Back to top

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.

A Borrendben többen is borászati családi vállalkozást vezetnek vagy aktívan gyakorolják a szakmát a Kunsági, a Hajós-bajai, az Egri valamint a Tokaji Borvidékeken.

Fotó: viniczai

„Idén végre elkészült az új épületünk, melyben palackozó és készáru raktár kapott helyet”- mutatta be a töki Nyakas Pincét Nyúlné Puhra Beáta. Az idén az Év bortermelőinek jelölését is elnyerő borász elmondta, 188 hektáron 18 ezer hektoliter bort készítenek. A főváros közelsége a munkaerő hiányban is érezteti hatását.

A betakarítási műveletek – szüret, szállítás, fogadás – harmonizálása komoly kihívást jelent számukra, így megesik, hogy egyszerre mindhárom présük is dolgozik.

A szőlőt óvják az oxidációtól, így már a beszállításkor szárazjéggel, kénnel vagy aszkorbinsavval védekeznek. Olyan fajélesztőkkel igyekeznek dolgozni, amely nem nyomja el a fajtát, hanem hagyja kibontakozni. Területüknek alig 13 százaléka kékszőlő, s – melyből zömmel rozék készülnek – tavaly már megjelentek a piacon vörösboraik is.

A konferencia vége: borkóstoló
Fotó: viniczai
Büszke apjára ifjabb Lőrincz György, aki a profi labdarúgó karriert cserélte fel szőlész-borászra. A fiatal szakember, akinek a sorsát Szepsy Istvánnál töltött gyakorlata pecsételte meg, a generációk közötti sikeres együttműködésről számolt be. Bár szülei soha nem erőltették, 2013 óta a családi vállalkozásban dolgozik. Mint elmondta, ezt a hivatást csak szeretettel lehet csinálni, a hagyományokat tisztelve, a modern kor vívmányait felhasználva kell egyre kifinomultabb borokat készíteni. Ehhez édesapja – id. Lőrincz György – nem csak teret és lehetőséget, de évről-évre újabb feladatot is adott. Ma már a szőlőttermesztést maga irányítja, míg a bor előállításában közösen döntenek.

Ifj Lőrincz György szerint hihetetlen dűlők, káprázatos magyar szőlőfajták jellemzik az Egri Borvidéket, már csak a néhány generáció kieséséből adódó tapasztalat hiányzik.

A hagyományok megőrzéséről, a változó fogyasztói igényeknek való megfelelésről beszélt Romsics Adél.

A villányi borturizmusból szakdolgozatot író szakember kiemelte, az egyediséget kell bemutatni a borvidéken, hogy ezáltal is jól megkülönböztethető legyen az idegenforgalom számára.

Az odalátogatók élményre vágynak, amit számtalan program – például az Ördögkatlan Fesztivál, a Gördülő Dűlők, a Tenkes Piknik vagy a Villány-Siklós Élménybringatúra – szolgál. A fiatalok, az Y generáció igénye hívta életre a Redy „bisztróbort” is.

Egy évtizede még nyelvésznek készült, ma a Gál Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi és marketing vezetője Gestas-Gál Zsuzsanna. A fiatal szakember – aki a francia szőlőnevek eredetéből írta a szakdolgozatát – a francia borkóstolási és borbírálati nyelvezetet elemezte. Mint elmondta, számukra leginkább egy irodalmi mű vagy egy festmény elemzéséhez áll legközelebb, bátran használnak merészebb képzettársításokat.

Fotó: MTI - Sóki Tamás

Végül Nyitrainé Sárdy Diána a felsőfokú szőlész-borász oktatás  helyzetéről számolt be. A Szent István Egyetem dékánja, a Borászati Tanszék vezetője elmondta, divatos szakmáról van szó, így nem csoda, hogy konkurens egyetemek is megjelentek a képzési piacon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

színvonalas oktatáshoz jól felkészült, megfelelő tudományos fokozattal rendelkező oktatói gárda is kell.

A szakember kiemelte, a jövőben blokkosított, gyakorlatorientált képzést kell megvalósítani, ebben viszont az is szerepel, hogy szeptemberben, októberben – a szüreti időszakban – a diákok ne az iskolapadban üljenek. Fontosnak tartja az idegennyelvű oktatást, külföldi előadók meghívását, az e-learning megvalósítását illetve a legújabb kutatási eredmények bemutatását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.