0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Az Ecology Letters nevű folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók 52 észak-amerikai, költöző madárfajból 70.716 példányt vizsgáltak meg, amiket az elmúlt, közel 40 évben gyűjtöttek össze 1978-tól egészen 2016-ig – írja a BBC.

Brian Weeks, a tanulmány vezető szerzője és a Michigan-i Egyetem adjunktusa így nyilatkozott a tanulmányról:

„arra a megállapításra jutottunk, hogy majdnem az összes vizsgált faj kisebb lett” Hozzátette: „a fajok meglehetősen eltérőek voltak, mégis hasonló változáson estek át. Ez az egyezés pedig sokkoló.”

A szerzők úgy vélik, hogy a tanulmánynak fontos szerepe lehet annak megértésében, hogy az állatok hogyan alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz. Weeks szerint a téma kapcsán a tanulmányok gyakran a földrajzi távolság változásaira vagy az élet eseményeinek az időzítésére összpontosítanak, például a költözésre és a születésre. A most megjelent tanulmány viszont azt feltételezi, hogy a test morfológiája a lényeges harmadik szempont.

„Nehéz megérteni, hogy a fajok hogyan alkalmazkodnak, anélkül, hogy mind a három tényezőt figyelembe vennénk” – mondta.

Az eredmények szerint 1978 és 2016 között a madarak lábcsontja 2,4 százalékkal rövidebb lett, a szárnyak viszont 1,3 százalékkal hosszabbak. Mindez arra utal, hogy a hőmérséklet növekedése a test méretének a csökkenéséhez, és ezáltal a nagyobb szárnyak kialakulásához vezetett.

A madarak vándorlása hihetetlenül nagy próbatétel. Weeks szerint a kisebb testméret miatt a madaraknak kevesebb energiájuk van a hosszú utak megtételéhez, a kisebb testet viszont kompenzálják a nagyobb méretű szárnyak.

A vizsgált madarakat az utcákról gyűjtötték be Chicagoban, azután, hogy épületeknek ütköztek, és elpusztultak. Becslések szerint évente több százmillió madár pusztul el abban, hogy a kivilágított épületek ablakainak ütköznek. Az így elpusztult madarakat kezdte el gyűjteni a Field Múzeum egyik ornitológusa és a tanulmány társszerzője, Dave Willard. Ezt követően számos önkéntes és tudós járult hozzá a kollekció bővítéséhez. A szakértőnek nem volt konkrét terve a madarakkal, egyszerűen úgy gondolta, hogy hasznos lehet majd a jövőben.

A kutatók nem egészen biztosak abban, hogy miért okoz a melegebb hőmérséklet a madaraknál testméret csökkenést.

Az egyik feltevés az, hogy a kisebb állatok könnyebben lehűlnek, gyorsabban veszítenek a testhőjükből. A kérdéssel viszont egyre több tanulmány foglalkozik. 2014-ben például az alpesi kecskék és a szalamandrák méretének csökkenéséről készült két tanulmány, amelyek szintén a felmelegedéssel, a klímaváltozással magyarázták a jelenséget.

Forrás: BBC