0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

A Twitteren szavaztatta meg olvasóit a magazin, és az derült ki, hogy a gazdák a konzervatívokat támogatják 65 százalékos arányban. A Munkáspártra alig 6,5 százalék szavazna, de a Munkáspárt által vezetett koalíciót is csak 16 százalék látná szívesen az ország élén.

Ám ez az eredmény elég félrevezetőnek bizonyult, mivel a komment-szekcióban nem a pártpolitikai nézetek körül kerekedett vita, sokkal inkább azon bosszankodtak az olvasók, hogy a magazin nem kínált több válaszaadási lehetőséget.

Sokan azt remélik, hogy egyik nagy párt sem tud abszolút többséget szerezni, így folytatódhatna a már hónapok óta tartó áldatlan állapot, melyben a brit parlament szinte semmit nem tud „elintézni”.

Többen úgy vélik, egyik jelenlegi politikai erő sem alkalmas a kormányzásra.

A legszellemesebb gazda hozzászólás szerint most csütörtökön „pulykák szavaznak majd a karácsonyról”, illetve egy hangadó farmer úgy látja „arról kell döntenünk, hogy jövőre ki rúgjon tökön minket.”

Bármi lehet

A napi.hu összefoglalójából kiderül, hogy az utolsó megbízhatónak tartott közvélemény-kutatás, a YouGov intézet úgynevezett MRP felmérése szerint két hét alatt 11 százalékpontról 9 százalékra csökkent (43-34 százalék) a Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben, ami a konzervatívok 28 fős abszolút többségét jelezte előre a következő parlamentben.

A felmérés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy nagyon nagy a hibahatár: a végeredmény 311 és 367 tory mandátum között szóródik a 650 fős törvényhozásban.

Következésképpen lehet, hogy egyetlen pártnak sem lesz abszolút többsége. A Konzervatív Párt a 2017-es választáson 42,4 százalékos szavazati aránnyal 317 mandátumot szerzett, a munkáspárt 40,0 százalékkal 262-t.

A vizsgálat a Liberális Demokratákat, akik azzal kampányoltak, hogy bent akarják tartani az Egyesült Királyságot az EU-ban, még mindig 12 százalékon mérte. Ez azt jelentette, hogy ha támogatóik taktikai szavazattal a Munkáspárt mellé állnak, akkor elolvaszthatják a toryk előnyét, és ébren tarthatják a reményt, hogy a következő fél évben lesz egy újabb népszavazás, amelyen az egyik választási lehetőség a brexit valamilyen formája, a másik az EU-ban maradás lesz. A Liberális Demokraták a 2017-es választáson, amikor nem volt ilyen tétje a választásnak, 7,4 százalékon végeztek.

Forrás: Farmers Guardian/napi.hu