Back to top

Versenytényező lett a digitalizáció

Nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek a mezőgazdaságban sem, ráadásul a digitalizáción múlik a magyar agrárium jövőbeni versenyképessége is, derült ki a Budapest Bank pécsi agrárdigitalizációs eseményén. Vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Márpedig automatizálással és robotizációval sokat lehet javítani rajtuk.

Elengedhetetlen a digitalizációs technológiai fejlesztések véghezvitele, de a megvalósított fejlesztések megfelelő használata is kulcskérdés. Az adatokat ugyanis nemcsak gyűjteni kell, hanem hatékonyan fel is kell dolgozni őket. Az ilyen jellegű beruházásokon múlik a mezőgazdaság jövőbeli fejlődése – ezek voltak a fő üzenetei egy, a napokban rendezett pécsi agrárdigitalizációs konferenciának. A rendezvényt szervező Budapest Bank közölte:

a magyar agráriumban is zajlik a technológiai forradalom, amelynek lényege a digitalizáció, az informatika lehetőségeinek egyre szélesebb körű alkalmazása.

A digitalizáció nemcsak elemi kényszer, hanem egyben lehetőség a fejlődésre. Térnyerése jelentős változást hoz az agrártermelők mindennapjaiba, akik pedig nem tudnak lépést tartani, azok helyzete nehezebbé válik.

Kihasználatlan előnyök

A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
A konferencián a közönség is digitálisan nyilváníthatott véleményt
Magyarország Digitális Agrár Stratégiája címmel tartott előadást az eseményen Varga Péter, a Digitális Jólét Program DAS fejezetének felelőse. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy helyenként már nem is mezőgazdaság 4.0-ról, hanem még újabb fázisról beszélhetünk. Mint elmondta, az utolsó 50 évben jelentősen felgyorsultak a változások a mezőgazdaságban, olyannyira, hogy már jelen vannak a piacon a mezőgazdaság 5.0 elemei: robotikai és mesterségesintelligencia-szolgáltatások is. A mezőgazdasági termelés ugyanakkor komplex rendszer, és jelenleg tradíció alapú termelés zajlik.

A digitalizáció lehetővé teszi a hagyományoktól való elszakadást és új, komplex rendszerek megalkotását.

A hazai agrárágazat digitális fejlesztéséből származó gazdasági előnyök egyelőre kihasználatlanok. A magyarországi termelés és a piac hatékonyabb megszervezésével, termékeink feldolgozottsági fokának növelésével, a világ fizetőképes keresletére való célirányos reagálással a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciált aknázhatna ki a magyar élelmiszer-gazdaság, tette hozzá Varga Péter. A versenytárs országokban jelentős mértékben hozzájárulnak a digitális technikák az agrárgazdaság hatékonyságához.

A fejlesztés azért is elengedhetetlen, mert a digitalizáció kényelmi szolgáltatásból, lehetőségből versenytényezővé vált, amely nélkül érdemi előrelépés nem lehetséges.

A pénzintézet is segít

„Úgy gondoljuk, hogy a Budapest Banknak, mint az agráriumot jelentős mértékben finanszírozó pénzintézetnek, ér­­de­mes támogatnia az agrárgazdaságban zajló digi­talizációs és technológiai fejlődést. Ezáltal ugyanis fejlődik a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások alkalmazkodási potenciálja, jobban meg tudnak felelni a 21. század által támasztott kihívásoknak, és az agrártermelők fenn tudják tartani vagy képesek növelni versenyképességüket. Ehhez minél több, a maihoz hasonló rendezvényre van szükség, és annak érdekében, hogy ezek az üzenetek eljussanak az agrárgazdaság szereplőihez” – mondta el Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője.

A magyar termelők megértik a technológiaváltás hasznosságát, mint azt a Budapest Bank augusztusban publikált „Agrárgazdasági Index” című kutatása is alátámasztotta. Ebben

a megkérdezett gazdálkodók 56 százaléka már használ valamilyen precíziós eszközt,

28 százalékuk még az idén tervezi jelenleg használt precíziós technológiájának a bővítését, 5 százalékuk pedig valamilyen új technológia bevezetését tűzte ki céljául, úgy, hogy korábban még nem használt ilyet.

Az adatokat elemezni kell

A bank agrárszakértője úgy véli, vannak még tartalékok a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, főleg a hatékonyság terén. Az automatizálással és a robotizációval olyan kézimunka-igényes munkafolyamatok cserélhetők le, amelyek emberek által már nem, vagy csak jelentős nehézségek árán végezhetők el. A digitális átállás még nem teljes, és a kisebb vállalkozások elmaradása jelentős.

A digitális eszközök által teremtett adatbőségben felértékelődik az emberi felkészültség, a szintetizáló tudás.

Az eszközök kezelése, üzemeltetése magas elvárást támaszt a humán-erőforrással szemben, és a digitális eszközök dinamikus fejlődése az agráriumban is folyamatos tanulást igényel.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői megerősítették: adatalapúvá vált a társadalom, és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel, ezért nincs alternatívája a technológiai fejlesztésnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Mazars: Már elveszettnek hitt pénzhez juthat!

2019. év végéig sok magyar cég szembesült azzal a méltánytalansággal, hogy amikor egy vevője nem fizetett, nem csak a szolgáltatás nettó értékét kellett elkönyvelnie veszteségként, de ezen összeg utáni áfát is be kellett fizetnie. 2020. január 1-től lehetőség van a behajthatatlan követelések áfa összegének visszaigénylésére a törvényben meghatározott feltételekkel, amelyek igen szigorúak.

A GVH eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

A csirkenevelés mellett döntött

A Vállus-majorban, a Festetics-uradalom egykori istállóiban közel 15 ezer csirkét nevelnek. Az állományt rendszeresen ellenőrző Hetyei András azt mondja, ebben a munkában – éppúgy, mint az állattenyésztésben mindenütt – egészséges takarmányra és maximális odafigyelésre van szükség az eredményességhez.

Működik az ötletláda

A jó gyakorlatok megosztása céljából tavaly a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága Fejlődjünk együtt! címmel szervezett szemléletformáló üzemlátogatásokat élelmiszeripari vállalkozások számára. Mindenekelőtt arra irányították rá a figyelmet, hogy hosszú távon azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek alkalmazkodnak a piaci környezethez.

Big Data a mezőgazdaságban - mire használható és milyen veszélyeket rejt

A big data kifejezést egyre többen használják, de talán kevesebben ismerik vagy értik igazán. Egy biztos: a vállalatok számára lassan kikerülhetetlen fogalommá válik, hiszen az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőnyhöz juttathatja őket.

Szja-bevallás: már minden információ elérhető a NAV honlapján

Elindult az idei e-szja rendszer, már minden aktuális bevallási információ fenn van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Látványosan gyarapszik az űradat szektor

Egyre nagyobb piaca van az űrből származó adatoknak. Az űr adatpiac nyertesei között van a mezőgazdaság és a környezetvédelem is, de nagyon sok gazdasági döntést előz meg az űradatok elemzése.