Back to top

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

A Nutri-Score lényege, hogy a tápérték-táblázatoknál egy fokkal érthetőbben, és főként láthatóbban ad iránymutatást a vevőknek egy-egy élelmiszer egészséges voltáról, vagyis elsősorban arról, hogy

ajánlott-e mindennapos fogyasztásra, vagy inkább csak alkalmanként együnk belőle egy keveset.

Kiszámításának sztenderdjét a francia élelmezésügyi minisztérium dolgozta ki, és nagyjából az az alapja, hogy a kontó negatív oldalára kerül a kalória, a cukor, a telített zsírsavak és a nátrium – mindegyik meghatározott pontszámmal –, a pozitív oldalra pedig a rostanyagok, a fehérje, a gyümölcs, a zöldség és a diófélék. Majd a végén egyenleget vonnak, és minél kevesebb pontszáma van a terméknek, annál jobb besorolást kap az A-tól E-ig terjedő skálán.

Bevezetésének célja az volt, hogy az élelmiszer tápértékére elvileg kíváncsi, de a tápértéktáblázatokat értelmezni nem tudó – vagy egyszerűen elolvasni nem tudó, hiszen rendszerint igen kicsi betűkkel írják a csomagolás hátuljára ezt a kötelező adattartalmat – vásárló is hamar képbe kerülhessen. A Nutri-score logót ugyanis

a csomagolás elejére ragasztják, jól látható méretben, és amúgy sem bonyolult az értelmezése.

A Franciaországban már használt rendszert valószínűleg Németországban is átveszik, legalábbis a test.de beszámolója szerint Julia Klöckner agrárminiszter erősen támogatja a témát, és reprezentatív felmérést kezdeményezett, hogy kiderüljön, négy hasonló célú modellből a lakosság melyiket tartaná a legcélszerűbbnek. Így esett a választás a Nutri-score-ra. A test.de szerint 2020-tól már indulhat is a rendszer.

Ugyanakkor a fruchthandel.de portál arról számolt be, hogy a holland zöldség-gyümölcs termesztők szövetsége, a Fresh Produce Center a minap kritikáját fogalmazta meg a rendszerrel szemben. Álláspontjuk szerint ugyanis a Nutri-score

túlbonyolítja a helyzetet, és eltereli a szót a fő problémáról,

vagyis arról, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztást kellene növelni. Egy holland felnőtt átlagban 131 gramm zöldséget és 114 gramm gyümölcsöt eszik meg naponta az ajánlott 250, illetve 200 gramm helyett – hívják fel a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

A vártnál erősebben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban az előző hónaphoz képest, de a termelői infláció így is nyomott maradt, miközben a jelek szerint a gazdaság a korábban gondoltnál lassabban lábal ki a koronavírus-járvány által okozott recesszióból.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Szellemi Tulajdon Hivatala: nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.