Back to top

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.

A talajra és annak felső rétegére van legnagyobb szükségünk az élelmiszerek 95% -ának előállításához. A talaj állapotát javító tevékenységek nélkül elveszíthetjük a mezőgazdasági kultúrnövények termesztésének lehetőségét. Már napjainkban is globális probléma a Föld népességének táplálékkal való ellátása.

Az elmúlt 150 évben azonban a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok eredményeként a legtermékenyebb talajfélék közel fele eltűnt.

Egyre növekvő probléma van a terméshozamokkal a szennyezés, az erózió, a degradáció következtében.

David Pimantel,  a Cornell Egyetem professzora már a 2006-os tanulmányában közzétette, hogy az Egyesült Államokban a szántóterületek talaja tízszer gyorsabban erodálódik, mint amennyit regenerálni lehet.

„Ha tovább folytatjuk a talaj ilyen mértékű lebontását, körülbelül 60 év alatt a világnak problémája lehet a lakosság táplálékkal való ellátásával. Nem lesz produktív talaj, ezért az előállított élelmiszerek kevesebb esszenciális tápanyagot fognak tartalmazni.  Az intenzív termesztés, a talaj természetes regenerálódásának a hiánya, a szintetikus műtrágyák és peszticidek használata azt okozta, hogy nagy területek váltak halott zónákká, mert mentesek lettek az ásványi anyagoktól, mikro- és makro organizmusoktól” – mutat rá Maria-Helena Semedo, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének munkatársa.

Szerencsére ez változóban van, és egyre több gazdálkodó dolgozik a termőtalaj állapotának javításán. Az Egyesült Államokban a talaj állapotával kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt a talajtakaró növények egyre népszerűbbé váltak, ami a minimális talajművelés része.  Ezt jól mutatják a statisztikai adatok is, 

egy 2017. évi felmérés szerint a megművelt föld 40%-át minimális művelés alatt tartják. Ez a szám 2012-ben még csak 32% volt.

A minimális talajművelés irányzata az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki az 1950-es években. Főként a nedvesség veszteség csökkentése és az erózió elleni védelem miatt kezdték alkalmazni.  A módszer  olyan eljárásokat foglal magába, ami az ekére alapozott műveléstől eltér. A rendszer nem mellőzi teljesen a szántást, csupán azokat az eljárásokat hagyják el, amelyek kedvezőtlen minőségű talajállapotot hoznak létre. Ez kiterjed a gyomirtásra és a tápanyag utánpótlásra is. A csökkentett művelési eljárások elterjedésének fő oka az erózió csökkentése volt.

A jól megválasztott módszer előnyösen befolyásolja a környezetet, mivel segít az erózió megfékezésében, javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj termékenységét, mivel hatására nő a szerves anyag tartalom.

Keith és Brian Berns Nebraska államban 2100 hektáros gazdaságot működtetnek, ahol elsősorban szóját és kukoricát termesztenek. A testvérek a minimális talajművelést választották, mert megtudták, hogy ilyen módon növelhetik a  tápanyag mennyiséget a talajban. Farmjuk az ország különösen száraz területén helyezkedik el, így a nedvesség megtartása a szántóföldön a legfontosabb feladat.

Évek óta nem szántanak, és talajtakaró növényeket használnak.

Tapasztalatuk szerint növekedett a talaj szerves anyag tartalma, valamint kevesebb víz és műtrágya szükséges a termeléshez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Néma színjáték kukorica versennyel

Az AGROmashEXPO-n mutatkozott be a RAGT munkatársaiból toborzódott színtársulat. A szokásos termelői versenyük eredményhirdetését egy színjátékkal tették még emlékezetesebbé.

Futurisztikus a japánok Álom Traktorja

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

Az AGROmashEXPO egyik különdíját a Farmgép Kft. Kertitox PreBIKE parcellapermetezője kapta. A Farmgép Kft. egyedi igényre tervezett, díjnyertes parcellapermetezőjét használják a nagy növényvédőszer-forgalmazó cégek és a növényvédelmi hatóság is a kísérleteihez.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Amerika megkegyelmez a francia pezsgőnek

A napokban Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a francia és az amerikai fél megegyezett arról, hogy az amerikaiak nem vetnek ki vámot a francia pezsgőre. Ezért a franciák is hajlandók voltak engedményeket tenni.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.