Back to top

Versenytényező lett a digitalizáció

Nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek a mezőgazdaságban sem, ráadásul a digitalizáción múlik a magyar agrárium jövőbeni versenyképessége is, derült ki a Budapest Bank pécsi agrárdigitalizációs eseményén. Vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Márpedig automatizálással és robotizációval sokat lehet javítani rajtuk.

Elengedhetetlen a digitalizációs technológiai fejlesztések véghezvitele, de a megvalósított fejlesztések megfelelő használata is kulcskérdés. Az adatokat ugyanis nemcsak gyűjteni kell, hanem hatékonyan fel is kell dolgozni őket. Az ilyen jellegű beruházásokon múlik a mezőgazdaság jövőbeli fejlődése – ezek voltak a fő üzenetei egy, a napokban rendezett pécsi agrárdigitalizációs konferenciának. A rendezvényt szervező Budapest Bank közölte:

a magyar agráriumban is zajlik a technológiai forradalom, amelynek lényege a digitalizáció, az informatika lehetőségeinek egyre szélesebb körű alkalmazása.

A digitalizáció nemcsak elemi kényszer, hanem egyben lehetőség a fejlődésre. Térnyerése jelentős változást hoz az agrártermelők mindennapjaiba, akik pedig nem tudnak lépést tartani, azok helyzete nehezebbé válik.

Kihasználatlan előnyök

A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
Magyarország Digitális Agrár Stratégiája címmel tartott előadást az eseményen Varga Péter, a Digitális Jólét Program DAS fejezetének felelőse. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy helyenként már nem is mezőgazdaság 4.0-ról, hanem még újabb fázisról beszélhetünk. Mint elmondta, az utolsó 50 évben jelentősen felgyorsultak a változások a mezőgazdaságban, olyannyira, hogy már jelen vannak a piacon a mezőgazdaság 5.0 elemei: robotikai és mesterségesintelligencia-szolgáltatások is. A mezőgazdasági termelés ugyanakkor komplex rendszer, és jelenleg tradíció alapú termelés zajlik.

A digitalizáció lehetővé teszi a hagyományoktól való elszakadást és új, komplex rendszerek megalkotását.

A hazai agrárágazat digitális fejlesztéséből származó gazdasági előnyök egyelőre kihasználatlanok. A magyarországi termelés és a piac hatékonyabb megszervezésével, termékeink feldolgozottsági fokának növelésével, a világ fizetőképes keresletére való célirányos reagálással a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciált aknázhatna ki a magyar élelmiszer-gazdaság, tette hozzá Varga Péter. A versenytárs országokban jelentős mértékben hozzájárulnak a digitális technikák az agrárgazdaság hatékonyságához.

A fejlesztés azért is elengedhetetlen, mert a digitalizáció kényelmi szolgáltatásból, lehetőségből versenytényezővé vált, amely nélkül érdemi előrelépés nem lehetséges.

A pénzintézet is segít

„Úgy gondoljuk, hogy a Budapest Banknak, mint az agráriumot jelentős mértékben finanszírozó pénzintézetnek, ér­­de­mes támogatnia az agrárgazdaságban zajló digi­talizációs és technológiai fejlődést. Ezáltal ugyanis fejlődik a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások alkalmazkodási potenciálja, jobban meg tudnak felelni a 21. század által támasztott kihívásoknak, és az agrártermelők fenn tudják tartani vagy képesek növelni versenyképességüket. Ehhez minél több, a maihoz hasonló rendezvényre van szükség, és annak érdekében, hogy ezek az üzenetek eljussanak az agrárgazdaság szereplőihez” – mondta el Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője.

A magyar termelők megértik a technológiaváltás hasznosságát, mint azt a Budapest Bank augusztusban publikált „Agrárgazdasági Index” című kutatása is alátámasztotta. Ebben

a megkérdezett gazdálkodók 56 százaléka már használ valamilyen precíziós eszközt,

28 százalékuk még az idén tervezi jelenleg használt precíziós technológiájának a bővítését, 5 százalékuk pedig valamilyen új technológia bevezetését tűzte ki céljául, úgy, hogy korábban még nem használt ilyet.

Az adatokat elemezni kell

A bank agrárszakértője úgy véli, vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Az automatizálással és a robotizációval olyan kézimunka-igényes munkafolyamatok cserélhetők le, amelyek emberek által már nem, vagy csak jelentős nehézségek árán végezhetők el. A digitális átállás még nem teljes, és a kisebb vállalkozások elmaradása jelentős.

A digitális eszközök által teremtett adatbőségben felértékelődik az emberi felkészültség, a szintetizáló tudás.

Az eszközök kezelése, üzemeltetése magas elvárást támaszt a humán-erőforrással szemben, és a digitális eszközök dinamikus fejlődése az agráriumban is folyamatos tanulást igényel.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői megerősítették: adatalapúvá vált a társadalom, és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel, ezért nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.

A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

Április 1-től a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket, legyen szó akár bankon belüli, vagy bankon kívüli megbízásról, ezzel is segítve a mostani helyzetben a napi pénzügyek személyes találkozás nélküli, akár otthonról történő lebonyolítását.

Gyors segítség a gazdálkodóknak

Átlagosan egy héten belül elbírálja és utalja a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására igényelt hiteleket a Takarékbank, mert az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása az egyik legfontosabb feladat a koronavírus-járvány idején.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

A KWS gazdálkodóknak készült digitális megoldása design-díjat kapott

A myKWS mezőgazdasági termelők számára készült digitális megoldás, szolgáltatás kategóriában elnyerte a 2020-as iF Design Award díjat. A díj számos tudományágban, egyebek mellett a belsőépítészet, a csomagolás és a szolgáltatások területén ismeri el a kivételes tervezési eredményeket.

NAK: új digitális megoldások fejlesztése az agrárium hatékonyságának növeléséért

A nagyvállalatok és innovatív agrár startupok együttműködéseit segítette elő az első hazai agrár startup program, a NAK TechLab. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a programban résztvevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik.