Back to top

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

A lengyel Állategészségügyi Felügyelet megerősítette, hogy az afrikai sertéspestis fertőzés elérte a Lubusi vajdaság Nowosolski járását, ez azt jelenti, hogy az ASP lefedettsége nőtt és a Németországgal való határ közötti távolság jelentősen csökkent, jelenleg kb. 40 km.

farmer.pl
Vaddisznók az óvoda udvarán
Fotó: farmer.pl

Mindeközben Lengyelországban azt figyelték meg, hogy az ASP miatt megzavarodott vaddisznók elmenekülnek az erdőkből és a legkevésbé kívánatos helyeken jelennek meg.

Lengyelországban riasztó esetek kísérik az sertéspestis jelenlétét a vaddisznó állományban. A helyi lapok jelentése szerint 10 vaddisznó jelent meg a napokban egy poznani óvoda kertjében. A konda vezére agresszív volt, és megtámadta a riasztott polgárőröket. A három járőr tehetetlen volt a futkosó állatokkal szemben, ezért hívták a válságkezelő központot, ahonnan vadászokat irányítottak a helyzet megoldására, mire odaértek a vadak visszavonultak az erdőbe. Viszont nem ennyire szerencsésen oldódott meg a helyzet az Alsó-Sziléziában Oława közelében. A 4-es autópálya felé vezető úton több személygépkocsi az úton bolyongó vaddisznó konda közé rohant, és tömeges baleset keletkezett, aminek eredménye 5 sérült és 3 totálkáros autó lett.

Kerítés a német-dán határon
Fotó: The Telegraph
A DPA jelentése szerint Dánia meg akarja óvni sertéseit az ASP-től, ezért

az elmúlt hónapokban kerítést építettek a németországi határ mentén, a hatóságok a kerítés mentén 20 állandó kaput építettek a határátlépéshez és a nagyobb vízfolyásokhoz.
Az óvintézkedés viszont megosztja az ott élőket.

A sűrűn lakott német-dán régióban sok ember kellemetlenségnek és a kirekesztés szimbólumának tekinti a kerítést. A kerítés hatását a szakértők megkérdőjelezik: elsősorban a fertőzött állatok húsából készült kolbásszal történő kórokozó átvitele miatt, másrészt azért, mert az autókeréken vagy a cipők talpán található por és sár is alkalmas lehet a vírus átadására a korábban érintetlen területeken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.