0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

A tudósok még nem ismerik az Alzheimer-kór és a demencia egyértelmű, közvetlen okát. Az egyik lehetséges magyarázat a tau nevű, rendellenes protein felhalmozódása az agyban.

Az Aging Cell folyóiratban jelent meg egy nemrég, egereken elvégzett kutatás eredménye, mely szerint az extra szűz olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a tau jelenlétét, lassítva a neurodegeneratív betegségek kifejlődését.

Amikor a tau-kötegek szerkezete megváltozik (megcsavarodnak) taupátiáról beszélünk. Ilyenkor megszakad az agyi kommunikáció, amely memóriavesztéshez és csökkent agyi működéshez vezet.

A kísérlet során 16 olyan egeret vizsgáltak, melyek hajlamosak a taupátiára. Hat hónapig extra szűz olívaolajban gazdag étrenden voltak. Fél év után tesztelték a memóriájukat és a tanulási képességüket. Az eredményeket összevetették 15 olyan egérrel, akik normális étrendet fogyasztottak.

Azok az egerek, akiknek a táplálékát kiegészítették extra szűz olívaolajjal, számos területen fejlődést mutattak.

Javult a munkamemóriájuk, valamint a hippokampuszon belüli kommunikációjuk, ez az agy azon része, melynek szerepe van az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban. Ezek a hatások a tau csökkentésével vannak kapcsolatban. A kutatás számos tanulmány eredményét alátámasztja az extra szűz olívaolaj betegségleküzdő szerepét illetően.

Az antioxidánsokban gazdag olajról közismert, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a szív-és érrendszer egészségét, és használják külsőleg a napkárosodás megelőzésére.

A mediterrán étrenddel maximálisan kiélvezhetjük ennek az egészséges és öregedésgátló olajnak a pozitív hatásait. Használjuk bátran az ételeinkhez!

Forrás: mindbodygreen.com