0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Beleszólhatunk egy uniós jogszabály alakításába

Ez az az alkalom, amikor mindenki közvetlenül beleszólhat egy uniós jogszabály alakításába – jelentette ki Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a Termelői Közösségek Napján rendezett konferencián. Az Európai Bizottság jelenleg nyilvános konzultációt tart a földrajzi jelzések és a hagyományos különleges termék minősítésről.

Arra bíztatok mindenkit, termelőket, termelői közösségeket, hogy január 27-ig mondják el véleményüket a témával kapcsolatosan. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a földrajzi árujelzők védelme mind az uniós belső piacon, mind a világpiaci szereplőkkel kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodások során mindig szerepel. Ennek egyszerű oka van: ezen termékek minősége kiváló és folyamatosan szavatolt. A termelők számára több okból is fontos lehet a földrajzi áruljelzők használata:

jogi védelmet nyújt, növeli a fogyasztói bizalmat és a versenyképességet és segít a termék azonosításában és a hasonló termékektől való megkülönböztetésben.

Mindez igaz a hazai árujelzőkre, különösen a Hungarikum, illetve a Hagyományok, ízek, régiók program jelzésére.

A szaktárca minden lehetséges eszközzel támogatja is az élelmiszeripari hagyományokat felelevenítő, tovább vivő termelői közösségeket. Ezért is hozták létre a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” elismerést a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet. A konferencia keretében adták át az agrárminiszter által adományozott elismeréseket a példaértékű tevékenységet folytató közösségek számára, valamint átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogára sikerrel pályázók részére elismerő díjakat és okleveleket.

Ezt követően az Európai Unióban augusztusban a Rögös túró előállítói részére bejegyzett hagyományos különleges termék elnevezésért járó agrárminiszteri emléklapot vehette át a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a legkedveltebb borvidéki településeknek járó díjakat és okleveleket is átadták az arra érdemeseknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu