Back to top

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

A lengyel Mezőgazdasági Kamara december eleji ülésének fő témája az afrikai sertéspestis problémája volt, különösen az ASP-vírusnak az ország nyugati részére átterjedő kérdésével foglalkoztak. Mint a találkozón elhangzott,

a közelgő vaddisznó vándorlás miatt nagy a veszélye annak, hogy a betegség tovább terjed más területekre is,

ideértve azokat a területeket is, ahol a  sertéstenyésztés a meghatározó mezőgazdasági termelési ág.

Tekintettel az óriási veszteségekre, amelyeket az ASP okozhat a lengyel gazdaságnak, a gazdáknak és a húsiparnak is, a Mezőgazdasági Kamara Nemzeti Tanácsa kifejezte azt a reményét, hogy a kormány határozott és hatékony intézkedéseket fog hozni, amelyek megállítják az ASP Lengyelországban való további elterjedését.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői szerint a következő intézkedések szükségesek:

- döntés a vaddisznó-állomány teljes megszüntetéséről, nemcsak a betegség előfordulásának területein, hanem Lengyelország egészén.

- a biológiai biztonságra elkülönített pénzügyi források növelése és a vadászok számára járó prémium kifizetése a kilőtt vaddisznók után.

- nagyobb pénzügyi alapok biztosítása a kompenzációk kifizetésének érdekében, főként azokban a gazdaságokban, amelyekben az állatok levágását hatóságilag rendelték el.

- büntetés bevezetése a biológiai-biztonsági követelmények be nem tartása esetén.

Lengyelországban félnek a húsipar teljes összeomlásától, mivel a megnövekedett felvásárlási árakat, sem a legnagyobb felvevő német piacon, sem a nagy belföldi áruházláncokban nem tudják érvényesíteni. A legjobban fizető ázsiai vásárlók a már ismert okok miatt nem vesznek lengyel sertéshúst.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.