Back to top

A cél, hogy a termelés legyen nyereséges - a fehérjenövény-ágazat lehetőségei

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét. Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár
Feldman Zsolt évértékelésében elhangzott, hogy idén az év eleji szárazság ellenére az elmúlt öt év átlagánál 14 százalékkal több szóját takarítottak be. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag 2,86 tonna/hektár volt, ami lényegesen alacsonyabb a kívánatos 3,5 tonnás hektáronkénti termésátlagnál.

Az államtitkár elmondta, hogy november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Idén közel 3500 szemesfehérje-termelő és mintegy 16500 szálasfehérje-termelő nyújtott be támogatási kérelmet. Ezzel kapcsolatosan az államtitkár is hangsúlyozta, hogy

az ágazat szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy maga a termelés legyen nyereséges.

Ugyanis – ahogy az a rendezvény egyik előadásában elhangzott – a szántóföldi növénytermelők adózás előtti nyereségének 80,5 százaléka a jövedelempótló agrártámogatásokból származik.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, az év első háromnegyed évében 15 százalékkal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

A tanácskozás ideje alatt elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi – sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.

Szójaaratás a Zala megyei Gelsesziget határában.
Szójaaratás a Zala megyei Gelsesziget határában.
Fotó: MTI - Varga György
A tanácskozás alapvetése, hogy a népességnövekedés miatt a világ fehérjeszükséglete nő. Emiatt és a fogyasztási szokások változásai miatt a szójatermelésnek széles távlatai vannak. Ahogy arra az előadók rávilágítottak, a piaci lehetőségekből azonban csak akkor fognak a magyar termelők profitálni, ha tartósan 3,5-4 tonnás termésátlaggal termelnek. Emellett lehet, hogy változtatnunk kellene azon is, hogy exportunk főleg feldolgozatlan alapanyag.

A jobb terméseredmények elérése érdekében számos fajta és technológiai kísérlet zajlott idén hazánkban – ezek ismertetése mellett az előadók arra is kitértek, hogy nemcsak a termésátlagok növelése, hanem a szója beltartalmi mutatóinak javítása is cél legyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.