Back to top

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Farkasné Kapai Mónika: a Gyümölcsműhely termékei egyre népszerűbbek
Farkasné Kapai Mónika: a Gyümölcsműhely termékei egyre népszerűbbek
Fotó: Bella Huba
Korabeli konyhaszekrényekben, úgynevezett kredencekben sorakoznak a lekvárok és a szörpök a Gyümölcsműhelyben. Feldolgoznivaló akad bőven, hiszen a családi birtokokon és a közeli erdőkben rengeteg kiválóan használható, természetes, jó minőségű alapanyag terem.

– Régi álmom volt ez, és végül megvalósult, amit oly sokszor elképzeltem – fogalmazott Farkasné Kapai Mónika. – Bakonyi lány vagyok. Egyszerű paraszti családban nőttem fel, amely veteményeskertet művelt és állatokat tartott. A testvéreimmel együtt kivettük a részünket a napi munkából, így természetesen megismerkedtem a lekvárok és szörpök készítésével is. Ez is jellemző volt a családra, hiszen

a gyümölcsök nem veszhettek kárba, az utolsó darabig hasznosítottuk őket,

sőt gyűjtöttünk vadon termett gyümölcsöket is. Úgy gondolom, mindez egyszerűen belénk ívódott. Számomra nem is volt kérdés, hogy ezeket a munkákat felnőttként is végzem majd. Amikor a férjem révén Döbröcére kerültem, gyorsan kiderült, hogy ennek a helynek is jók az adottságai, és vannak gyümölcsök, nem is kis mennyiségben, emellett számos különlegesség is található köztük. Volt egy másik oka is, hogy belevágtunk a feldolgozásba:

van egy kétéves kisfiam, és amikor az anyatejen kívül már mást is ehetett, elkezdtünk keresgélni a boltokban. Úgy találtuk, nagyon kevés olyan termék van, amit szívesen adnánk a gyermekünknek.

Ez megerősített bennünket abban, hogy belevágunk a gyümölcsfeldolgozásba. Ezekből az indíttatásokból valósítottam meg az álmomat.

Farkasné Kapai Mónika elmondta, hogy a gyümölcsfeldolgozó vállalkozás beindítása egyszerűnek tűnt – de nem így lett. Ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelően alakítsák ki a helyiségeket és szerezzék be a szükséges berendezéseket, eszközöket, idő kellett, és persze anyagi forrás.

– Családi támogatással sikerült beindítani a Gyümölcsműhelyt. Felújítottunk egy régi épületet, berendeztük, mindent megvásároltunk, ami a tevékenységhez kell. Aztán beindult a tényleges munka, amihez a saját stílusunkat is ki kellett alakítanunk. Egyébként a „műhelyt” a mai napig folyamatosan építgetjük, alakítgatjuk. A termékskálánk – területeink és az erdők gyümölcskínálatának köszönhetően – töretlenül bővül. Eper, málna, ribizli, alma, körte, sárgabarack, szilva, cseresznye, meggy, szeder, csipkebogyó és szőlő mellett vannak még gyógynövények, például bodza, hárs, levendula, citromfű és menta. Összesen tízféle lekvárunk és hétféle szörpünk van. Szeretnénk zöldségkrémeket is készíteni, ehhez azonban az kell, hogy kertet építsünk, és saját termésből készíthessük termékeinket.

A Gyümölcsműhely egyedi címkéje
A Gyümölcsműhely egyedi címkéje
Fotó: Bella Huba

Azt gondolnánk, hogy egy hagyományokra épülő gyümölcsfeldolgozóban réges-régi, nagyanyáink idejéből származó receptek alapján készülnek a lekvárok és a szörpök. Nos, némi egyezés velük természetesen előfordul, de a család saját receptúrákat dolgozott ki.

