Back to top

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

A Twitteren szavaztatta meg olvasóit a magazin, és az derült ki, hogy a gazdák a konzervatívokat támogatják 65 százalékos arányban. A Munkáspártra alig 6,5 százalék szavazna, de a Munkáspárt által vezetett koalíciót is csak 16 százalék látná szívesen az ország élén.

Ám ez az eredmény elég félrevezetőnek bizonyult, mivel a komment-szekcióban nem a pártpolitikai nézetek körül kerekedett vita, sokkal inkább azon bosszankodtak az olvasók, hogy a magazin nem kínált több válaszaadási lehetőséget.

Sokan azt remélik, hogy egyik nagy párt sem tud abszolút többséget szerezni, így folytatódhatna a már hónapok óta tartó áldatlan állapot, melyben a brit parlament szinte semmit nem tud „elintézni”.

Többen úgy vélik, egyik jelenlegi politikai erő sem alkalmas a kormányzásra.

A legszellemesebb gazda hozzászólás szerint most csütörtökön „pulykák szavaznak majd a karácsonyról”, illetve egy hangadó farmer úgy látja „arról kell döntenünk, hogy jövőre ki rúgjon tökön minket.”

Bármi lehet

A napi.hu összefoglalójából kiderül, hogy az utolsó megbízhatónak tartott közvélemény-kutatás, a YouGov intézet úgynevezett MRP felmérése szerint két hét alatt 11 százalékpontról 9 százalékra csökkent (43-34 százalék) a Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben, ami a konzervatívok 28 fős abszolút többségét jelezte előre a következő parlamentben.

A felmérés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy nagyon nagy a hibahatár: a végeredmény 311 és 367 tory mandátum között szóródik a 650 fős törvényhozásban.

Következésképpen lehet, hogy egyetlen pártnak sem lesz abszolút többsége. A Konzervatív Párt a 2017-es választáson 42,4 százalékos szavazati aránnyal 317 mandátumot szerzett, a munkáspárt 40,0 százalékkal 262-t.

A vizsgálat a Liberális Demokratákat, akik azzal kampányoltak, hogy bent akarják tartani az Egyesült Királyságot az EU-ban, még mindig 12 százalékon mérte. Ez azt jelentette, hogy ha támogatóik taktikai szavazattal a Munkáspárt mellé állnak, akkor elolvaszthatják a toryk előnyét, és ébren tarthatják a reményt, hogy a következő fél évben lesz egy újabb népszavazás, amelyen az egyik választási lehetőség a brexit valamilyen formája, a másik az EU-ban maradás lesz. A Liberális Demokraták a 2017-es választáson, amikor nem volt ilyen tétje a választásnak, 7,4 százalékon végeztek.

Forrás: 
Farmers Guardian/napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Jogszabályi labirintusban a traktorok és a munkagépek

Az AGROmashEXPO egyik szakmai programján a zsúfolásig megtelt konferenciaterem is igazolta, hogy igazán aktuális témát választott Dikán András munkavédelmi szakmérnök. „Mezőgazdasági járművek a paragrafusok útvesztőiben” című előadása sokakat érint, ugyanis valóban nagyon nehéz eligazodni a mezőgazdasági járművek műszaki és közigazgatási követelményei között.

A világ méztermelése és az uniós mézimport

A világ mézpiacának tavalyi alakulásáról még nincsenek pontos adatok, de a korábbi évek adatváltozásai is jól mutatják a nagyságrendeket és az irányokat, melyek nem feltétlenül kedveznek a hazai és más európai uniós méhészeknek. A méz százalékos pontosságú származásának, illetve minőségének feltüntetését célzó spanyol, francia és portugál törvénytervezeteket az Európai Bizottság elutasította.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.