Back to top

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Farkasné Kapai Mónika: a Gyümölcsműhely termékei egyre népszerűbbek
Farkasné Kapai Mónika: a Gyümölcsműhely termékei egyre népszerűbbek
Fotó: Bella Huba
Korabeli konyhaszekrényekben, úgynevezett kredencekben sorakoznak a lekvárok és a szörpök a Gyümölcsműhelyben. Feldolgoznivaló akad bőven, hiszen a családi birtokokon és a közeli erdőkben rengeteg kiválóan használható, természetes, jó minőségű alapanyag terem.

– Régi álmom volt ez, és végül megvalósult, amit oly sokszor elképzeltem – fogalmazott Farkasné Kapai Mónika. – Bakonyi lány vagyok. Egyszerű paraszti családban nőttem fel, amely veteményeskertet művelt és állatokat tartott. A testvéreimmel együtt kivettük a részünket a napi munkából, így természetesen megismerkedtem a lekvárok és szörpök készítésével is. Ez is jellemző volt a családra, hiszen

a gyümölcsök nem veszhettek kárba, az utolsó darabig hasznosítottuk őket,

sőt gyűjtöttünk vadon termett gyümölcsöket is. Úgy gondolom, mindez egyszerűen belénk ívódott. Számomra nem is volt kérdés, hogy ezeket a munkákat felnőttként is végzem majd. Amikor a férjem révén Döbröcére kerültem, gyorsan kiderült, hogy ennek a helynek is jók az adottságai, és vannak gyümölcsök, nem is kis mennyiségben, emellett számos különlegesség is található köztük. Volt egy másik oka is, hogy belevágtunk a feldolgozásba:

van egy kétéves kisfiam, és amikor az anyatejen kívül már mást is ehetett, elkezdtünk keresgélni a boltokban. Úgy találtuk, nagyon kevés olyan termék van, amit szívesen adnánk a gyermekünknek.

Ez megerősített bennünket abban, hogy belevágunk a gyümölcsfeldolgozásba. Ezekből az indíttatásokból valósítottam meg az álmomat.

Farkasné Kapai Mónika elmondta, hogy a gyümölcsfeldolgozó vállalkozás beindítása egyszerűnek tűnt – de nem így lett. Ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelően alakítsák ki a helyiségeket és szerezzék be a szükséges berendezéseket, eszközöket, idő kellett, és persze anyagi forrás.

– Családi támogatással sikerült beindítani a Gyümölcsműhelyt. Felújítottunk egy régi épületet, berendeztük, mindent megvásároltunk, ami a tevékenységhez kell. Aztán beindult a tényleges munka, amihez a saját stílusunkat is ki kellett alakítanunk. Egyébként a „műhelyt” a mai napig folyamatosan építgetjük, alakítgatjuk. A termékskálánk – területeink és az erdők gyümölcskínálatának köszönhetően – töretlenül bővül. Eper, málna, ribizli, alma, körte, sárgabarack, szilva, cseresznye, meggy, szeder, csipkebogyó és szőlő mellett vannak még gyógynövények, például bodza, hárs, levendula, citromfű és menta. Összesen tízféle lekvárunk és hétféle szörpünk van. Szeretnénk zöldségkrémeket is készíteni, ehhez azonban az kell, hogy kertet építsünk, és saját termésből készíthessük termékeinket.

A Gyümölcsműhely egyedi címkéje
A Gyümölcsműhely egyedi címkéje
Fotó: Bella Huba

Azt gondolnánk, hogy egy hagyományokra épülő gyümölcsfeldolgozóban réges-régi, nagyanyáink idejéből származó receptek alapján készülnek a lekvárok és a szörpök. Nos, némi egyezés velük természetesen előfordul, de a család saját receptúrákat dolgozott ki.

– Ismerem a régi recepteket, hiszen, mint mondtam, annak idején a családdal együtt készítettem lekvárokat, szörpöket. Böngésszük az internetet is, hogy tisztában legyünk a lehetőségekkel. Ennek ellenére elmondhatom: saját recepteket használunk. Annyiban különbözik a régiektől, hogy messze nem használunk annyi cukrot, mint nagyanyáink. Természetesen nem kerülnek adalékanyagok sem a termékeinkbe, amelyeket, berendezéseinknek köszönhetően, pasztőrözünk.

