Back to top

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

A lengyel Mezőgazdasági Kamara december eleji ülésének fő témája az afrikai sertéspestis problémája volt, különösen az ASP-vírusnak az ország nyugati részére átterjedő kérdésével foglalkoztak. Mint a találkozón elhangzott,

a közelgő vaddisznó vándorlás miatt nagy a veszélye annak, hogy a betegség tovább terjed más területekre is,

ideértve azokat a területeket is, ahol a  sertéstenyésztés a meghatározó mezőgazdasági termelési ág.

Tekintettel az óriási veszteségekre, amelyeket az ASP okozhat a lengyel gazdaságnak, a gazdáknak és a húsiparnak is, a Mezőgazdasági Kamara Nemzeti Tanácsa kifejezte azt a reményét, hogy a kormány határozott és hatékony intézkedéseket fog hozni, amelyek megállítják az ASP Lengyelországban való további elterjedését.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői szerint a következő intézkedések szükségesek:

- döntés a vaddisznó-állomány teljes megszüntetéséről, nemcsak a betegség előfordulásának területein, hanem Lengyelország egészén.

- a biológiai biztonságra elkülönített pénzügyi források növelése és a vadászok számára járó prémium kifizetése a kilőtt vaddisznók után.

- nagyobb pénzügyi alapok biztosítása a kompenzációk kifizetésének érdekében, főként azokban a gazdaságokban, amelyekben az állatok levágását hatóságilag rendelték el.

- büntetés bevezetése a biológiai-biztonsági követelmények be nem tartása esetén.

Lengyelországban félnek a húsipar teljes összeomlásától, mivel a megnövekedett felvásárlási árakat, sem a legnagyobb felvevő német piacon, sem a nagy belföldi áruházláncokban nem tudják érvényesíteni. A legjobban fizető ázsiai vásárlók a már ismert okok miatt nem vesznek lengyel sertéshúst.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.

Bagolylesre készülj! - Hétvégén bagolyszámlálás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet. A január 24-én kezdődő péntektől hétfőig tartó akció célja az erdei fülesbagoly védelme.