Back to top

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

A tudósok még nem ismerik az Alzheimer-kór és a demencia egyértelmű, közvetlen okát. Az egyik lehetséges magyarázat a tau nevű, rendellenes protein felhalmozódása az agyban.

Az Aging Cell folyóiratban jelent meg egy nemrég, egereken elvégzett kutatás eredménye, mely szerint az extra szűz olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a tau jelenlétét, lassítva a neurodegeneratív betegségek kifejlődését.

Amikor a tau-kötegek szerkezete megváltozik (megcsavarodnak) taupátiáról beszélünk. Ilyenkor megszakad az agyi kommunikáció, amely memóriavesztéshez és csökkent agyi működéshez vezet.

A kísérlet során 16 olyan egeret vizsgáltak, melyek hajlamosak a taupátiára. Hat hónapig extra szűz olívaolajban gazdag étrenden voltak. Fél év után tesztelték a memóriájukat és a tanulási képességüket. Az eredményeket összevetették 15 olyan egérrel, akik normális étrendet fogyasztottak.

Azok az egerek, akiknek a táplálékát kiegészítették extra szűz olívaolajjal, számos területen fejlődést mutattak.

Javult a munkamemóriájuk, valamint a hippokampuszon belüli kommunikációjuk, ez az agy azon része, melynek szerepe van az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban. Ezek a hatások a tau csökkentésével vannak kapcsolatban. A kutatás számos tanulmány eredményét alátámasztja az extra szűz olívaolaj betegségleküzdő szerepét illetően.

Az antioxidánsokban gazdag olajról közismert, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a szív-és érrendszer egészségét, és használják külsőleg a napkárosodás megelőzésére.

A mediterrán étrenddel maximálisan kiélvezhetjük ennek az egészséges és öregedésgátló olajnak a pozitív hatásait. Használjuk bátran az ételeinkhez!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.