Back to top

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

Fotó: Tóth Zsigmond

A vorwerk egy ilyen eszmei tyúkfajta, melynek kialakulását igen pontosan ismerjük. A XIX-XX. század fordulóján egy O. Vorwerk nevű gazdálkodó elhatározta Németországban, hogy az ott akkorra igen elterjedt lakenvelder tyúkokhoz hasonlító fajtát hoz létre, mert a lakenvelderek fehér tollazata gyakorta bepiszkolódott. Előnyösebbnek látta a borssárga tyúkok nemesítését, melyek nyaka, s farkának jelentős része fekete marad.

Idővel azonban nemcsak a színt szerette volna az állatok kültakaróján megváltoztatni, hanem – megtartva a parlagi jelleget – a testet is teltebbé, nehezebbé kívánta alakítani.

Az erőfeszítés sikerrel járt, olyannyira, hogy már 1919-ben elismerték a vorwerket önálló fajtaként.

A standardban rögzítették azt is, hogy a közepes hosszúságú lábaknak palakék színűeknek kell lenniük. A fehér füllebeny és az egyszerű talaj is alapvető követelmény. A fajtatiszta vorwerk szeme színe csak sárgásvörös lehet. Végleges színezetük, a szemet gyönyörködtető borsárga tollazat általában csak életük harmadik vedlésénél alakul ki. Az azt megelőzőek haloványabbak.

A II. világháború hatalmas károkat okozott e fajtában is, mégis sikerült néhány egyedet megmenteni, így az 1950-es években már viszonylag nagy állománya élt újból Németországban, de később, különösen a háztáji baromfitartás visszaszorulásával e fajta állománya is jelentősen zsugorodott. Ma azonban újra keresett, hiszen egyre többen szeretnének maguk előállítani húst és tojást, melyre ezek a könnyen szelídülő, ellenálló, életvidám madarak különösen alkalmasak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

Erősödő európai bárányárak

A bárányárak tovább emelkedtek az elmúlt héten, ezzel az EU átlagértékei most a 2018 májusa óta rögzített legmagasabb árszintet érték el.