Lekvárjaink gyümölcstartalma minimum 83 százalék, mert némelyiket zselésíteni kell, de több olyan is van, amelyiket nem, így még 100 százalékos gyümölcstartalmú lekvárunk is van.

Egyébként ezen a területen szeretnénk továbblépni, cukormentes termékeket is tervezünk készíteni. Úgy látjuk ugyanis, hogy nagy igény van rá. Amúgy szerintem manapság két irány van a lekvárok és szörpök tekintetében. Az egyiket azok követik, akik a hagyományos, valóban nagymamás ízeket keresik, és tulajdonképpen nem nagyon érdekli őket, hogy az adott termékben mennyi cukor van, vagy hogy tartalmaznak-e bármilyen adalékanyagot. Ők tényleg kizárólag az ízre „mennek”. A másik vonal az egészségtudatos embereké, azoké, akik nemcsak kóstolnak, hanem alaposan kifaggatják a termék készítőjét és megnézik az összetevőket. És persze csak azt a terméket veszik meg, amelyik maximálisan megfelel az elvárásaiknak, igényeiknek. Utóbbiak egyre többen vannak, sokan szeretnének természetes ételeket-italokat vásárolni, fogyasztani. Persze az az igazi, amikor a kettő találkozik, vagyis a lekvár vagy a szörpök íze kiváló, és az összetevők sem kifogásolhatók.

Bőséges a kínálat
Bőséges a kínálat
Fotó: Bella Huba

Annyi bizonyos, hogy a Gyümölcsműhely készítményei – annak ellenére, hogy nem túl régi a vállalkozás – egyre népszerűbbek, keresettebbek. Az ismertség javítása azonban nem kis munkával jár.

A munkát, vagyis a feldolgozást, illetve a marketinget és az árusítást nagyon nehéz összeegyeztetni. Amióta működünk, eljárunk rendezvényekre, fesztiválokra, hiszen az az igazi, amikor az érdeklődők megnézhetik, megkóstolhatják a termékeinket. Viszont, ha ezekkel a programokkal elmegy az időnk, akkor nem tudunk dolgozni. Márpedig a lekvárokkal és a szörpökkel rengeteg a munka, ráadásul nem lehet őket csak úgy otthagyni készítés közben. Szerencsére már vannak olyan kapcsolataink – Keszthelyen és Alsópáhokon –, ahol a helyi termékboltban árulják készítményeinket. Így nekünk is sokkal könnyebb. A marketinggel kapcsolatosan egyébként vannak további terveink.

Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor tavasztól tagjai leszünk a térségben működő Nyitott Porták Egyesületnek, ami nagy segítség lesz a számunkra. Ez a szervezet összefogja, segíti, és különböző programokon mutatja be a régió termelőit.

Ehhez a munkához mi is hozzá tudjuk adni a magunk értékeit. Azt tervezzük, hogy az érdeklődőknek megmutatjuk a tevékenységünket, például szeretnénk elvinni őket túrázni a környéken, hogy megmutassuk, mit és mikor kell szedni az erdőben, vagy azt is, hogy a gyümölcsök feldolgozása milyen munkával jár. A honlapunkon szintén bemutatjuk a termékeinket. Annak külön örülünk, hogy Döbröcén is – ami tényleg nagyon pici falu, és az itt lakók közül sokan maguk is tesznek el lekvárt és szörpöt – kelendők a Gyümölcsműhely termékei – tette hozzá Farkasné Kapai Mónika.

Fotó: facebook

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Körbeszámlázással sem játszható ki a kata

Jövő januártól minden számlaadat beérkezik a kockázatelemzőkhöz, így körbeszámlázással sem lehet majd kikerülni a nagy összegű megbízások esetében a kisadózó vállalkozók tételes adója új, 40 százalékos emelt adókulcsának alkalmazását – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.