Back to top

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

A lengyel Állategészségügyi Felügyelet megerősítette, hogy az afrikai sertéspestis fertőzés elérte a Lubusi vajdaság Nowosolski járását, ez azt jelenti, hogy az ASP lefedettsége nőtt és a Németországgal való határ közötti távolság jelentősen csökkent, jelenleg kb. 40 km.

farmer.pl
Vaddisznók az óvoda udvarán
Fotó: farmer.pl

Mindeközben Lengyelországban azt figyelték meg, hogy az ASP miatt megzavarodott vaddisznók elmenekülnek az erdőkből és a legkevésbé kívánatos helyeken jelennek meg.

Lengyelországban riasztó esetek kísérik az sertéspestis jelenlétét a vaddisznó állományban. A helyi lapok jelentése szerint 10 vaddisznó jelent meg a napokban egy poznani óvoda kertjében. A konda vezére agresszív volt, és megtámadta a riasztott polgárőröket. A három járőr tehetetlen volt a futkosó állatokkal szemben, ezért hívták a válságkezelő központot, ahonnan vadászokat irányítottak a helyzet megoldására, mire odaértek a vadak visszavonultak az erdőbe. Viszont nem ennyire szerencsésen oldódott meg a helyzet az Alsó-Sziléziában Oława közelében. A 4-es autópálya felé vezető úton több személygépkocsi az úton bolyongó vaddisznó konda közé rohant, és tömeges baleset keletkezett, aminek eredménye 5 sérült és 3 totálkáros autó lett.

Kerítés a német-dán határon
Fotó: The Telegraph
A DPA jelentése szerint Dánia meg akarja óvni sertéseit az ASP-től, ezért

az elmúlt hónapokban kerítést építettek a németországi határ mentén, a hatóságok a kerítés mentén 20 állandó kaput építettek a határátlépéshez és a nagyobb vízfolyásokhoz.
Az óvintézkedés viszont megosztja az ott élőket.

A sűrűn lakott német-dán régióban sok ember kellemetlenségnek és a kirekesztés szimbólumának tekinti a kerítést. A kerítés hatását a szakértők megkérdőjelezik: elsősorban a fertőzött állatok húsából készült kolbásszal történő kórokozó átvitele miatt, másrészt azért, mert az autókeréken vagy a cipők talpán található por és sár is alkalmas lehet a vírus átadására a korábban érintetlen területeken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.

Jobban vonzzuk a kullancsokat, ha mobiltelefon van nálunk

Futni szeretne az erdőben? Egy jó kis piknikre gondolt a parkban? Ha nem akar kullancs csípéseket, jobb, ha nem viszi magával a mobiltelefonját. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kullancsokat vonzza a 900 MHz-es elektromágneses sugárzás, különösen azokat, amelyek csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a sertéstartók

2020. június 29. és július 12. között adhatják be támogatási kérelmeiket a sertéstartók a miniszteri rendelet alapján kiírt átmeneti támogatásra.

Az év sztárgyümölcse: az áfonya

Az utóbbi években a fogyasztók egyre jobban kedvelik az áfonyát. Nemcsak önmagában, hanem turmixokban, gyümölcsös desszertekben, müzliben vagy süteményekben is szívesen fogyasztják.

Még több termék eredetét lesz kötelező feltüntetni

Július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak – június 26-i Magyar Közlönyben megjelent agrárminiszteri rendelet szerint.