Back to top

Versenytényező lett a digitalizáció

Nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek a mezőgazdaságban sem, ráadásul a digitalizáción múlik a magyar agrárium jövőbeni versenyképessége is, derült ki a Budapest Bank pécsi agrárdigitalizációs eseményén. Vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Márpedig automatizálással és robotizációval sokat lehet javítani rajtuk.

Elengedhetetlen a digitalizációs technológiai fejlesztések véghezvitele, de a megvalósított fejlesztések megfelelő használata is kulcskérdés. Az adatokat ugyanis nemcsak gyűjteni kell, hanem hatékonyan fel is kell dolgozni őket. Az ilyen jellegű beruházásokon múlik a mezőgazdaság jövőbeli fejlődése – ezek voltak a fő üzenetei egy, a napokban rendezett pécsi agrárdigitalizációs konferenciának. A rendezvényt szervező Budapest Bank közölte:

a magyar agráriumban is zajlik a technológiai forradalom, amelynek lényege a digitalizáció, az informatika lehetőségeinek egyre szélesebb körű alkalmazása.

A digitalizáció nemcsak elemi kényszer, hanem egyben lehetőség a fejlődésre. Térnyerése jelentős változást hoz az agrártermelők mindennapjaiba, akik pedig nem tudnak lépést tartani, azok helyzete nehezebbé válik.

Kihasználatlan előnyök

A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
Magyarország Digitális Agrár Stratégiája címmel tartott előadást az eseményen Varga Péter, a Digitális Jólét Program DAS fejezetének felelőse. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy helyenként már nem is mezőgazdaság 4.0-ról, hanem még újabb fázisról beszélhetünk. Mint elmondta, az utolsó 50 évben jelentősen felgyorsultak a változások a mezőgazdaságban, olyannyira, hogy már jelen vannak a piacon a mezőgazdaság 5.0 elemei: robotikai és mesterségesintelligencia-szolgáltatások is. A mezőgazdasági termelés ugyanakkor komplex rendszer, és jelenleg tradíció alapú termelés zajlik.

A digitalizáció lehetővé teszi a hagyományoktól való elszakadást és új, komplex rendszerek megalkotását.

A hazai agrárágazat digitális fejlesztéséből származó gazdasági előnyök egyelőre kihasználatlanok. A magyarországi termelés és a piac hatékonyabb megszervezésével, termékeink feldolgozottsági fokának növelésével, a világ fizetőképes keresletére való célirányos reagálással a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciált aknázhatna ki a magyar élelmiszer-gazdaság, tette hozzá Varga Péter. A versenytárs országokban jelentős mértékben hozzájárulnak a digitális technikák az agrárgazdaság hatékonyságához.

A fejlesztés azért is elengedhetetlen, mert a digitalizáció kényelmi szolgáltatásból, lehetőségből versenytényezővé vált, amely nélkül érdemi előrelépés nem lehetséges.

A pénzintézet is segít

„Úgy gondoljuk, hogy a Budapest Banknak, mint az agráriumot jelentős mértékben finanszírozó pénzintézetnek, ér­­de­mes támogatnia az agrárgazdaságban zajló digi­talizációs és technológiai fejlődést. Ezáltal ugyanis fejlődik a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások alkalmazkodási potenciálja, jobban meg tudnak felelni a 21. század által támasztott kihívásoknak, és az agrártermelők fenn tudják tartani vagy képesek növelni versenyképességüket. Ehhez minél több, a maihoz hasonló rendezvényre van szükség, és annak érdekében, hogy ezek az üzenetek eljussanak az agrárgazdaság szereplőihez” – mondta el Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője.

A magyar termelők megértik a technológiaváltás hasznosságát, mint azt a Budapest Bank augusztusban publikált „Agrárgazdasági Index” című kutatása is alátámasztotta. Ebben

a megkérdezett gazdálkodók 56 százaléka már használ valamilyen precíziós eszközt,

28 százalékuk még az idén tervezi jelenleg használt precíziós technológiájának a bővítését, 5 százalékuk pedig valamilyen új technológia bevezetését tűzte ki céljául, úgy, hogy korábban még nem használt ilyet.

Az adatokat elemezni kell

A bank agrárszakértője úgy véli, vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Az automatizálással és a robotizációval olyan kézimunka-igényes munkafolyamatok cserélhetők le, amelyek emberek által már nem, vagy csak jelentős nehézségek árán végezhetők el. A digitális átállás még nem teljes, és a kisebb vállalkozások elmaradása jelentős.

A digitális eszközök által teremtett adatbőségben felértékelődik az emberi felkészültség, a szintetizáló tudás.

Az eszközök kezelése, üzemeltetése magas elvárást támaszt a humán-erőforrással szemben, és a digitális eszközök dinamikus fejlődése az agráriumban is folyamatos tanulást igényel.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői megerősítették: adatalapúvá vált a társadalom, és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel, ezért nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hete maradt az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. Ettől az évtől Törökországgal bővült a visszaigénylési lehetőséget biztosító országok listája.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.