Back to top

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

A Twitteren szavaztatta meg olvasóit a magazin, és az derült ki, hogy a gazdák a konzervatívokat támogatják 65 százalékos arányban. A Munkáspártra alig 6,5 százalék szavazna, de a Munkáspárt által vezetett koalíciót is csak 16 százalék látná szívesen az ország élén.

Ám ez az eredmény elég félrevezetőnek bizonyult, mivel a komment-szekcióban nem a pártpolitikai nézetek körül kerekedett vita, sokkal inkább azon bosszankodtak az olvasók, hogy a magazin nem kínált több válaszaadási lehetőséget.

Sokan azt remélik, hogy egyik nagy párt sem tud abszolút többséget szerezni, így folytatódhatna a már hónapok óta tartó áldatlan állapot, melyben a brit parlament szinte semmit nem tud „elintézni”.

Többen úgy vélik, egyik jelenlegi politikai erő sem alkalmas a kormányzásra.

A legszellemesebb gazda hozzászólás szerint most csütörtökön „pulykák szavaznak majd a karácsonyról”, illetve egy hangadó farmer úgy látja „arról kell döntenünk, hogy jövőre ki rúgjon tökön minket.”

Bármi lehet

A napi.hu összefoglalójából kiderül, hogy az utolsó megbízhatónak tartott közvélemény-kutatás, a YouGov intézet úgynevezett MRP felmérése szerint két hét alatt 11 százalékpontról 9 százalékra csökkent (43-34 százalék) a Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben, ami a konzervatívok 28 fős abszolút többségét jelezte előre a következő parlamentben.

A felmérés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy nagyon nagy a hibahatár: a végeredmény 311 és 367 tory mandátum között szóródik a 650 fős törvényhozásban.

Következésképpen lehet, hogy egyetlen pártnak sem lesz abszolút többsége. A Konzervatív Párt a 2017-es választáson 42,4 százalékos szavazati aránnyal 317 mandátumot szerzett, a munkáspárt 40,0 százalékkal 262-t.

A vizsgálat a Liberális Demokratákat, akik azzal kampányoltak, hogy bent akarják tartani az Egyesült Királyságot az EU-ban, még mindig 12 százalékon mérte. Ez azt jelentette, hogy ha támogatóik taktikai szavazattal a Munkáspárt mellé állnak, akkor elolvaszthatják a toryk előnyét, és ébren tarthatják a reményt, hogy a következő fél évben lesz egy újabb népszavazás, amelyen az egyik választási lehetőség a brexit valamilyen formája, a másik az EU-ban maradás lesz. A Liberális Demokraták a 2017-es választáson, amikor nem volt ilyen tétje a választásnak, 7,4 százalékon végeztek.

Forrás: 
Farmers Guardian/napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.