0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Az Ecowatch cikke szerint a karácsonyfát, aminek az izzóit elektromos angolnával üzemeltetik a Tennessee Aquariumban állították ki. Az alábbi videón jól látható, hogy a karácsonyfát az állat akváriuma mellett helyezték el, és az is, hogy

a Miguel Wattson névre keresztelt elektromos angolnának köszönhetően az izzósor nem csak világít, hanem villog is.

Az állat azonban nem közvetlenül az izzókba termeli az áramot. „Van egy érzékelő az akváriumban, ami, amikor Miguel áramot termel, felveszi azt” – mondta az angolna gondozója, Kimberly Hurt hozzátéve, hogy az érzékelők átalakítják az állat által megtermelt elektromosságot, az izzók tehát így világítanak.

Az izzók fényereje attól függ, hogy mekkora áramütést ad le Miquel. Az elektromos angolnák akár 800 voltos elektromos feszültséget is képesek előállítani, amikor elkábítják a zsákmányukat, vagy megpróbálják megvédeni magukat. Ez azt jelenti, hogy a fa akkor a legfényesebb, amikor Miguel éppen eszik. Máskülönben az elektromos angolnák a tájékozódásra, illetve az áldozatuk felkeresésére nagyjából 10 voltos feszültséget termelnek.

Az év többi részében a Miguel tartályában található érzékelőket egy erősítőhöz és egy LED-mérőhöz csatlakoztatják, hogy a látogatók nyomon követhessék, mikor állít elő áramot. Így tehát nem volt nehéz az érzékelőket egy fa izzóihoz csatlakoztatni.

A gondozó szerint az elkövetkező években is lehet majd számítani a látványosságra.

„Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét ezekre az állatokra, és a vizek védelmére, amikben élnek”

– mondta.

Érdekesség, hogy az elektromos angolnák valójában nem angolnák, az elektromoskéshal-félék családjába tartozik. Édesvízi tavakban, valamint az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtő területein élnek, Dél-Amerikában.

További érdekesség, hogy Miquel valójában nem az első elektromos angolna, ami kivilágított egy karácsonyfát. 2012-ben Utah-ban hasonló látványosságnak lehettek szemtanúi a The Living Planet Aquariumba látogatók, 2015-ben pedig Japánban hozta el egy angolna a karácsonyi fényeket.

Forrás: Ecowatch