Back to top

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

A lengyel Mezőgazdasági Kamara december eleji ülésének fő témája az afrikai sertéspestis problémája volt, különösen az ASP-vírusnak az ország nyugati részére átterjedő kérdésével foglalkoztak. Mint a találkozón elhangzott,

a közelgő vaddisznó vándorlás miatt nagy a veszélye annak, hogy a betegség tovább terjed más területekre is,

ideértve azokat a területeket is, ahol a  sertéstenyésztés a meghatározó mezőgazdasági termelési ág.

Tekintettel az óriási veszteségekre, amelyeket az ASP okozhat a lengyel gazdaságnak, a gazdáknak és a húsiparnak is, a Mezőgazdasági Kamara Nemzeti Tanácsa kifejezte azt a reményét, hogy a kormány határozott és hatékony intézkedéseket fog hozni, amelyek megállítják az ASP Lengyelországban való további elterjedését.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői szerint a következő intézkedések szükségesek:

- döntés a vaddisznó-állomány teljes megszüntetéséről, nemcsak a betegség előfordulásának területein, hanem Lengyelország egészén.

- a biológiai biztonságra elkülönített pénzügyi források növelése és a vadászok számára járó prémium kifizetése a kilőtt vaddisznók után.

- nagyobb pénzügyi alapok biztosítása a kompenzációk kifizetésének érdekében, főként azokban a gazdaságokban, amelyekben az állatok levágását hatóságilag rendelték el.

- büntetés bevezetése a biológiai-biztonsági követelmények be nem tartása esetén.

Lengyelországban félnek a húsipar teljes összeomlásától, mivel a megnövekedett felvásárlási árakat, sem a legnagyobb felvevő német piacon, sem a nagy belföldi áruházláncokban nem tudják érvényesíteni. A legjobban fizető ázsiai vásárlók a már ismert okok miatt nem vesznek lengyel sertéshúst.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.