0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

A Modern Farmer cikke szerint egy mexikói kutatócsapat felfedezte az Idris Elba darazsat (mely név még nem hivatalos) a bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban. Az Afrikában őshonos bagrada bogár, egy rendkívül invazív rovarfaj, mely Kalifornia környékén először 2008 tájékán tűnt fel.

A kelkáposzta, a karfiol és a kelbimbó mellet, a brokkoli egyik legnagyobb kártevője.

A becslések szerint 2013-ban 679 millió dolláros kárt okozott a térség növényeiben. A poloska-félét a mexikói Guanajuatoban államban is megtalálták, mely az ország brokkoli termésének hetven százalékát adja. Ezen felül az Egyesült Államok is nagy mennyiségben importál a térségből származó zöldségféléket.

Amikor a kutatócsapat megtalálta az apró ismeretlen parazita darazsat az egyik kártevő petéjében, egy remek lehetőséget láttak benne. Egyből elküldték a mintát bevizsgálásra, Floridába, dr. Elijah Talamas taxonómusnak, aki megerősítette, hogy valóban egy idáig nem azonosított fajjal van dolguk.

Az újonnan megismert faj az Idris parazita darazsak nemzetségbe tartozik. Talamas elmondta, hogy

az Idris nemzetsége hatalmas, számos azonosítatlan fajjal rendelkezik, így nem volt meglepő, hogy találtak egy teljesen újat, amelyet idáig még nem fedeztek fel.

Azonban arra a tudósok sem számítottak, hogy ez a faj a bagrada rovar petéiben jelenik meg, mivel a parazita darazsak általában a pókok petéit támadják.

Talamas elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azon viccelődött a felettesével, hogy Idris Elba után kéne elnevezni egy parazita darázsfajt. Azonban a tudós valójában sosem tervezte, hogy az Idris nemzetséggel fog dolgozni, mert a biológiai védekezésben betöltött szerepük szempontjából nem voltak jelentősek.

„Amikor jött a lehetőség és hirtelen lett egy Idris faj, melyet le kellett írni, nem tudtam ellenállni”

– mondta.

Hozzátette, hogy a darázs brit színész utáni Elba elnevezés nem hivatalos. Amikor a taxonómusok egy úgy fajt, egy valódi személy után hivatalosan neveznek el, latin nyelvtant kell használniuk, ami ebben az esetben Idris elbai lenne.

Talamas szerint a felfedezés fontos lépés lehet a bagrada bogár populációk természetes megsemmisítésében anélkül, hogy drága és káros vegyi növényvédő szereket használnának. Megjegyezte, hogy a kémiai növényvédő szerek nem voltak hatékonyak az invazív bogarak ezen fajával szemben.

„A természetes ellenségek azért fontosak, mert nem kell a földeket mérgezni” – mondta, azt is hozzátéve, hogy „nem kell fizetni a drága rovarölőkért, ha a megoldás természetes.”

Forrás: Modern Farmer