Back to top

Az idei szüret csak a portugáloknak sikerült igazán jól

Portugália az egyetlen uniós ország, mely növelni tudta bortermelését az idén. Míg a világ bortermelése 11 százalékkal csökkent, addig a portugálok 10 százalékkal több bort állítottak elő idén, mint tavaly.

Az International Organisation of Vine and Wine (OIV) elemzése szerint - mely egy szőlészeti és borászati nemzetközi szervezet – az idei évben globálisan 11 százalékkal kevesebb bort állítanak elő, melynek fő oka a kedvezőtlen időjárás. A tavalyi rekord év után az Unió három legnagyobb bortermelőjénél (Olaszország, Spanyolország, Franciaország) különösen szembetűnő a visszaesés. Nem mellesleg ez a három ország állítja elő Európai borainak 80 százalékát.

Az OIV 2019-re 258,3 és 267,4 millió hektoliter (mhl) közötti eredményt vár világszerte, mely jóval alulmúlja a tavalyi 294 millió hektolitert.

Ezzel szemben Portugáliában 6,7 millió hektolitert bort jósolnak, 10 százalékkal többet, mely az ötéves átlagnál is 4 százalékkal jobb.

Kibírhatatlan klíma

Az OIV elemzéséből az is kiderül, hogy idén a tavasz hideg és esős volt, de a nyár sem alakult kedvezően. A hosszú, száraz, forró hetek szintén negatívan hatottak a termésre.

A spanyolok a tavalyi évhez képest 24 százalékos visszaesést könyvelhetnek el a bortermelésükben, ez az ötéves átlaghoz képest is 12 százalékos visszaesés, ami 34,3 millió hektolitert jelent.

Az olaszok és a franciák is 15 százalékot rontottak tavalyhoz képest, így előbbi 46,6 mhl-re, utóbbi pedig 41,9 mht-re számíthat.

A Föld északi féltekének bortermeléséből az Egyesült Államok 12 százalékkal veszi ki a részét, és 2019 már a negyedik év sorozatban, hogy remek eredményt könyvelhettek el. Mindössze egy százalékkal kevesebb bort állítottak elő, mint tavaly, várható eredményük: 23,6 mhl.

Délen édes az élet?

A déli féltekén is 5 százalékos visszaeséssel számol a nemzetközi szervezet (54 mhl), de ötéves átlagot nézve a déli országok jó évet zárnak. A déli országokban termelt borok mellesleg a világpiac 20 százalékát adják.

Bár a tavalyi évhez képest Argenti 10 százalékkal kevesebb, 12 mhl-t, Brazília 5 százalékkal, 2,9 mhl-t termelt, azonban ötéves átlagot nézve mindegyik ország növelni tudta piaci részesedését.

Az ausztrálok 3 százalékos visszaeséssel 12,5 millió hektolitert bort állítanak elő az idén.
Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.