Back to top

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Az Ecology Letters nevű folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók 52 észak-amerikai, költöző madárfajból 70.716 példányt vizsgáltak meg, amiket az elmúlt, közel 40 évben gyűjtöttek össze 1978-tól egészen 2016-ig – írja a BBC.

Brian Weeks, a tanulmány vezető szerzője és a Michigan-i Egyetem adjunktusa így nyilatkozott a tanulmányról:

„arra a megállapításra jutottunk, hogy majdnem az összes vizsgált faj kisebb lett” Hozzátette: „a fajok meglehetősen eltérőek voltak, mégis hasonló változáson estek át. Ez az egyezés pedig sokkoló.”

A szerzők úgy vélik, hogy a tanulmánynak fontos szerepe lehet annak megértésében, hogy az állatok hogyan alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz. Weeks szerint a téma kapcsán a tanulmányok gyakran a földrajzi távolság változásaira vagy az élet eseményeinek az időzítésére összpontosítanak, például a költözésre és a születésre. A most megjelent tanulmány viszont azt feltételezi, hogy a test morfológiája a lényeges harmadik szempont.

„Nehéz megérteni, hogy a fajok hogyan alkalmazkodnak, anélkül, hogy mind a három tényezőt figyelembe vennénk” – mondta.

Az eredmények szerint 1978 és 2016 között a madarak lábcsontja 2,4 százalékkal rövidebb lett, a szárnyak viszont 1,3 százalékkal hosszabbak. Mindez arra utal, hogy a hőmérséklet növekedése a test méretének a csökkenéséhez, és ezáltal a nagyobb szárnyak kialakulásához vezetett.

A madarak vándorlása hihetetlenül nagy próbatétel. Weeks szerint a kisebb testméret miatt a madaraknak kevesebb energiájuk van a hosszú utak megtételéhez, a kisebb testet viszont kompenzálják a nagyobb méretű szárnyak.

A vizsgált madarakat az utcákról gyűjtötték be Chicagoban, azután, hogy épületeknek ütköztek, és elpusztultak. Becslések szerint évente több százmillió madár pusztul el abban, hogy a kivilágított épületek ablakainak ütköznek. Az így elpusztult madarakat kezdte el gyűjteni a Field Múzeum egyik ornitológusa és a tanulmány társszerzője, Dave Willard. Ezt követően számos önkéntes és tudós járult hozzá a kollekció bővítéséhez. A szakértőnek nem volt konkrét terve a madarakkal, egyszerűen úgy gondolta, hogy hasznos lehet majd a jövőben.

A kutatók nem egészen biztosak abban, hogy miért okoz a melegebb hőmérséklet a madaraknál testméret csökkenést.

Az egyik feltevés az, hogy a kisebb állatok könnyebben lehűlnek, gyorsabban veszítenek a testhőjükből. A kérdéssel viszont egyre több tanulmány foglalkozik. 2014-ben például az alpesi kecskék és a szalamandrák méretének csökkenéséről készült két tanulmány, amelyek szintén a felmelegedéssel, a klímaváltozással magyarázták a jelenséget.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.