Back to top

Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe! – 2020 a biodiverzitás éve „A legszebb konyhakertek” programban

Ismét sikeres évet zárt 2019-ban „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” kertművelést népszerűsítő országos program, aminek az évértékelő és programmeghirdető rendezvényén Sári Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató meghirdette a 2020-as év kiemelt témáját, ami az eddig fölhalmozódott ismeretek esszenciája: Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe!

November hónapban két helyszínen, Bicskén és Hajdúnánáson is rendezték meg a Magyarország legszebb konyhakertjei Országos Díjra Jelöltek Ünnepségét, ahol a segítő szervezeteket, zsűri tagokat, és az országos díjra jelölt kertek művelőit részesítették elismerésben. A budapesti évértékelő, programmeghirdető rendezvényen a támogatók, segítők, zsűri tagok munkáját ismerték el a szervezők. Az Év koordinátora díjat 2019-ben Mudri Barnadás érdemelte ki Nyírmadáról.

„A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” program egyik nagy értéke, hogy minden generációt megszólít, átadja a kertművelés tudományát és hagyományait a legkisebbeknek is,

emelte ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. A hét év alatt összesen 40 ezer 20 éve alatti fiatal mutatta be az általa művelt kertet, a közösségi kategóriában számos óvoda, iskola, lakóközösség, szociális intézmény és önkormányzat nevezett. A 2013 óta országossá szélesedett program minden évben egy kiemelt témát is zászlójára tűz. A kertek madár- és rovárbaráttá történő kialakítására, a gyógy- és fűszernövények hasznosságára, valamint a talaj védelmére hívja föl kiemelten a figyelmet, hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Tarpataki Tamás: A konyhakerteket megművelő közösségek kiemelt szerepet töltenek be hazánk biológiai sokféleségének megőrzésében és a hagyományos termelési kultúrák megtartásában
Tarpataki Tamás: A konyhakerteket megművelő közösségek kiemelt szerepet töltenek be hazánk biológiai sokféleségének megőrzésében és a hagyományos termelési kultúrák megtartásában
Fotó: P.E.
2019-ben a program kiemelt témája a régi, saját megőrzésű tájfajták termesztése volt, aminek nagy szerepe van hagyományos, tájjellegű élelmiszereink megőrzésében is. Tarpataki Tamás tájékoztatott arról, hogy az Agrárminisztérium által meghirdetett Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely 2010 óta képviseli azon különleges értékkel rendelkező, tájegységhez kötődő élelmiszereket, amelyeket legalább 50 éve készítenek. A HÍR programban mindeddig 93 pályázó 178 terméke nyerte el a minőségi garanciát nyújtó HÍR védjegyet, ami az uniós oltalmi kérelmek benyújtásának előszobája.

A konyhakerteket megművelő közösségek és a hagyományos, tájjellegű élelmiszerek termelői kiemelt szerepet töltenek be hazánk biológiai sokféleségének megőrzésében és a hagyományos termelési kultúrák megtartásában,

hangsúlyozta Tarpataki Tamás.

Roszík Péter: A sokszínű, harmonikus növénytársításokkal rendelkező konyhakertben, ahol már kialakultak a hasznos élőlények életközösségei tilos a vegyszerhasználat
Roszík Péter: A sokszínű, harmonikus növénytársításokkal rendelkező konyhakertben, ahol már kialakultak a hasznos élőlények életközösségei tilos a vegyszerhasználat
Fotó: P.E.
Roszík Péter, az országos zsűri elnöke, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 2019-es év tapasztalatait osztotta meg a közönséggel, és néhány hasznos ajánlást is tett a kertek még környezetbarátabbá tétele érdekében. Kiemelte, hogy örvendetes, hogy egyre többen művelik „bio” módon kertjeiket. Szinte minden nevezett kert madárbarát, sokféle növénykultúrát, több esetben 40-50 féle növényt termesztenek és takarékosan bánnak az öntözővízzel. „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” program kedvező hozadéka, hogy erősödnek az emberi kapcsolatok, a kertművelők átjárnak egymáshoz, a kerteket a család több generációja együtt műveli. Örvendetes, hogy sok közösség is bekapcsolódott a programba.

A szakember fölhívta azonban a figyelmet arra, hogy

egy sokszínű, diverz, harmonikus növénytársításokkal rendelkező konyhakertben, ahol már kialakultak a hasznos élőlények életközösségei, egyetlen alkalommal, „tűzoltásként” sem alkalmazhatók kémiai növényvédő szerek, mert azok egy csapásra elpusztítják hasznos élő szervezeteket.

