Back to top

Alapvető táplálékunk, mégsem ismerjük

Milyen burgonyafajták vannak? Mire használjuk őket? Hogyan válogassunk belőlük? Változnak a fogyasztói, felhasználói igények, és kismértékben már elindult az ezekre fókuszáló termelésre való átállás a hazai burgonyaszektorban.

Egyre kevesebben termelnek zöldségeket, egyre kevésbé ismerjük a burgonyafajtákat. Naponta fogyasztjuk, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen fajtái vannak és milyen ételnek elkészítve érdemes leginkább fogyasztani – ezen próbál változtatni a Nébih, amely a napokban konferenciát rendezett a zöldségféléről.

A legfőbb üzenet az volt, hogy meg kell kóstolni, ki kell próbálni a burgonyákat.

Ne az legyen az elsődleges szempont, hogy a legolcsóbbat megvesszük, mert nem minden burgonyából lehet bármilyen ételt elkészíteni

– mondta az InfoRádiónak Balogh Stefánia, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal burgonya-termékfelelőse.

Az A típusú burgonyából, amelyik kifejezetten salátának való, mert nem szétesős fajta, soha nem lehet jó krumplipürét elkészíteni. Püréhez B vagy C típusú burgonya kell. Balogh Stefánia ezért arra biztat mindenkit, hogy fedezze fel a különféle burgonyatípusokat, és készítse el magának a megfelelő ételeket.

Ehhez egyébként a kereskedőknek is segíteniük kell, 2016 szeptembere óta kötelező kiírni a kereskedelmi láncokban, piacokon, hogy milyen típusú burgonya van a pulton, valamint a nevét is. Ezt szeretnék elérni a kiskereskedőknél is, ezt a jövőben egyre gyakrabban ellenőrzi majd a hivatal.

Az asztal mondja meg a termőföldnek, hogy mit teremjen

Arra a kérdésre, hogy vajon a termesztők tudnak-e alkalmazkodni a változó piaci igényekhez, a szakember azt mondta, hogy idővel leszűkülnek majd a kínálat azokra a fajtákra, amelyeket a vevők keresnek. Pillanatnyilag mindegy a termelőnek, hogy milyen fajtát termeszt, mert bármit el tud adni, a Nébih szerint azonban minőségvezérelt termesztésre kell átállni.

Magyarországon jelenleg mintegy 7700 hektáron termelnek burgonyát, ez valamivel kisebb terület a tavalyinál, de a termés mennyisége nőtt az elmúlt évhez képest.
Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.