Back to top

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

A tudósok még nem ismerik az Alzheimer-kór és a demencia egyértelmű, közvetlen okát. Az egyik lehetséges magyarázat a tau nevű, rendellenes protein felhalmozódása az agyban.

Az Aging Cell folyóiratban jelent meg egy nemrég, egereken elvégzett kutatás eredménye, mely szerint az extra szűz olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a tau jelenlétét, lassítva a neurodegeneratív betegségek kifejlődését.

Amikor a tau-kötegek szerkezete megváltozik (megcsavarodnak) taupátiáról beszélünk. Ilyenkor megszakad az agyi kommunikáció, amely memóriavesztéshez és csökkent agyi működéshez vezet.

A kísérlet során 16 olyan egeret vizsgáltak, melyek hajlamosak a taupátiára. Hat hónapig extra szűz olívaolajban gazdag étrenden voltak. Fél év után tesztelték a memóriájukat és a tanulási képességüket. Az eredményeket összevetették 15 olyan egérrel, akik normális étrendet fogyasztottak.

Azok az egerek, akiknek a táplálékát kiegészítették extra szűz olívaolajjal, számos területen fejlődést mutattak.

Javult a munkamemóriájuk, valamint a hippokampuszon belüli kommunikációjuk, ez az agy azon része, melynek szerepe van az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban. Ezek a hatások a tau csökkentésével vannak kapcsolatban. A kutatás számos tanulmány eredményét alátámasztja az extra szűz olívaolaj betegségleküzdő szerepét illetően.

Az antioxidánsokban gazdag olajról közismert, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a szív-és érrendszer egészségét, és használják külsőleg a napkárosodás megelőzésére.

A mediterrán étrenddel maximálisan kiélvezhetjük ennek az egészséges és öregedésgátló olajnak a pozitív hatásait. Használjuk bátran az ételeinkhez!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.