Back to top

Az idei szüret csak a portugáloknak sikerült igazán jól

Portugália az egyetlen uniós ország, mely növelni tudta bortermelését az idén. Míg a világ bortermelése 11 százalékkal csökkent, addig a portugálok 10 százalékkal több bort állítottak elő idén, mint tavaly.

Az International Organisation of Vine and Wine (OIV) elemzése szerint - mely egy szőlészeti és borászati nemzetközi szervezet – az idei évben globálisan 11 százalékkal kevesebb bort állítanak elő, melynek fő oka a kedvezőtlen időjárás. A tavalyi rekord év után az Unió három legnagyobb bortermelőjénél (Olaszország, Spanyolország, Franciaország) különösen szembetűnő a visszaesés. Nem mellesleg ez a három ország állítja elő Európai borainak 80 százalékát.

Az OIV 2019-re 258,3 és 267,4 millió hektoliter (mhl) közötti eredményt vár világszerte, mely jóval alulmúlja a tavalyi 294 millió hektolitert.

Ezzel szemben Portugáliában 6,7 millió hektolitert bort jósolnak, 10 százalékkal többet, mely az ötéves átlagnál is 4 százalékkal jobb.

Kibírhatatlan klíma

Az OIV elemzéséből az is kiderül, hogy idén a tavasz hideg és esős volt, de a nyár sem alakult kedvezően. A hosszú, száraz, forró hetek szintén negatívan hatottak a termésre.

A spanyolok a tavalyi évhez képest 24 százalékos visszaesést könyvelhetnek el a bortermelésükben, ez az ötéves átlaghoz képest is 12 százalékos visszaesés, ami 34,3 millió hektolitert jelent.

Az olaszok és a franciák is 15 százalékot rontottak tavalyhoz képest, így előbbi 46,6 mhl-re, utóbbi pedig 41,9 mht-re számíthat.

A Föld északi féltekének bortermeléséből az Egyesült Államok 12 százalékkal veszi ki a részét, és 2019 már a negyedik év sorozatban, hogy remek eredményt könyvelhettek el. Mindössze egy százalékkal kevesebb bort állítottak elő, mint tavaly, várható eredményük: 23,6 mhl.

Délen édes az élet?

A déli féltekén is 5 százalékos visszaeséssel számol a nemzetközi szervezet (54 mhl), de ötéves átlagot nézve a déli országok jó évet zárnak. A déli országokban termelt borok mellesleg a világpiac 20 százalékát adják.

Bár a tavalyi évhez képest Argenti 10 százalékkal kevesebb, 12 mhl-t, Brazília 5 százalékkal, 2,9 mhl-t termelt, azonban ötéves átlagot nézve mindegyik ország növelni tudta piaci részesedését.

Az ausztrálok 3 százalékos visszaeséssel 12,5 millió hektolitert bort állítanak elő az idén.
Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.