Back to top

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.

A Borrendben többen is borászati családi vállalkozást vezetnek vagy aktívan gyakorolják a szakmát a Kunsági, a Hajós-bajai, az Egri valamint a Tokaji Borvidékeken.

Fotó: viniczai

„Idén végre elkészült az új épületünk, melyben palackozó és készáru raktár kapott helyet”- mutatta be a töki Nyakas Pincét Nyúlné Puhra Beáta. Az idén az Év bortermelőinek jelölését is elnyerő borász elmondta, 188 hektáron 18 ezer hektoliter bort készítenek. A főváros közelsége a munkaerő hiányban is érezteti hatását.

A betakarítási műveletek – szüret, szállítás, fogadás – harmonizálása komoly kihívást jelent számukra, így megesik, hogy egyszerre mindhárom présük is dolgozik.

A szőlőt óvják az oxidációtól, így már a beszállításkor szárazjéggel, kénnel vagy aszkorbinsavval védekeznek. Olyan fajélesztőkkel igyekeznek dolgozni, amely nem nyomja el a fajtát, hanem hagyja kibontakozni. Területüknek alig 13 százaléka kékszőlő, s – melyből zömmel rozék készülnek – tavaly már megjelentek a piacon vörösboraik is.

A konferencia vége: borkóstoló
Fotó: viniczai
Büszke apjára ifjabb Lőrincz György, aki a profi labdarúgó karriert cserélte fel szőlész-borászra. A fiatal szakember, akinek a sorsát Szepsy Istvánnál töltött gyakorlata pecsételte meg, a generációk közötti sikeres együttműködésről számolt be. Bár szülei soha nem erőltették, 2013 óta a családi vállalkozásban dolgozik. Mint elmondta, ezt a hivatást csak szeretettel lehet csinálni, a hagyományokat tisztelve, a modern kor vívmányait felhasználva kell egyre kifinomultabb borokat készíteni. Ehhez édesapja – id. Lőrincz György – nem csak teret és lehetőséget, de évről-évre újabb feladatot is adott. Ma már a szőlőttermesztést maga irányítja, míg a bor előállításában közösen döntenek.

Ifj Lőrincz György szerint hihetetlen dűlők, káprázatos magyar szőlőfajták jellemzik az Egri Borvidéket, már csak a néhány generáció kieséséből adódó tapasztalat hiányzik.

A hagyományok megőrzéséről, a változó fogyasztói igényeknek való megfelelésről beszélt Romsics Adél.

A villányi borturizmusból szakdolgozatot író szakember kiemelte, az egyediséget kell bemutatni a borvidéken, hogy ezáltal is jól megkülönböztethető legyen az idegenforgalom számára.

Az odalátogatók élményre vágynak, amit számtalan program – például az Ördögkatlan Fesztivál, a Gördülő Dűlők, a Tenkes Piknik vagy a Villány-Siklós Élménybringatúra – szolgál. A fiatalok, az Y generáció igénye hívta életre a Redy „bisztróbort” is.

Egy évtizede még nyelvésznek készült, ma a Gál Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi és marketing vezetője Gestas-Gál Zsuzsanna. A fiatal szakember – aki a francia szőlőnevek eredetéből írta a szakdolgozatát – a francia borkóstolási és borbírálati nyelvezetet elemezte. Mint elmondta, számukra leginkább egy irodalmi mű vagy egy festmény elemzéséhez áll legközelebb, bátran használnak merészebb képzettársításokat.

Fotó: MTI - Sóki Tamás

Végül Nyitrainé Sárdy Diána a felsőfokú szőlész-borász oktatás  helyzetéről számolt be. A Szent István Egyetem dékánja, a Borászati Tanszék vezetője elmondta, divatos szakmáról van szó, így nem csoda, hogy konkurens egyetemek is megjelentek a képzési piacon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

színvonalas oktatáshoz jól felkészült, megfelelő tudományos fokozattal rendelkező oktatói gárda is kell.

A szakember kiemelte, a jövőben blokkosított, gyakorlatorientált képzést kell megvalósítani, ebben viszont az is szerepel, hogy szeptemberben, októberben – a szüreti időszakban – a diákok ne az iskolapadban üljenek. Fontosnak tartja az idegennyelvű oktatást, külföldi előadók meghívását, az e-learning megvalósítását illetve a legújabb kutatási eredmények bemutatását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

Ismét útnak indította iskolai edukációs roadshowját a Tej Terméktanács

„Van itthon tej” elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

Egy kiemelkedő borsor a DiBonistól

Kevés olyan borbemutatón vehettünk idáig részt, ahol az első tételtől az utolsóig csak elismeréssel tudtunk szólni. Ilyen kivételes élményben volt részünk a Vajdaságból érkező DiBonis Borászatnak köszönhetően, akik a Magyar Sommelier Szövetség meghívására mutatkoztak be a Stex Házban, Budapesten.

Erősödik az állami bormarketing tevékenység

Ez év elejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel, míg az Agrárminisztérium (AM) irányítása alatt működő Agrármarketing Centrum (AMC) a közösségi bormarketing állami feladatait látja el.

Bőséges szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen.

Marasztaló magyar táj

Nem vagyok egyéb – csak ahogy természetben is szükségszerű –, alkalmazkodásra ítélt polgár, egy lavírozó sikló a városi sásban – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.