Back to top

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavas csurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban a professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Ősz végén, tél elején eljön az ideje a zárókezelésnek, melynek célja, hogy a fiasításból még előbújó atkák számát is lecsökkentsük, és a tavasszal induló méhcsaládokban minél kevesebb atka legyen. A professzor egy videóban is közreadja módszerét, melyet az alábbiakban ismertetünk. A német nyelvű videót lásd itt.

A 3,5 %-os oxálsavas-cukorszirup oldattal és a professzor módszerével 90%-os hatásfokkal irthatjuk a méhcsaládban tartózkodó atkákat. Ehhez fiasításmentesség szükséges és a méheknek minél sűrűbben kell fürtbe húzódniuk. Ez hideg éjszakák utáni reggeleken a legmegfelelőbb.

Az oxáldihidrát-oldat kontakt szerként hat: vagyis az oldattal lecsurgatott méhek továbbadják a szert a többieknek. Ez annál jobban sikerül, minél szorosabban ülnek a méhek a lépeken. Ezért inkább -5 fokon végrehajtott kezelés jóval hatékonyabb az 5 fokon kivitelezettnél. A professzor szerint nincs kárára a méheknek, ha akár erős fagyban kezeljük így őket.

A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. A kezelés hatékonyságát egy hét után ellenőrizhetjük a higiénikus aljon. A higiénikus aljat ezután kivesszük és a méhek nyitott aljjal telelnek.

Ha egyes családoknál több mint 1000 atka potyog, akkor gondoljuk át az év közbeni atkairtási stratégiánkat, és javítsunk mind a tavaszi (herefias-kivágás), mind az nyár végi kezelésünkön.

A kezelés időzítéséhez használjuk a meteorológiai előrejelző oldalakat.

A professzor csak egyszer javasolja az oxálsav csurgatást a tél folyamán, mert az oxálsav károsíthatja a méheket!

A zárókezelés előfeltételei az oxálsavas csurgatáshoz:

- fiasmentes méhcsalád;

- fürtbehúzódás: minél hidegebb annál jobban összehúzódnak a méhek, a hatásfok -5 Celsius fokon magasabb mint 5 C fokon. Reggel szorosabban kapaszkodnak össze a méhek. 

Figyelem: Az oxál-szublimálás épp ellenkezőleg, akkor hatékony, ha minél lazábban vannak a méhek a fürtben vagyis inkább melegebb időben!

Hozzávalók:

-50 ml-es fecskendő, fecskendőhöz pipetta- vagy csőrrész a pontos adagolás érdekében;

-3,5%-os oxálsavas cukoroldat (1 liter 1:1-es cukorsziruphoz adjunk 50 gr oxál-dihidrátot - a víz legyen desztillált, vagy ioncserélt stb. A csapvízben előfordulhatnak olyan anyagok, melyek reakcióba lépnek az oxál-dihidráttal. Természetesen ez nem minden csapvízre igaz)

-gumikesztyű;

Az eljárás menete:

Úgy csurgatjuk (kétszer végigmenve) a méhekkel belakott léputcákat az oldattal, hogy 50 ml kerüljön az erős családokba (5-7 léputca), a gyengébbekbe (3-4 léputca) pedig 30-40 ml, vagyis 5-10 ml belakott léputcánként.

A két fiókos fészkeknél általában a fürt nagy része az alsó fiók lépjein ül. Ezekben az esetekben billentsük fel a felső fiókot (lásd a videó 2:18-nál) majd a csurgatás után tegyük helyére a felső fészekfiókot.

A kezelés hatékonyságát egy hét múlva ellenőrizzük. És ezután a tél folyamán már ne háborgassuk a méheket. A másodszori kezelést nem ajánljuk.

Ajánljuk még: Az atkaszúrás végzetes ilyenkor

Méhészjátékok

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ méztermelése és az uniós mézimport

A világ mézpiacának tavalyi alakulásáról még nincsenek pontos adatok, de a korábbi évek adatváltozásai is jól mutatják a nagyságrendeket és az irányokat, melyek nem feltétlenül kedveznek a hazai és más európai uniós méhészeknek. A méz százalékos pontosságú származásának, illetve minőségének feltüntetését célzó spanyol, francia és portugál törvénytervezeteket az Európai Bizottság elutasította.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.