0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

A lengyel Állategészségügyi Felügyelet megerősítette, hogy az afrikai sertéspestis fertőzés elérte a Lubusi vajdaság Nowosolski járását, ez azt jelenti, hogy az ASP lefedettsége nőtt és a Németországgal való határ közötti távolság jelentősen csökkent, jelenleg kb. 40 km.

Mindeközben Lengyelországban azt figyelték meg, hogy az ASP miatt megzavarodott vaddisznók elmenekülnek az erdőkből és a legkevésbé kívánatos helyeken jelennek meg.

Lengyelországban riasztó esetek kísérik az sertéspestis jelenlétét a vaddisznó állományban. A helyi lapok jelentése szerint 10 vaddisznó jelent meg a napokban egy poznani óvoda kertjében. A konda vezére agresszív volt, és megtámadta a riasztott polgárőröket. A három járőr tehetetlen volt a futkosó állatokkal szemben, ezért hívták a válságkezelő központot, ahonnan vadászokat irányítottak a helyzet megoldására, mire odaértek a vadak visszavonultak az erdőbe. Viszont nem ennyire szerencsésen oldódott meg a helyzet az Alsó-Sziléziában Oława közelében. A 4-es autópálya felé vezető úton több személygépkocsi az úton bolyongó vaddisznó konda közé rohant, és tömeges baleset keletkezett, aminek eredménye 5 sérült és 3 totálkáros autó lett.

A DPA jelentése szerint Dánia meg akarja óvni sertéseit az ASP-től, ezért

az elmúlt hónapokban kerítést építettek a németországi határ mentén, a hatóságok a kerítés mentén 20 állandó kaput építettek a határátlépéshez és a nagyobb vízfolyásokhoz.
Az óvintézkedés viszont megosztja az ott élőket.

A sűrűn lakott német-dán régióban sok ember kellemetlenségnek és a kirekesztés szimbólumának tekinti a kerítést. A kerítés hatását a szakértők megkérdőjelezik: elsősorban a fertőzött állatok húsából készült kolbásszal történő kórokozó átvitele miatt, másrészt azért, mert az autókeréken vagy a cipők talpán található por és sár is alkalmas lehet a vírus átadására a korábban érintetlen területeken.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl