Back to top

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum, közös kutatási programjának köszönhetően elvégzik az 1526-os mohácsi csata 500. évfordulójáig az emlékhelyen található tömegsírok régészeti és antropológiai vizsgálatát. A projekt megvalósulását az Agrárminisztérium a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kezdeményezte és finanszírozza.

Fotó: Fekete István

Hozzátette: a feltárást az indokolja, hogy az utolsó kutatás óta olyan módszerek állnak rendelkezésünkre, melyek tudományos szempontból sokkal részletesebb eredményeket ígérnek, illetve lehetővé teszik az újratemetés megvalósítását is. Rácz András szerint

az antropológiai és régészeti vizsgálatoknak köszönhetően megismerhetjük a tárgyi leleteket és még tovább gyarapodhat a tudásunk az ütközettel kapcsolatban.

Hangsúlyozta: a tömegsírok közül a szakértők kettőt egyben emelnek ki, a részletes feltárásra pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül majd sor, ahol már el is kezdték a munkálatok előkészületeit. A vizsgálatok alá vetett csontok, illetve tárgyak a csata 500. évfordulójára 2026-ra visszakerülnek majd Mohácsra.

Fotó: Fekete István

Az egy darabban szállításra nem alkalmas sírokat pedig a helyszínen elemzik. Az államtitkár elmondta,

a program érdekessége, hogy mind a múzeum, mind pedig az emlékhely a feltárás alatt folyamatosan fogadja a látogatókat, így az érdeklődők az egész folyamatot személyesen is követhetik.

Rácz András arra is emlékeztetett, hogy az egész park létrejöttében a hazai természetvédelemnek nagyon nagy szerepe volt, hiszen 1975-ben helyezték oltalom alá a területet, ahol a régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Mohácsi Történelmi Emlékhely, ami ma is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll.

Fotó: Fekete István

A sajtótájékoztatót követő, a „Hol sírjaink domborulnak” A Mohácsi Nemzeti Emlékhely szerepe az emlékezet ápolásában című konferencián az államtitkár, a Természetvédelmi Őrszolgálat régészeti leletek és lelőhelyek őrzésében vállalat szerepére hívta fel a figyelmet. Rácz András elmondta, hogy a nemzeti park igazgatóságok szervezetében jelenleg összesen 250 állami természetvédelmi őr dolgozik, így egy főre összesen 370 km2 működési terület jut. A munkatársak évente 3.700 nyilvántartott régészeti lelőhely rendszeres őrzéséről gondoskodnak.

Forrás: 
AM sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.