Back to top

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Az ausztrál kormány bejelentette, hogy 2,5 millió ausztrál dollárral támogatja, hogy a termelők mezőgazdasági szövetkezeteket hozzanak létre. A pénzt először a különböző formákban együttműködő gazdálkodók kapják, ezzel támogatva az új üzleti modell felállítását és kezdeti működtetésüket.

Ösztönözni szeretnék, hogy a  mezőgazdasági termelők, állattenyésztők, halászok és erdészek szövetkezeti szövetkezeti formában folytassák a termelést.

Ezzel elsősorban az a cél, hogy erősítsék a mezőgazdasági termelők alkupozícióját. A szövetkezetek segíthetik a gazdálkodókat az élelmiszerláncokba való bejutásban, annak nagyobb ellenőrzésében, miközben csökkentik a költségeket és javítják a termelés hatékonyságát a gazdaságok életképességének fokozása érdekében. A mezőgazdasági és halászati ágazatban 13 szövetkezet már meg is kezdte a működését.  

„Ha a kormány által kötött kereskedelmi megállapodások új piacokat nyitnak meg, akkor

a mezőgazdasági termelőkkel együttműködő vállalatok is erősíthetik tárgyalási pozíciójukat a hazai és külföldi ügyfelekkel való üzleti megbeszéléseken.

A program keretében üzleti modellekkel és a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozásával kapcsolatos információs üléseket, workshopokat tartanak, mondta Bridget McKenzie mezőgazdasági miniszter. Hozzátette:  a szövetkezetek kulcsszerepet fognak játszani abban, hogy 2030-ra 100 milliárd ausztrál dollárra növeljék a mezőgazdasági ágazat bevételi értékét.

 

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson

Mauritius miniszterelnöke, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban a japán tengerjáró hajó, az MV Wakashio megfeneklése miatt – írja a The Guardian. A hajóból folyamatosan olaj szivárog az Indiai-óceánba.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot.