Back to top

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavas csurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban a professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Ősz végén, tél elején eljön az ideje a zárókezelésnek, melynek célja, hogy a fiasításból még előbújó atkák számát is lecsökkentsük, és a tavasszal induló méhcsaládokban minél kevesebb atka legyen. A professzor egy videóban is közreadja módszerét, melyet az alábbiakban ismertetünk. A német nyelvű videót lásd itt.

A 3,5 %-os oxálsavas-cukorszirup oldattal és a professzor módszerével 90%-os hatásfokkal irthatjuk a méhcsaládban tartózkodó atkákat. Ehhez fiasításmentesség szükséges és a méheknek minél sűrűbben kell fürtbe húzódniuk. Ez hideg éjszakák utáni reggeleken a legmegfelelőbb.

Az oxáldihidrát-oldat kontakt szerként hat: vagyis az oldattal lecsurgatott méhek továbbadják a szert a többieknek. Ez annál jobban sikerül, minél szorosabban ülnek a méhek a lépeken. Ezért inkább -5 fokon végrehajtott kezelés jóval hatékonyabb az 5 fokon kivitelezettnél. A professzor szerint nincs kárára a méheknek, ha akár erős fagyban kezeljük így őket.

A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. A kezelés hatékonyságát egy hét után ellenőrizhetjük a higiénikus aljon. A higiénikus aljat ezután kivesszük és a méhek nyitott aljjal telelnek.

Ha egyes családoknál több mint 1000 atka potyog, akkor gondoljuk át az év közbeni atkairtási stratégiánkat, és javítsunk mind a tavaszi (herefias-kivágás), mind az nyár végi kezelésünkön.

A kezelés időzítéséhez használjuk a meteorológiai előrejelző oldalakat.

A professzor csak egyszer javasolja az oxálsav csurgatást a tél folyamán, mert az oxálsav károsíthatja a méheket!

A zárókezelés előfeltételei az oxálsavas csurgatáshoz:

- fiasmentes méhcsalád;

- fürtbehúzódás: minél hidegebb annál jobban összehúzódnak a méhek, a hatásfok -5 Celsius fokon magasabb mint 5 C fokon. Reggel szorosabban kapaszkodnak össze a méhek. 

Figyelem: Az oxál-szublimálás épp ellenkezőleg, akkor hatékony, ha minél lazábban vannak a méhek a fürtben vagyis inkább melegebb időben!

Hozzávalók:

-50 ml-es fecskendő, fecskendőhöz pipetta- vagy csőrrész a pontos adagolás érdekében;

-3,5%-os oxálsavas cukoroldat (1 liter 1:1-es cukorsziruphoz adjunk 50 gr oxál-dihidrátot - a víz legyen desztillált, vagy ioncserélt stb. A csapvízben előfordulhatnak olyan anyagok, melyek reakcióba lépnek az oxál-dihidráttal. Természetesen ez nem minden csapvízre igaz)

-gumikesztyű;

Az eljárás menete:

Úgy csurgatjuk (kétszer végigmenve) a méhekkel belakott léputcákat az oldattal, hogy 50 ml kerüljön az erős családokba (5-7 léputca), a gyengébbekbe (3-4 léputca) pedig 30-40 ml, vagyis 5-10 ml belakott léputcánként.

A két fiókos fészkeknél általában a fürt nagy része az alsó fiók lépjein ül. Ezekben az esetekben billentsük fel a felső fiókot (lásd a videó 2:18-nál) majd a csurgatás után tegyük helyére a felső fészekfiókot.

A kezelés hatékonyságát egy hét múlva ellenőrizzük. És ezután a tél folyamán már ne háborgassuk a méheket. A másodszori kezelést nem ajánljuk.

Ajánljuk még: Az atkaszúrás végzetes ilyenkor

Méhészjátékok

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.