– Ismerem a régi recepteket, hiszen, mint mondtam, annak idején a családdal együtt készítettem lekvárokat, szörpöket. Böngésszük az internetet is, hogy tisztában legyünk a lehetőségekkel. Ennek ellenére elmondhatom: saját recepteket használunk. Annyiban különbözik a régiektől, hogy messze nem használunk annyi cukrot, mint nagyanyáink. Természetesen nem kerülnek adalékanyagok sem a termékeinkbe, amelyeket, berendezéseinknek köszönhetően, pasztőrözünk.

Lekvárjaink gyümölcstartalma minimum 83 százalék, mert némelyiket zselésíteni kell, de több olyan is van, amelyiket nem, így még 100 százalékos gyümölcstartalmú lekvárunk is van.

Egyébként ezen a területen szeretnénk továbblépni, cukormentes termékeket is tervezünk készíteni. Úgy látjuk ugyanis, hogy nagy igény van rá. Amúgy szerintem manapság két irány van a lekvárok és szörpök tekintetében. Az egyiket azok követik, akik a hagyományos, valóban nagymamás ízeket keresik, és tulajdonképpen nem nagyon érdekli őket, hogy az adott termékben mennyi cukor van, vagy hogy tartalmaznak-e bármilyen adalékanyagot. Ők tényleg kizárólag az ízre „mennek”. A másik vonal az egészségtudatos embereké, azoké, akik nemcsak kóstolnak, hanem alaposan kifaggatják a termék készítőjét és megnézik az összetevőket. És persze csak azt a terméket veszik meg, amelyik maximálisan megfelel az elvárásaiknak, igényeiknek. Utóbbiak egyre többen vannak, sokan szeretnének természetes ételeket-italokat vásárolni, fogyasztani. Persze az az igazi, amikor a kettő találkozik, vagyis a lekvár vagy a szörpök íze kiváló, és az összetevők sem kifogásolhatók.

Bőséges a kínálat
Bőséges a kínálat
Fotó: Bella Huba

Annyi bizonyos, hogy a Gyümölcsműhely készítményei – annak ellenére, hogy nem túl régi a vállalkozás – egyre népszerűbbek, keresettebbek. Az ismertség javítása azonban nem kis munkával jár.

A munkát, vagyis a feldolgozást, illetve a marketinget és az árusítást nagyon nehéz összeegyeztetni. Amióta működünk, eljárunk rendezvényekre, fesztiválokra, hiszen az az igazi, amikor az érdeklődők megnézhetik, megkóstolhatják a termékeinket. Viszont, ha ezekkel a programokkal elmegy az időnk, akkor nem tudunk dolgozni. Márpedig a lekvárokkal és a szörpökkel rengeteg a munka, ráadásul nem lehet őket csak úgy otthagyni készítés közben. Szerencsére már vannak olyan kapcsolataink – Keszthelyen és Alsópáhokon –, ahol a helyi termékboltban árulják készítményeinket. Így nekünk is sokkal könnyebb. A marketinggel kapcsolatosan egyébként vannak további terveink.

Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor tavasztól tagjai leszünk a térségben működő Nyitott Porták Egyesületnek, ami nagy segítség lesz a számunkra. Ez a szervezet összefogja, segíti, és különböző programokon mutatja be a régió termelőit.

Ehhez a munkához mi is hozzá tudjuk adni a magunk értékeit. Azt tervezzük, hogy az érdeklődőknek megmutatjuk a tevékenységünket, például szeretnénk elvinni őket túrázni a környéken, hogy megmutassuk, mit és mikor kell szedni az erdőben, vagy azt is, hogy a gyümölcsök feldolgozása milyen munkával jár. A honlapunkon szintén bemutatjuk a termékeinket. Annak külön örülünk, hogy Döbröcén is – ami tényleg nagyon pici falu, és az itt lakók közül sokan maguk is tesznek el lekvárt és szörpöt – kelendők a Gyümölcsműhely termékei – tette hozzá Farkasné Kapai Mónika.

Fotó: facebook

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.