0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum, közös kutatási programjának köszönhetően elvégzik az 1526-os mohácsi csata 500. évfordulójáig az emlékhelyen található tömegsírok régészeti és antropológiai vizsgálatát. A projekt megvalósulását az Agrárminisztérium a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kezdeményezte és finanszírozza.

Hozzátette: a feltárást az indokolja, hogy az utolsó kutatás óta olyan módszerek állnak rendelkezésünkre, melyek tudományos szempontból sokkal részletesebb eredményeket ígérnek, illetve lehetővé teszik az újratemetés megvalósítását is. Rácz András szerint

az antropológiai és régészeti vizsgálatoknak köszönhetően megismerhetjük a tárgyi leleteket és még tovább gyarapodhat a tudásunk az ütközettel kapcsolatban.

Hangsúlyozta: a tömegsírok közül a szakértők kettőt egyben emelnek ki, a részletes feltárásra pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül majd sor, ahol már el is kezdték a munkálatok előkészületeit. A vizsgálatok alá vetett csontok, illetve tárgyak a csata 500. évfordulójára 2026-ra visszakerülnek majd Mohácsra.

Az egy darabban szállításra nem alkalmas sírokat pedig a helyszínen elemzik. Az államtitkár elmondta,

a program érdekessége, hogy mind a múzeum, mind pedig az emlékhely a feltárás alatt folyamatosan fogadja a látogatókat, így az érdeklődők az egész folyamatot személyesen is követhetik.

Rácz András arra is emlékeztetett, hogy az egész park létrejöttében a hazai természetvédelemnek nagyon nagy szerepe volt, hiszen 1975-ben helyezték oltalom alá a területet, ahol a régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Mohácsi Történelmi Emlékhely, ami ma is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll.

A sajtótájékoztatót követő, a „Hol sírjaink domborulnak” A Mohácsi Nemzeti Emlékhely szerepe az emlékezet ápolásában című konferencián az államtitkár, a Természetvédelmi Őrszolgálat régészeti leletek és lelőhelyek őrzésében vállalat szerepére hívta fel a figyelmet. Rácz András elmondta, hogy a nemzeti park igazgatóságok szervezetében jelenleg összesen 250 állami természetvédelmi őr dolgozik, így egy főre összesen 370 km2 működési terület jut. A munkatársak évente 3.700 nyilvántartott régészeti lelőhely rendszeres őrzéséről gondoskodnak.

Forrás: AM sajtóközlemény