0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

A vorwerk egy ilyen eszmei tyúkfajta, melynek kialakulását igen pontosan ismerjük. A XIX-XX. század fordulóján egy O. Vorwerk nevű gazdálkodó elhatározta Németországban, hogy az ott akkorra igen elterjedt lakenvelder tyúkokhoz hasonlító fajtát hoz létre, mert a lakenvelderek fehér tollazata gyakorta bepiszkolódott. Előnyösebbnek látta a borssárga tyúkok nemesítését, melyek nyaka, s farkának jelentős része fekete marad.

Idővel azonban nemcsak a színt szerette volna az állatok kültakaróján megváltoztatni, hanem – megtartva a parlagi jelleget – a testet is teltebbé, nehezebbé kívánta alakítani.

Az erőfeszítés sikerrel járt, olyannyira, hogy már 1919-ben elismerték a vorwerket önálló fajtaként.

A standardban rögzítették azt is, hogy a közepes hosszúságú lábaknak palakék színűeknek kell lenniük. A fehér füllebeny és az egyszerű talaj is alapvető követelmény. A fajtatiszta vorwerk szeme színe csak sárgásvörös lehet. Végleges színezetük, a szemet gyönyörködtető borsárga tollazat általában csak életük harmadik vedlésénél alakul ki. Az azt megelőzőek haloványabbak.

A II. világháború hatalmas károkat okozott e fajtában is, mégis sikerült néhány egyedet megmenteni, így az 1950-es években már viszonylag nagy állománya élt újból Németországban, de később, különösen a háztáji baromfitartás visszaszorulásával e fajta állománya is jelentősen zsugorodott. Ma azonban újra keresett, hiszen egyre többen szeretnének maguk előállítani húst és tojást, melyre ezek a könnyen szelídülő, ellenálló, életvidám madarak különösen alkalmasak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság