Back to top

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

A tudósok még nem ismerik az Alzheimer-kór és a demencia egyértelmű, közvetlen okát. Az egyik lehetséges magyarázat a tau nevű, rendellenes protein felhalmozódása az agyban.

Az Aging Cell folyóiratban jelent meg egy nemrég, egereken elvégzett kutatás eredménye, mely szerint az extra szűz olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a tau jelenlétét, lassítva a neurodegeneratív betegségek kifejlődését.

Amikor a tau-kötegek szerkezete megváltozik (megcsavarodnak) taupátiáról beszélünk. Ilyenkor megszakad az agyi kommunikáció, amely memóriavesztéshez és csökkent agyi működéshez vezet.

A kísérlet során 16 olyan egeret vizsgáltak, melyek hajlamosak a taupátiára. Hat hónapig extra szűz olívaolajban gazdag étrenden voltak. Fél év után tesztelték a memóriájukat és a tanulási képességüket. Az eredményeket összevetették 15 olyan egérrel, akik normális étrendet fogyasztottak.

Azok az egerek, akiknek a táplálékát kiegészítették extra szűz olívaolajjal, számos területen fejlődést mutattak.

Javult a munkamemóriájuk, valamint a hippokampuszon belüli kommunikációjuk, ez az agy azon része, melynek szerepe van az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban. Ezek a hatások a tau csökkentésével vannak kapcsolatban. A kutatás számos tanulmány eredményét alátámasztja az extra szűz olívaolaj betegségleküzdő szerepét illetően.

Az antioxidánsokban gazdag olajról közismert, hogy csökkenti a gyulladást, támogatja a szív-és érrendszer egészségét, és használják külsőleg a napkárosodás megelőzésére.

A mediterrán étrenddel maximálisan kiélvezhetjük ennek az egészséges és öregedésgátló olajnak a pozitív hatásait. Használjuk bátran az ételeinkhez!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

Csevegő tehenek

Egy meglepő, új vizsgálat szerint a tehenek társalognak egymással a takarmányról és az időről. A kutatás fényt derített arra, hogy saját, egyedi bőgésükkel miként válaszolnak a tejelő tehenek a negatív és pozitív emocionális helyzetekre.

A Moët Hennessy az élő talaj köré szervezi programját a Vinexpón

A Moët Hennessy a 2020. február 10. és 12. között Párizsban rendezendő Vinexpo kiállításon fenntartható kérdésekkel foglalkozó agoraként szervezi meg programját. A három nap során beszélgetéseket, vitákat szerveznek egyebek azzal a céllal, hogy felvázolják a jelenlegi szőlőtermesztési modelleket.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

Nem kapott engedélyt a szőlővessző alapú növényvédő szer

Január közepén jelent meg egy uniós rendelet arról, hogy nem hagyták jóvá a szőlő szálvesszőiből származó tanninokat úgynevezett növényvédő hatású egyszerű anyagként (mint amilyen egyebek között a sör, a csalán, vagy a szódabikarbóna). Az indoklás szerint nem áll rendelkezésre megfelelő toxikológiai értékelés.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.