálkodói szervezetek és vállalkozások támogatására - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a budapesti Vajdahunyadvárban. Mint mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy versenyképessé tegye a Kárpát-medence magyar közösségeit.

Valamennyi határon túli, magyarok lakta régióból érkeztek gazdálkodók, köztük agrárágazati civil szervezetek képviselői a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra, mely az Agrárminisztérium szervezésében jött létre, s amelynek idén a Vajdahunyadvár, egészen pontosan a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és könyvtár díszterme adott otthont. A rendezvény megnyitóján Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a magyar kormány arra törekszik, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit. Ennek érdekében az elmúlt években jelentősen megemelték a külhoni támogatási összegeket, a magyar gazdaság fejlődésével párhuzamosan pedig egyre több határon túli gazdaságfejlesztő pályázatot írtak ki, melyek nagy része az agrárvállalkozásokat segíti.

A miniszter szavai szerint a szaktárca arra törekszik, hogy a magyar gazdatársadalom tagjai mindenütt tudják, senki sincs magára hagyva az esetleges gondjával, problémájával. „Ennek érdekében a tárca ma már mintegy ötven határon túli agrárszervezettel működik együtt, s tízezernél is több külhoni magyar gazdálkodót tud megszólítani” – hangsúlyozta Nagy István.

Mint mondta, a fenntartható gazdálkodás alapját a helyi közösségek jelentik, éppen ezért a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít azon programok támogatására, melyek az adott térség gazdáinak összefogásán alapulva hoznak létre értékteremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozásokat.

„Stratégiai szövetségesekként tekintünk a szomszédos országokra, ebben pedig az ott élő magyar nemzeti közösségek a legfőbb partnereink. Célunk, hogy a gazdasági feltételek javításával is hozzájáruljunk a külhoni magyarok nemzeti identitásának megerősítéséhez, szülőföldjükön történő boldogulásukhoz” – tette hozzá a miniszter, akinek szavai szerint a Kárpát-medencei összefogás fórumot is ennek jegyében indították útjára nyolc esztendővel ezelőtt.

A rendezvényen beszédet mondott Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki a szaktárca külhoni magyarságot támogató kezdeményezéseiről beszélt. Szót ejtett a két éve indított Falugazdász Programról, gyakornoki és ösztöndíj programokról, európai uniós fórumok koordinációjáról, illetve példaként említette az anyagilag támogatott szakmai programokat és rendezvényeket. is Utóbbiak közé sorolta a nagy sikerű Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt – az OMÉK-ot –, amely méltóképpen mutatja be a Kárpát-medence gasztronómiai sajátosságait. S ha már sajátosságok: a fórum résztvevőihez szólt Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is, rövid ismertetőt adva az 1896-ban elkészült épületben folyó munkáról.

„A Kárpát-medence egész területéről gyűjtjük a gazdálkodói lét, a vidéki élet szempontjából fontos tárgyakat” – hangsúlyozta. Elmondása szerint ez év őszén például Hargita megyéből szereztek be egy, a két világháború között, a MÁV gépgyárában készült cséplőgépet.

A főigazgató szavai szerint a Vajdahunyadvár a Kárpát-medence különböző tájainak jellegzetes stílusjegyeit magukon viselő épületrészeivel is a nemzeti összetartozást képviseli.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

Stabil pénzt ígért a miniszter

450 milliárd jut a gazdáknak terület és állat után, és újabb vidékfejlesztési pályázatok is lesznek 2020-ban – mondta el Nagy István agrárminiszter. Emellett 100 milliárd forintot jut saját költségvetésből agrártámogatásokra.

Túltermelés, alacsony árak, magára hagyott kaptárak- válságkezelés a méhészetben

Nemrég olvastam egy cikket a Méhészújságban, melynek címe „Válságban az ágazat?” volt. Igazán figyelemre méltó cikk, bár a címben nem helyénvaló a kérdőjel, a befejező mondata pedig idejét múlta, mert valóban válságban az ágazat.

Vegyszerek, amiket nem akarunk elfogyasztani

Az Európai Unióban mintegy 3,3 millió hektáron folyik szőlőtermesztés, amelynek terméséből átlagosan 170 millió hektoliter bort készítenek. A rendszeres növényvédőszer-használat azonban komoly környezeti hatásokkal járhat és számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, ami a szőlőtermesztés megítélését a közvéleményben negatívan befolyásolja.

Biztos perspektíva a mezőgazdaságban

Javuló termelékenység és teljesítmény, növekvő agrárexport és beruházási kedv, stabilitás és kiszámíthatóság. A problémák és a még megoldásra váró feladatok ismeretében is pozitív a magyar mezőgazdaság helyzete 2019 végén az agrárminiszter szerint. Nagy István úgy látja, az agráriumnak biztos perspektívája van, ezért a befektetéseknek is itt van a legjobb helye, itt térülnek meg a legjobban.

Többet költ, de tudatosabb is a magyar fogyasztók jó része

A huszonöt esztendeje alapított Magyar Márkaszövetség a változó fogyasztói szokásokat és igényeket szem előtt tartva, a gyártói oldalt képviselve törekszik a tisztességes piaci verseny fenntartására. Fekete Zoltánnal, a szervezet főtitkárával beszélgettünk a karácsonyi vásárlási láz apropóján.

Korszakváltás küszöbén: csak folyamatos fejlesztésekkel maradhatunk versenyképesek

Csillagos ötöst kapott a magát ötcsillagos városnak nevező Sárvártól az Axiál legújabb telephelye, amit december 19-én adtak át a Vas megyei településen.

Új törvény – javuló hatékonyság

Egyszerűbb ügyintézés, átlagosan 5 millió forintos költségcsökkenés, öntözésberuházási lehetőségek haszonbérlők számára is – számos újítást és egyszerűsítést tartalmaz az Országgyűlés által december 10-én elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény.

Jövőre folytatódnak az új Közös Agrárpolitikára vonatkozó tárgyalások Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az uniós mezőgazdasági miniszterek egyetértettek abban, hogy további tárgyalások szükségesek az új Közös Agrárpolitika (KAP) részletszabályairól, és arról csak a következő uniós költségvetés elfogadását követően lehet megalapozott döntést hozni.

Korszerűsödő kistermelés

Beszélgetés Nagy István agrárminiszterrel a kistermelés átalakulásáról, a nyúltenyésztési program hatásáról és a Nemzeti Húsgalamb Program indulásáról.