Ugyanakkor az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményeket is okszerűen és jó időzítéssel kell alkalmazni, mert a károsítók legérzékenyebb fejlődési stádiumában hatékonyak. A talaj védelme érdekében a szakember javasolta mérsékelni a túlzott talajforgatást, a „rotakapálást”, amellyel könnyen tönkre lehet tenni a talajszerkezetet és a talaj élővilágát. Kiemelte a vetésforgó és a növénytársítás fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a kártevő rovarok természetes ellenségeinek kertünkbe csalogatása és ott tartása érdekében minden évszakban legyen virágzó folt a kertünkben, alakítsunk ki vadvirágos részeket, hagyjunk virágzó haszonnövényeket (pl. kapor, sárgarépa, hagyma), amelyek nektárja táplálékul szolgál számunkra, és megtalálják a szaporodás kedvező feltételeit. Ily módon nagy valószínűséggel előbb-utóbb sikerülhet becsalogatni és letelepedésre ösztönözni az utóbbi években a legnagyobb veszteséget okozó nyugati dióburok-fúrólégy petefürkészét is, hallhattuk Roszík Pétertől.

Kovács Szilvia: 2020 kiemelt témája a „Sokszínűséget, sokféleséget a kertbe! – A biodiverzitás éve”
Kovács Szilvia: 2020 kiemelt témája a „Sokszínűséget, sokféleséget a kertbe! – A biodiverzitás éve”
Fotó: P.E.
Sári Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” program ötletgazdája és programigazgatója értékelte az idei évet és az elmúlt hét év eredményeiről is tájékoztatást adott. Kiemelte, hogy

amíg 2013-ban 60 településről 939 kert, addig 2019-ben már 378 településről 2384 kert nevezett a versenybe.

Az idén több óvodai és iskolai közösség is képviseltette magát, így a legnagyobb létszámmal a 0 és 20 éves kor közöttiek vettek részt az idén a programban, több mint 11 ezren. Örvendetes, hogy az idősebb korosztály is aktív, a 91 év fölöttiek 359-en vannak.

Sári Kovács Szilvia hangsúlyozta, hogy a hét év alatt kedvező irányban alakultak át a kertművelési szokások. A nevezők nagy többsége vegyszermentesen műveli kertjét, vetésforgót használ, és egyre többen alakítanak ki kiemelt ágyást.

A 2019-ben nevezett kertek összterülete 174 hektár volt, amely 700 millió forint értéket termelt, nagybani piaci árakon számolva. Egy-egy kertre leosztva ez átlagosan 300 ezer forint, így senki sem kételkedhet abban, hogy megéri kertet művelni,

hangsúlyozta Sári Kovács Szilvia. 2013. és 2018. között a versenyben nevezett kertművelők példáját követve közel 24 ezer 200 új kertet alakítottak ki, vagy alakítottak át díszkertből haszonkertté.

A 2019. év kiemelt témája a „Régi fajtát, saját megőrzésű fajtát a kertbe!” jegyében az indulók több mint fele jelezte, hogy régi fajtát, egyharmaduk pedig saját megőrzésű fajtát termeszt a nagyszülők, dédszülők örökségéből. Sári Kovács Szilvia emlékeztetett arra, hogy

sokan nem is tudnak arról, hogy milyen értéket rejt a kertjük.

Éppen ezért fölhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (korábban Növényi Diverzitás Központ, NÖDIK) munkatársai országos gyűjtőmunkájuk során fölkeresik a kertészkedőket, éljenek a lehetőséggel, és azonosíttassák be régi, évtizedek óta jól termő zöldség- és gyümölcsfajtáikat.

Sári Kovács Szilvia elmondta, hogy a kiemelt témákhoz az adott évben mindig lelkesen csatlakoznak a résztvevők. Az előző évek témáit és az fölhalmozott tudást összegezve 2020-ra meghirdette a „Sokszínűséget, sokféleséget a kertbe! – A biodiverzitás éve” programot.

A kiemelt téma azt célozza, hogy a kertekben minél több fajt és fajtát ültessenek a „kertesek”, alkalmazzák a növénytársítást, a zöldség- és gyümölcsfélék mellett a gyógy- és fűszernövények, vadvirágok is kapjanak helyet.

A kertművelők alkalmazzák a korábbi években megtanult madár- és rovarbarát alapelveket, hogy minél több hasznos élőlény, rovar, madár, méh és emlős találja meg kedvező életfeltételeit a haszonkertekben.

Akik szeretnének a településükkel részt venni „A legszebb konyhakertek” programban és megszervezni a helyi versenyt, azok 2020. április 30-ig csatlakozhatnak a programhoz a www.alegszebbkonyhakertek.hu honlapon

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!